След Украйна и Европа се готви да зимува без газ

Липсата на руски газ през зимния период  се разглежда като основен сценарий за енергетийния сектор на страните от Централна и Югоизточна Европа, съобщава украинският сайт Новое время, като цитира агенция Reuters.

Пълното прекратяване на транзита на руски газ през Украйна може да доведе до такава ситуация.

Václav BartushkaСпоред специалния представител на Чехия по въпросите на енергийната сигурност Вацлав Бартушка, в момента това е основният сценарий: „Глупаво е да се очакват стабилни доставки на газ през Украйна в сегашната ситуация… това вече не е енергийна криза, това е реална война. Основният сценарий за тази зима е липсата на транзит през Украйна и ние очакваме именно това“ – подчертава Бартушка.

Експертът е уверен, че Чехия може да презимува без украински транзит – за разлика от България, Унгария, както и Молдова и Сърбия. В същото време според него Кремъл няма да рискува да прекрати доставките за своя главен потребител в Западна Европа.

Ще припомним, че неотдавна „Газпром“ заради реверса на газ за нуждите на Украйна, съкрати доставките на енергоносители за Полша и Словакия. На свой ред Унгария под натиска на Кремъл от 25 септември прекрати реверса на газ в Украйна.  

Принуждаване към примирие

Latynina

Юлия Латинина

«Малката победоносна война» е добра, само когато е малка и докато е победоносна.

09.09.2014

Херсон е украински град!

Снимка: gazeta.ua
Снимка: gazeta.ua

В  Херсон всяка неделя се провежда мирно шествие в подкрепа на целостта на Украйна.

През изминалата неделя в града се е състоял петият марш „За единна Украйна“. По оценка на организаторите в акцията са участвали близо 500 души.

Участниците в акцията са носели жълто-сини и червено-черни знамена, плакати с антивоенни призиви на украински и на руски език.

„Спрете Путин, той е заплаха за световния мир!“, „Реформи в украинската армия! Съветските кабинетни генерали — на сметището на историята!“, „Путин иска хаос в Украйна, а петата колона — реванш!“, „Майките на Русия! Колко струва вашият Путин, че вие толкова покорно отдавате за глупавите му игри живота на синовете си?“, е написано на плакатите на руски език.

„В мирното шествие участват хора с активна гражданска позиция, от различни възрастови категории и социален статус – онези, които от самото начало излязоха на Майдана — разказва 28-годишната археоложка Евгения Мироненко, която е един от организаторите на акцията. – Главното послание на акцията е, че Херсон е украински град, че тук живеят хора, които са за Украйна. Това, че Херсон се готви да приеме Путин, е лъжа“.

Според местните активисти тези акции не са някакви еднократни мероприятия. Те ще се провеждат в Херсон всяка седмица. Първият марш беше проведен на 7 септември.

Източник: www.gazeta.ua

Официално: Малайзийският самолет с 298 души е бил свален от руска ракета (видео)

Трагедията, при която загинаха всички пътници се случи през юли миналата година

Малайзийския Боинг, реконструкцияХоландската комисия, разследваща свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines в Източна Украйна на 17 юли 2014 г., е установила след близо година и три месеца след трагедията, че самолетът с 298 души на борда е бил ударен от ракета, изстреляна от зенитно-ракетна установка БУК, произведeна в Русия, съобщи Би Би Си, цитиран от Фактор

Друго откритие на разследващите е, че няма абсолютно никакъв шанс хората на борда да са почувствали каквото и да било, в смисъл, че смъртта им е настъпила мигновено и не са страдали. Разследващите разкриват също, че ракетата е ударила първо кокпита на самолета. Шрапнели от руската земя-въздух ракета са намерени в телата на загинали.

Холандските разследващи локализират 320 кв. км площ, откъдето е възможно ракетата да е изстреляна.

Председателят на разследващата холандска комисия отхвърли руските опити да се отклони вниманието от официалното разследване. Той коментирал саркастично, запитан за пресконференцията на Алмаз-Антей, руския производител на ракетните системи БУК. „Винаги е специално, когато хора вече знаят, че не са съгласни с доклад, който все още дори не е публикуван“, изтъкнал шефът на холандските разследващи.

Адвокатът на Надежда Савченко с отворено писмо до Путин

Savchenko1
podrobnosti.ua

Марк Фейгин, адвокат на украинския пилот и народен представител Надежда Савченко, написа отворено писмо до президента на РФ Владимир Путин.

Публикуваме пълния текст на писмото, разпространено днес в украинските медии:

 

До Президента на Руската федерация В. В. Путин

Отворено писмо

Бях принуден да се обърна към Вас поради изключителната ситуация, в която се оказа моята клиентка, украинският офицер и пилот Надежда Викторовна Савченко. Тя е обвинена в съучастие в гибелта на руските журналисти Волошин и Корнелюк в Източна Украйна през лятото на миналата година.

Като неин адвокат имах логичното очакване разследването да се проведе непредубедено и законосъобразно. Според мен с това дело е в състояние да се справи дори някой не много умен студент, да не говорим за професионална следствена група от Следствения комитет на РФ. При положение, че събраният процесуален материал, въз основа на който може да се изготви обоснован извод за ролята на Савченко в горепосочените събития, е повече от достатъчен.

Защитата е представила на следствието доказателства, оневиняващи Савченко, която в момента на гибелта на руските журналисти вече от един час се е намирала в плен на батальон „Заря”, който води в Луганск бойни действия срещу правителствените сили на Украйна. От това може да се направи логичния извод за непричастността на Савченко към гибелта на журналистите.

Седем месеца са предостатъчни за проверка на данните от телефона на обвиняемата и свидетелските показания на очевидците, както и за извършването на съответните процесуални действия. Само че Савченко и в момента е в затвора.

Не е учудващо, че реакцията срещу една такава груба несправедливост беше избирането на Савченко за депутат в украинския парламент, делегирането й в ПАСЕ, настояването за нейното освобождаване от страна на правителствата, министерствата на външните работи и водещи политици от редица държави. Те възприемат тормоза над Савченко като наказание за непокорна Украйна в нейно лице. А руското следствие и съд разглеждат настояването за освобождаването на невинната Савченко като недопустима отстъпка пред „украинските злодеи”. От кога дългът и доблестта станаха обект на порицание? Нима войникът, който се държи гордо пред неминуемата смърт, заслужава наказание? Точно така се държеше тя при пленяването в Луганск.

Изброените по-горе обстоятелства станаха причина Савченко да обяви гладна стачка като последен метод да получи едно честно и справедливо разследване.

В момента, в който ви пиша, тя гладува вече 45 дни. Това е много, твърде много. Плаши ме това, че при последния ми разговор с нея в затвора аз директно чух за желанието й да умре. Думите ми ни най-малко не са преувеличени – това може лесно да се провери, ако си направите труда да попитате ръководството на Управлението за защита на конституционния строй към ФСБ на Русия,  което извършва оперативното обезпечаване по делото.

Какво следва оттук нататък? Казаното от Вас по време на пресконференцията на 18 декември 2014 г. в отговор на въпрос за съдбата на обвиняемата Савченко внушаваше известна надежда за „съдебно разрешаване” на делото по законов път. Но последвалият съд по обжалване на ареста изпрати с грохот тези надежди в канализацията.

Разбира се, ние можем да продължаваме да слушаме стандартното „съдът ще прецени”, но за това няма време, времето не стига катастрофически.

Съдът още нищо не е преценил относно отвличането на Савченко, обосноваността на ареста й и обвинението. Създава се усещането, че от страниците на решенията на различните съдебни инстанции звучат не мотиви и диспозитиви, а някакъв страхотен смях: абе какво се напрягате бе, идиоти?

Да си представим невероятното: Вие сте мой довереник, аз Ви представлявам, а Вас ви заплашва доживотна присъда (да допуснем). Представете си как безсилно се опитвам да защитя Вашите права, апелирам към прилагане на принципите на правовата държава, дера си гърлото в пресата, а оня същия, когото Вие ненавиждате, безразлично отпраща: в съда, в съда. А съд всъщност няма, на негово място има „тройка”…

Обръщам се към Вас отново за същото, за законност и справедливост. Делото е публично, бих казал дори извънредно публично, и затова вече няма начин по него да бъде взето някакво тайно задкулисно решение.  На Вас като на юрист Ви е добре известно едно банално правило (на мен ми го втълпиха в юридическия факултет) – „когато не знаеш как да постъпиш, постъпвай според закона”.

Но какво да говорим, Вие сам знаете какво да правите…

Адвокат Фейгин

 

censor.net.ua