Военнопленничката Надежда Савченко: „Човек, който е роден свободен, а не роб, не може да живее в неволя!“

Днес адвокатите на Надежда Савченко се срещнаха с нея в московския следствен изолатор. След срещата те обявиха, че Савченко няма намерение да прекрати обявената в средата на декември протестна гладна стачка, а единият от адвокатите й - Николай Полозов – публикува писмото на Надежда Савченко „до всички, на които не е безразлична нейната съдба“. 

Писмото на Надежда Савченко

До всички, на които не им е безразлична моята съдба.

Надежда Савченко

Надежда Савченко

От цялото си сърце ви благодаря за подкрепата. Повярвайте ми, аз я чувствам, въпреки че Следственият комитет на РФ ме лиши от правото на кореспонденция. Вече два месеца не съм получила нито едно писмо, затова не мога да ви отговоря. Затова сега благодаря на всички, които са ми писали или просто са ме споменали с добра дума. Това наистина ми даде сили.

Относно гладната стачка. Знам, че много хора на всички държавни нива в Украйна и в целия свят работят за моето освобождаване и съм им много благодарна за това.

Аз дори не разчитах на такава подкрепа, защото и в Украйна, и в света в момента има достатъчно проблеми освен моя… Затова много ценя вашата съпричастност. Срам ме е, че аз самата не мога да направя почти нищо от затвора, затова реших да се боря с единствения достъпен за мен начин - гладната стачка.

Но не искам да се тревожите твърде много за мен. Благодарение на Бога, на моя генетичен код и на родителите здравето ми е като на космонавт и ще издържа. А вашата съпричастност към моята съдба ще ми помогне. Всеки човек, който поне веднъж на ден си помисли нещо добро за мен, ми добавя вяра и сили, а всеки, който помисли лошо, ми добавя инат и ярост ; )

Юлия Владимировна Тимошенко ми написа писмо, в което ме моли да спра гладната стачка и да си пазя силите, защото „на врага му трябва да сме слаби“ – много мъдри думи. Благодаря, Юлия Владимировна.

Но искам да ви успокоя: аз никога не съм била и няма да бъда слаба! Силата на духа ми е несломима, а с надзирателите тук не ми се налага да влизам в ръкопашен бой! ; )  Най-важно е да устоя духом, а физическата сила ще се възстанови… А ако Бог е решил друго, какво пък… загубата на един боец, естествено, е много голяма загуба, но това в никакъв случай не е загуба на войната! Украйна ще победи!!!
Човек, който е роден свободен, а не роб, не може да живее в неволя! Не може – особено ако е невинен!

Със своя протест – гладната стачка – искам да постигна някаква проява на разум от страна на руските власти и на съвест – от страна на Следствения комитет на РФ. Има безспорни доказателства за моята невиновност във връзка с престъпленията, за които ме обвиняват. Какво им трябва още!?

Решението за гладната стачка е мое лично решение, никой не ме е карал да го правя.
Дадох дума: „До деня на моето завръщане в Украйна или до последния ден от живота ми в Русия!“ – И няма да я взема назад, в противен случай колко ще струват думите ми! ; )
Ще издържа! Благодаря ви, че вярвате в мен!

Надежда Савченко, 12. 01. 2015 г.

Превод: Десислава Йованович

Savchenko

Оригиналът на писмото, публикуван в Twitter от адвоката на Савченко Николай Полозов

 

www.svoboda.org


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.