Военна хроника – 31.03.2015 г.

Timchuk
Дмитрий Тимчук

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент

9.00 часа, 31.03.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Във връзка със сложните атмосферни условия интензивността на атаките и военната активност от страна на руско-терористичните войски в Донбас отбелязват леко намаление.
Въпреки това по време на обстрелите терористите използват както стрелково оръжие, 82-мм минохвъргачки, гранатомети, ПТРК (противотанкови управляеми ракетни комплекси), зенитни системи ЗУ-23-2, голямокалибрени минохвъргачки, така и 120-мм минохвъргачки, които според Минските договорености следва да бъдат изтеглени от линията на съприкосновение.

Също така през последните две денонощия е регистриран един случай на използване от екстремистите на РСЗО (в района на Соколники).

Огневите удари бяха най-интензивни на Донецкото, Луганското и Приморското направления. По-специално, с помощта на 120-мм минохвъргачки екстремистите се опитаха да нанесат огневи поражения на предните позиции на украинските подразделения в района на Лебединское и Широкино. Едновременно с това в района на тези населени места се наблюдава активно движение (прегрупиране) на силите и средствата на терористите, а също и придвижване на резерви откъм Безименное.

31-03

През последните две денонощия руско-терористичните войски бяха активни (обстрели и опити за придвижване към предните украински позиции) на Артемовското направление, в района на Луганское и Троицкое. На даденото направление противникът действа с малки „пехотни“ групи (понякога – с подкрепата на 1-2 танка). При откриване на ответен огън от украинските войски тези групи се изтеглят на изходните си позиции.

В района на Опитное терористите два пъти откриваха интензивен огън с голямокалибрени картечници (едновременно от няколко точки), както и използваха зенитна система ЗУ-23-2 по украинските позиции. Командването на екстремистите смята, че сегашното разположение на украинските позиции ограничава формированията на руско-терористичните войски в района на Пески – Красногоровка (аналогична е ситуацията в района на Авдеевка, където екстремистите също не прекратяват опитите си да изтласкат украинските войски от заеманите позиции).

Регистрирано е прехвърляне в района югозападно от Горловка на 4 танка, 2 военни камиона, 2 БМП-2 и 1 БТР-70.

В Петровски и Куйбишевски райони на Донецк е регистрирана появата на две „свежи“ минохвъргачни батареи на екстремистите (едната с 120-мм минохвъргачки, втората с 82-мм, общо 12 единици). Минохвъргачните батареи пристигнаха от района на Макиивка.

Продължава увеличаването на военната активност на руско-терористичните войски (предимно на подразделенията от бандитското формирование „Призрак“) на Луганско – Первомайското направление. Регистрирани са опити за проникване на малки мобилни групи терористи в участъците между позициите на украинските войски.

Продължава окомплектоването на формированията на терористите, съсредоточени в района на Первомайск – Стаханов.

През Алчевск на северозапад се придвижи колона от 6 БМП-1,2, два БТР-80 и два специални автомобила (командно-щабни машини на базата на „Урал“).

Противникът продължава да усъвършенства в инженерно отношение огневите позиции на артилерията си в района на Чернухино и Алчевск. Регистрирано е придвижване към Стаханов на 6 РСЗО БМ-21 „Град“. Артилерийските позициите се маскират старателно, подобряват се пътищата за достъп до тях.

В района на Кряковка, Кримское, Соколники терористите през последните две денонощия многократно обстрелваха подразделенията на украинските войски, като се опитваха да изтласкат силите на АТО от позициите им в района на Бахмутското шосе.

В района на Докучаевск – Степное завърши придвижването на две батальонни тактически групи (БТГ) на противника, а също и няколко малки групи (всяка с численост до взвод, предимно остатъци от бандитското формирование „Калмиус“) – общо около 1000-1200 души с 28 танка и 42 ББМ. Артилерията на екстремистите в дадения район е изтеглена малко назад, зад Старобешево.

Танковите подразделения на дадените БТГ включват основно различни модификации на танкове Т-72. Налице е разсредоточаване на посочените БТГ на отделни самостоятелни подразделения с различен състав и различна численост (регистрирани са ротни тактически групи (РТГ) на базата на танкови подразделения, има и пехотни групи без бронирана техника).

Изтеглените на това направление подразделения ще действат под ръководството на единен команден център, разгърнат в района на Старобешево.

На приморското направление се наблюдава „ротация“ на бандитските формирования. Част от екстремистите, които се намираха северно от Широкино, са изтеглени към Новоазовск. На тяхно място пристигна бронирана група от 3 танка и 4 ББМ (придвижва се към Широкино), а по-късно с камиони бе прехвърлено формирование от 70-80 души с минохвъргачки и АГС (автоматични гранатомети).

Руско-терористичните войски продължават да увеличават боевия потенциал на формированията си чрез доставка на материално-технически ресурси от територията на Русия. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на около 28 транспортни единици (най-вече по „северния“ маршрут). Активно продължава и прехвърлянето на материално-технически ресурси през Луганск и Лутугино, а също и през Красний Луч към Дебалцево, Стаханов и Первомайск.

Продължава ремонтът на железопътната линия между Донецк и Луганск (регистрирано е преминаването на „пробна“ електричка), извършват се дейности за увеличаване на пропускателната способност на този участък от линията.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания