Военна хроника – 28.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 28.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През последните две денонощия (26 -27.03) руско-терористичните войски не прекратиха обстрелите по позициите на украинската армия и цивилни обекти на Донецкото, Артемовското и Мариуполското направления, използваха стрелково оръжие, 120-мм минохвъргачки и друго тежко пехотно въоръжение (гранатомети, голямокалибрени картечници).

Регистрирани са случаи на използване от екстремистите на РСЗО БМ-21 „Град“ от позициите североизточно от Стаханов (по-рано група ИС съобщи за прехвърлянето на артилерия от екстремистите в този район).
На Мариуополското (Приморско) направление освен обстрелите са налице и опити на екстремистите да маневрират с личен състав и средства, а също така и прехвърляне на попълнения на предните позиции.

28.03. 2015

Освен интензивния обстрел на предната линия, екстремистите продължават да увеличават боеспособността на формированията си. По – специално, за окомплектоване на бандитските формирования „Оплот“, „Восток“ и „Спарта“ противникът прехвърли в района на Донецк (Петровски и Куйбишевски райони на Донецк) завършено попълнение – общо 400 души, прехвърлени с превозни средства, въоръжени (включително с гранатомети, голямокалибрени картечници и ПТРК).

В състава на даденото попълнение се наблюдава значителен (около 75 %) брой жители на Крим и по-рано „евакуирали се“ в РФ жители на Донбас, преминали през специална подготовка в учебните центрове на Ростов на Дон (РФ) и в Перевалне, Крим. Около 25 % от личния състав на даденото формирование са руски наемници. Прехвърлянето на попълнението се извърши скрито, без прикрепени личен състав и средства.

Към разгърналата се на североизток от Докучаевск втора батальонна тактическа група (БТГ) на руско-терористичните войски, окомплектована предимно с руски наемници и военнослужещи кадри на РФ, през последните две денонощия се присъедини още една усилена механизирана рота (частично от БМП-2, отчасти от БТР-80 и МТ-ЛБ). Цялата група зае позиции северно от Ласпа, получила до 15 ББМ, 4 МТ-ЛБ и 4 танка в допълнение към тези, които пристигнаха по-рано. Разполага и с 2 зенитни системи ЗУ-23-2, както и със значителен брой противотанкови системи (ПТРК).

В дадения район също така пристигна и минохвъргачна батарея – шест 120-мм минохвъргачки и 11 превозни средства. Очевидно, дадена минохвъргачна батарея ще действа в интересите на своята БТГ (намиращата се по-рано тук артилерийска група на екстремистите, многократно обстрелваща цивилните обекти в района на Докучаевск, е изтеглена в целия си състав към Старобешево).

На Приморското направление се наблюдава прехвърляне откъм Безименное на малка бронирана група (2 танка и 3 БТР-80) по посока на Широкино. По-рано е регистрирано прехвърляне през Новоазовск към Мариупол на усилен минохвъргачен взвод на терористите (120-мм минохвъргачки), придружени от 1 ВМР-2 и 2 БТР-80.

В района на Счастие – Станица Луганская, като имитира „изтегляне на тежкото въоръжение“, противникът интензивно прегрупира силите си, а също така прехвърля в дадения район и ново въоръжение. През последните две денонощия през Луганск и Александровка към направлението северно от Луганск преминаха 11 камиона и специални машини, а също и 2 танка и около 5 ББМ.

Продължава прехвърлянето през Красний Луч и през Иловайск и Снежное на боеприпаси за съсредоточената артилерия на терористите в района до пътя Донецк – Луганск.

При това по-ранната демонстрация на екстремистите на „изтегляне“ на артилерия в действителност се провали – разгърнатите от Енакиево, Макиивка до Чернухино, Алчевските артилерийски средства на терористите продължават да заемат позициите си, а самото „изтегляне“ се изпълнява от специална отделена част от силите и средствата на артилерийската групировка на екстремистите. Основното предназначение на именно тази групировка е поддръжка на формированията на руско-терористичните войски на Дзержинското, Артемовското и Лисичанското направления. В трите основни подразделения на групировката са съсредоточени най-малко 60 оръдия стволна артилерия (най-вече 122-мм гаубици Д-30), 34 САУ (най-вече 122-мм САУ 2С1 „Гвоздика“, но са регистрирани и подразделения и с 152-мм САУ „Акация“ и „Мста-С“).

Формированията на руско-терористичните войски продължават процеса на натрупване на материално-технически ресурси и тестване на нови начини за логистично обезпечаване. През последното денонощие са регистрирани 4 колони за доставка (48 траспортни единици) с гориво, боеприпаси, резервни части и специално оборудване. За прехвърлянето на конвоите терористите продължават да използват предимно „южния маршрут“ (през Амвросиевка, Снежное, Шахтьорск, Иловайск). Организирана е двустепенна система на тиловата логистика – до определени пунктове със железопътен транспорт, ремаркета и цистерни, след това разпределението и доставката се осъществява главно с превозни средства. Непосредствено в окупираната зона военната техника се придвижва на собствен ход.
Освен това, са регистрирани:
– прехвърляне на 6 танка през Макиивка от към Енакиево, заедно с тях 2 МТ-ЛБ и 3 военни камиона (един от тях – ЗУ-23-2 в лошо състояние);
– прегрупиране на бронирана техника на екстремистите на Приморското направление, североизточно от Широкино (маневра на 2 танка на север, и едновременно придвижване на 3 БМП-2 и 1 БТР-80 непосредствено до позициите край селото).
– прехвърляне на усилена рота към Весела гора откъм Металист (около 90 -100 души, 5-6 камиона, 4 единици 120-мм минохвъргачки, 2 БМП-1, 2 БМП-97, 1 МТ-ЛБ във вариант на ППРУ (мобилен пункт на тактическо звено за разузнаване и контрол на противотанкова въздушна отбрана).

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания