Военна хроника – 27.02.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 27.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Въпреки уверенията на терористичните лидери от „ДНР“ и „ЛНР“ за изтеглянето на значителна част от тежкото въоръжение от разграничителната линия в Донбас (към 24.02. – уж 156 единици стволна артилерия и 40 РЗСО, към 25.02. – 180 единици стволна артилерия и 18 РЗСО, вчера 26.02. в „ЛНР“ заявиха за изтеглянето на 80% от тежкото им въоръжение), тези заявления не съответстват на действителността.

Към 26.02. по данни на ИС, руско-терористичните войски са изтеглили не повече от 10-15% от своята специализирана техника. При което терористите изтеглят въоръжението не на договорените разстояния в Минското споразумение, а така, че то да може да бъде върнато на изходните си позиции за около 30-40 минути.

 

26-02_eng1

 

През последното денонощие терористите и руските войски многократно нарушаваха режима на примирие – регистрирани са около 30 обстрела – главно със стрелково оръжие. Със стволна артилерия противникът обстреля позициите на украинската армия в района на Опитное, Водяное и Пески.

В същото време руско-терористичните войски възстановяват боеспособността си и прегрупират силите си по цялата линия на контакт с украинската армия, в няколко участъка прехвърлят свои формирования в близост до позициите на украинските подразделения.

По-специално, бандитските формирования на „ЛНР“, участвали по-рано в сраженията на Дебалцевския плацдарм, са предислоцирани в близост до Счастие и Станица Луганская. На участъка от Весела Гора до Станица Луганская има минимум 22 ББМ, половината от които – танкове.

В района на Новоазовск се забелязва формиране на нова, свежа тактическа група, с численост до 350 души, 8 танка, 20 ББМ и 15 други транспортни средства. Налице е усилване на съседната тактическа група на това направление с 8 стволни артилерийски системи.

Така нареченото „Министерство на държавна сигурност“ („МГБ“) на „ДНР“ продължава чистките в командния състав на бандитските формирования. По–специално, по обвинение в масови грабежи и мародерства са арестувани двама от командирите на подразделения от бандитските формирования „Оплот“ и „Восток“.

Командният състав на НРФ (незаконни военни формирования) не е в състояние да контролира действията на подчинените си, като същевременно самите командири на терористите многократно са забелязвани да участват в „търсене и събиране на трофеи“. Също така, в рамките на установяването на така наречената „законност“, за грабежи и мародерство в района на Дебалцево са задържани 8 терористи от НВФ „Алтай“.

В Луганск в резултат на конфликт между екстремистите са елиминирани двама „служители“ на така наречената „прокуратура на ЛНР“. В самия град има инфраструктурна криза, спрян е напълно целият пътнически електротранспорт.

В Славяносербск се разгаря скандал заради разграбената от екстремистите руска хуманитарна помощ. За престъплението напълно обосновано са заподозрени представителите на така наречените „казаци“.

В Кировск представители на местната комендатура обхождат от врата на врата местните жители с цел да се съберат средства за погребенията на загиналите екстремисти.

 

27 o2 2015

Групирането на руските войски в граничните райони с Украйна към 27 февруари 2015 г. съгласно оперативните данни на ИС

 

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...