Tymchuk

Военна хроника – 22.04.2015 г.

Tymchuk
Дмитрий Тимчук

 

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
7.30 часа, 22.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие руско-терористичните войски обстреляха около 20 пъти украинските позиции. Освен стрелково оръжие използваха ПТРК (противотанкови управляеми ракетни комплекси), 82-мм и 120-мм минохвъргачки, използвано е и тежко въоръжение (танкове).

По-специално, екстремистите обстрелваха позициите на нашите войски в района на Пески, Опитное, Авдеевка, Ленинское, Шуми, Широкино. При това се наблюдава значително увеличаване на професионалните умения на минохвъргачните разчети.

В района на Широкино бронирана група на терористите (за появата на която по-рано съобщи организацията ИС), прехвърлена вместо демонстративно изтеглените танкове, излезе на предната линия и откри огън по позициите на силите на АТО. Използването на бронираната техника бе съпроводено с интензивна стрелба от голямокалибрени картечници и минохвъргачки. По този начин екстремистите прикриваха придвижването на бронираната си техника към предните позиции, предотвратявайки поразяването й с ПТРК.

21.04.2015

 

В района на Авдеевка екстремистите опитаха с няколко прицелени изстрела на ПТРК да разрушат редица инженерни съоръжения – укрепления на украинските войски непосредствено на предните позиции.

В Донецк екстремистите активно прегрупират силите и средствата си, концентрират основната им част в Куйбишевски и Петровски райони на града, както и усилват и подразделенията, разположени в Киевския район, прехвърлят подкрепления от южното направление. Регистрирани са 2 полеви бази с военна техника в Куйбишевски и Киевски райони на Донецк (във всяка има 30-35 единици бронирана техника).

На позициите в района на Кримское пристигна от Дебалцевското направление (по предварителни данни – от района на Чернухино) подразделение на екстремистите от около 130-140 души. В подразделението има 8 БТР и БМП, батарея от шест 120 –мм оръдия 2Б16 „Нона-К“ (теглени от ГАЗ-66). Украинските въоръжени сили нямат подобно въоръжение. В Украйна има само 2 оръдия 2Б16 „Нона-К“ – по данни на ИС един образец се намира в Академията на сухопътните войски в Лвов, а другият е в киевски музей, в експозицията с въоръжение на Съветската армия.

На Приморското направление командването на руско-терористичните войски извършва разузнаване на комплекса противодесантни дейности и степента на ефективност на укрепленията на украинските войски по крайбрежието. Многократно западно от Мариупол са наблюдавани прелитащи руски БПЛА, следващи бреговата линия.

Западно от Телманово екстремистите оборудват взводен опорен пункт. За провеждане на инженерните дейности е прехвърлена инженерна техника (грейдер и багер) от Комсомолское.

Отбелязва се активизация на формированията на руско-терористичната войска на Луганското направление. По-специално, регистрирани са обстрели по позициите на украинските войски с картечници и минохвъргачки в района на Весела Гора и Счастие.

В същото време продължава прехвърлянето в Луганск от района на Краснодон и Свердловск на малки партиди бронирана техника. Техниката се управлява от военнослужещи от руската армия. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на 16 единици техника – главно БТР и МТ-ЛБ (11 бр.), 3 танка и 2 БМП-2.

В няколко района са регистрирани опити на диверсионно-разузнавателни групи на противника (ДТГ) за инфилтрация в тила на украинските войски. Но ДТГ бяха открити от предните подразделения на силите на АТО и се изтеглиха в дълбочина на позициите на руско-терористичните войски.

През последното денонощие беше регистрирано прехвърлянето на 29 единици транспортна техника, 11 от тях – поединично. Регистрирано е също прехвърлянето на около 15 автомобила със специално оборудване и пикапи. По преценка на ИС в момента в зоната непосредствено до предната линия екстремистите използват за превозване на личен състав и за други транспортни цели минимум 150 – 160 камиона (главно Урал и Камаз различни модификации).

Противникът продължава да усъвършенства комуникационната си система и логистиката си, интензивно възстановява боеспособността на техниката и въоръжението си, също така се опитва да увеличи обема и интензивността на инженерните съоръжения на редица свои позиции, включително и в тила.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания