21.04.2015

Военна хроника – 21.04.2015 г.

Tymchuk
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 21.04.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие руско-терористичните войски активно обстрелваха украинските позиции с използване и на уж „изтегленото“ тежко въоръжение в района на Авдеевка, Пески, Опитное, Широкино.

В районе на Счастие позициите на украинските войски (опорен пункт на силите на АТО) бяха обстреляни със зенитна система ЗУ-23-2 и СПГ-9 „Копие“.

Обстрелите със ЗУ-23-2 и минохвъргачките се извършваха със смяна на огневите позиции и прехвърляне на огъня по целите и позициите. При това екстремистите започнаха да използват нова тактика за минохвъргачен огън – редуване на огън от 82-мм „разрешени“ ротни минохвъргачки с уж „изтеглени“ 120-мм батальонни минохвъргачки. Очевидно, дадената тактика е предназначена за страничния наблюдател (мисията на ОССЕ) с цел да се затрудни идентификацията на използваните от терористите минохвъргачки.

Противникът не прекратява активните си разузнавателни действия. По-специално, през последното денонощие са регистрирани 4 опита за въздушно разузнаване с помощта на БПЛА (на Приморското направление и северно от Мариупол).
Също така в района на Кримское е регистриран опит за „промъкване“ в тактическия тил на украинските войски от страна на диверсионно-разузнавателна група на терористите.

21.04.2015

 

В района на Светлодарският плацдарм и на Северодонецкото направление екстремистите извършиха интензивно радиотехническо разузнаване (регистрирани са минимум 2 радиостанции за РТР).

Преди 2 дена екстремистите демонстративно изтеглиха от Широкино танково подразделение (5 танка), но на следващия ден в този район бяха прехвърлени 4 танка и 4 ББМ (3 БМП-2 и 1 БТР-80).

Също така в района на Широкино пристигнаха 4 военни камиона от Новоазовск с друга партида екстремисти (около 45-50 души), със стрелково и тежко пехотно въоръжение, включително гранатомети. Североизточно от Широкино екстремистите промениха огневите позиции на минохвъргачните си подразделения.

В Донецк екстремистите продължават формирането на бронирани групи. Всяка бронирана група включва 2-3 танка, 4-5 ББМ, 2-3 зенитни системи ЗУ-23-2 в камиони, може да е присъединена и батарея от минохвъргачки или гаубици Д-30, 2-3 военни камиона „с общо предназначение“ и 60-70 души личен състав. Специално за тези групи противникът е складирал гориво и боеприпаси в Петровски, Куйбишевски и Киевски райони на Донецк.

През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето на 33 транспортни единици (7 от тях се придвижват поединично, останалите – в колона), превозващи материално-технически ресурси от РФ за подразделенията на руско-терористичните войски.

Продължава масовото снабдяване по „северния“ маршрут с материално-технически ресурси за терористичните групировки, съсредоточени в триъгълника Горловка –Ясиноватая – Енакиево, а също и за подразделенията, разгърнати в района на Первомайск – Стаханов – Фрунзе.

Освен това е налице редовно движение на транспорт (предимно малки колони от 3-4, по-рядко до 6 транспортни единици) през Снежное и Амвросиевка за Старобешево, Телманово и по-нататък до Еленовка и Степное. Разгърнатите в дадения район 2 тактически групи на екстремистите са разсредоточени и извършват оперативна маскировка.

В ремонтните бази, организирани в Перевалск и Снежное, екстремистите извършват активно ремонт и техническо обслужване на артилерийско въоръжение (основно САУ /самоходни артилерийски системи/, в Снежное се ремонтират и танкове). Повечето от повредената в района на Дебалцево бойна техника в момента е съсредоточена в Перевалск и Горловка.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания