Военна хроника – 21.03.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.50 часа, 21.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

Руско-терористичните войски престанаха да „имитират“ спазване на споразумението от Минск и през последното денонощие открито обстрелваха позициите на украинската армия със стволна артилерия и РСЗО (реактивни системи за залпов огън).

По-специално, в района на Бахмутското шосе терористите използваха БМ-21 „Град“ (използвани са и 2 РСЗО). Също така, противникът обстрелва с 120-мм минохвъргачки, танкове, гаубици Д-30 и САУ 2С1 „Гвоздика“.

Основните атаки са на Донецкото и Приморското направления (Авдеевка, Опитное, Новотроицкое, Орловское, Чармалик). Също така, повече от 5 обстрела със стрелково оръжие и тежко пехотно въоръжение са регистрирани на Артемовското направление, където терористите се опитаха да притиснат украинските подразделения да се оттеглят от заетите от тях предни позиции.

20-03_eng

Освен обстрелите, формированията на руско-терористичните войски предприеха опити за настъпателни действия. По-специално, след обстрела в района на Опитное, група на терористите с численост до взвод с поддръжка от минохвъргачки, атакува предните позиции на украинските войски. Въоръжените сблъсъци продължиха повече от 6 часа, след това екстремистите се оттеглиха на изходните си позиции.

Продължава процеса на усилване на основните тактически групировки на руско-терористичните войски в района на Горловка и на Луганското направление, където ситуацията през последните 3 денонощия силно се влоши.

Регистрирани са най-малко 2 целеви конвоя с доставки, пристигнали откъм Алчевск и Лутугино (общо 34 транспортни единици, най-вече с боеприпаси), а също така прехвърляне на бандитски формирования на линията Фрунзе – Смелое (общо до 300 души, 12 танка и 8 ББМ, в допълнение към формированията, които по-рано бяха изтеглени тук през Стаханов).

Част от Горловската групировка на руско-терористичните войски е съсредоточена на линията Дружба – Зайцево, редица формированията са концентрирани в югозападната част на Горловските хълмове, като по този начин са „надвиснали“ над Авдеевка. Районът Горловка – Енакиево – Ясиноватая плътно се покрива от екстремистите със средства на ПВО (включително с най-новите руски ЗРК „Панцир-С1“, до 6 единици).

Към настоящия момент ясно се вижда стремежа на командването на руско-терористичните войски на Луганското направление да изтласкат изцяло украинските войски зад р. Северский Донец и да завладеят редица плацдарми. Освен това, противникът се опитва да отклони вниманието и усилията на украинското командване в няколко района (на Приморското направление, в района южно от Донецк).

Продължава прехвърлянето по „южния маршрут“ (Иловайск и Старобешево) на материално-технически ресурси, както и на личен състав и военна техника за съсредоточените в Донецк и южно от него формирования на руско-терористичните войски. В района южно от Донецк през последните 3 денонощия е прехвърлена отделна бронирана група екстремисти (11 единици бронирана техника, включително 5 танка).

В района на Докучаевск към по-рано регистрираната тактическа група на руско-терористичните войски се присъедини още една батальонна тактическа група (БТГ). Част от силите и средствата й (16 танка и 10 ББМ) вече са разгърнати във втория ешелон. За дадената БТГ се прехвърлят минохвъргачни и противотанкови подразделения, системи за противовъздушна отбрана – ПВО (до 6 единици ЗРК „Стрела-10М“, които покриват основния район на базиране). Бронираната техника се разсредоточава и се маскира старателно. В дадения район се отбелязва и наличие на подразделения за радиотехническо разузнаване и разузнаване в дълбочина (части със специално предназначение – спецназ), както и БПЛА (безпилотни летателни апарати).

На Приморското направление терористите провеждат учения за взаимодействие между своите артилерийски и минохвъргачни подразделения, като в същото време се опитват да нанесат огневи поражения на украинските подразделения, отбраняващи линията Павлопол – Широкино. В района северно от Новоазовск и Безимянное екстремистите са съсредоточили значителен брой транспортни средства (43 единици), противникът се готви за маневри на силите и средствата си в този и в съседния район.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания