Украйна и Полша създават алтернативен газопровод в Европа

Първата част на проекта ще бъде изпълнена до 2020 г. 

Украйна и Полша започват нов газов проект, който няма да хареса на Русия.
Украйна и Полша започват нов газов проект, който няма да хареса на Русия.

 

„Новый Регион“, Анатолий Василиев

До 2020 г. Украйна ще изгради нов газопровод до Полша с капацитет 10 милиарда кубически метра годишно. Това разказа на Балтийския бизнес форум заместник-ръководителят на борда на Polenergia Радослав Дудзински.

По думите му проектът ще струва на Украйна 200 милиона евро. Предвижда се, че газопроводът с дължина 110 километра ще свързва украинския пункт за прием на газ „Дроздовичи “ с подземните хранилища „Билче Волица“ и „Опарское“. От полска страна дейностите за създаване на инфраструктурата ще се поемат от Gaz-System.

„Това може да се разглежда като потенциал за стратегически газов резерв. Европейски фирми, работещи на полския, словашкия, унгарския и румънския пазар, ще могат през летния сезон да събират газ в украинските газохранилища, за да могат след това да го използват през зимата“, смята представителят на полската енергийна компания.

Радослав Дудзински отбеляза, че в момента проектът е на етап съгласуване на технико-икономическата обосновка, с която се занимава „Укртрансгаз“ заедно с полската Gaz-System.

С търсенето на инвеститори и останалата поддръжка се занимава компанията на Радослав Дудзински заедно с украинската „Нафтогаз“. „Ние си сътрудничим с „Нафтогаз“, декларирахме готовността си да подкрепим украинската компания в организацията на финансирането и не изключваме собственото си участие във финансирането на проекта“,  каза заместник-директорът на Polenergia.

Експертът смята, че благодарение на новия газопровод Украйна ще се сдобие с допълнителни възможности за получаване на европейския газ чрез реверс и дори на втечнен газ. При това проектът няма да спре в Украйна и Полша, а ще продължи в Европа. Предвижда се, че новият газопровод ще бъде част от коридора „Изток-Запад“, който ще обедини терминал за втечнен природен газ (LNG) в полския Свиноуйсце с крайбрежието на Адриатическо море.

Радослав Дудзински също така подчерта, че новите украински власти са решително настроени за реализацията на този проект в частност и за постигането на енергийна независимост от Русия като цяло. „Според мен след забавянето на газовите доставки за Украйна от страна на „Газпром“ украинската страна е променила начина си на мислене. В Киев вече никой не мисли от гледна точка на „ние винаги ще се договорим с руснаците“, заяви представителят на полската енергийна компания.

Нов обстрел на Щастие

Бойците от ЛНР са стреляли по Дом на културата в град Щастие по време на сватбена церемония

ЩастиеНа 4 октомври около 13:00 ч. град Щастие в Луганска област е бил подложен на минометен обстрел, съобщава сайтът Информатор.

Една от мините е попаднала в местния Дом на културата по време на сватбена церемония.

Още една мина е паднала в сградата на супермаркет „Спар“. Били са ранени мъж и жена, която заради тежката травма е била откарана с Бърза помощ.

Тежки наранявания е получил местният хореограф Вадим Шухардин. В крака на мъжа са заседнали четири осколки, а една е попаднала в в областта на стомаха.

Снаряди са паднали и в района на пазара, на музикалното училище, на градинката пред Дома на културата, автогарата и училище № 46.

Предполага се, че в града има съучастник на терористите от ЛНР, който коригира техния огън.

PayPal и eBay преустановиха обслужването на клиенти от Крим

ebayВ края на януари платформата за интернет търговия eBay обяви, че не може да продължава пълноценното обслужване на своите клиенти от Крим, съобщава События Крыма.

В разпространеното съобщение на пресслужбата на eBay се казва: „В качеството си на глобална платформа за електронна търговия компания eBay трябва да има възможност да предлага на своите клиенти непрекъснато и коректно обслужване на всички пазари, на които работим.

Изказваме съжалението си, че в настоящия момент ние не можем да предоставим на нашите клиенти в Крим обслужване на високо равнище. Съобщихме на всички кримски клиенти за създалата се ситуация и нашата клиентска служба е готова да окаже помощ на всеки един от тях.

Извиняваме се за неудобството и с нетърпение очакваме момента, когато обстоятелствата в региона ще се променят, за да се върнем в Крим и да гарантираме стабилното функциониране на всички наши услуги.”

paypalСедмица по-рано подобно съобщение изпрати на своите кримски клиенти и международният оператор за парични трансфери PayPal.

Компанията обяснява това свое решение с желанието „да съблюдава законовите норми в целия свят”.

„Това беше много трудно решение за нас, но, за съжаление, в момента не можем да предоставяме услугите си на клиентите в Крим – се казва в писмото, изпращано на клиентите по повод деактивирането на сметката им. – Извиняваме се за всички неудобства, възникнали във връзка с това. В настоящия момент информираме нашите клиенти и клиентската служба на PayPal е готова да окаже помощ при възникнали въпроси.”

Украйна днес вече съобщи, че през декември Visa и MasterCard спряха обслужването на банкови карти в Крим.

Същевременно най-големите американски IT компании Hewlett-Packard (НР) и Dell забраниха на партньорите си да доставят в Крим техническо и софтуерно оборудване.

Американската компания Apple блокира акаунтите на всички свои разработчици, регистрирани в Крим, и забрани продажбата на своя продукция на полуострова.

За кримчаните също така е блокиран достъпът до електронния магазин App Store.

Google блокира акаунтите на разработчиците на мобилни приложения Google Play, както и блокира достъпа на потребители от Крим до Google Apps, Google AdWords, Google AdSense и Google Analytics.

Всички тези мерки са взети във връзка с подписаната от президента на САЩ Барак Обама на 19 декември 2014 г. изпълнителна заповед за налагане на поредния пакет от санкции срещу Крим в отговор на руската окупация на региона.

 

„Маршовете на мира”, насочени срещу войната с Украйна, са получили подкрепата на една трета от жителите на Русия

Една трета от руснаците подкрепят „Маршовете на мира“ срещу намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна, сочат данните на социолозите.

 

Марш на мира, Москва, 21.09.2014
Снимка от открит източник

Според данните от новото социологично проучване на аналитичния център „Левада-Център“ почти една трета от руснаците (29%) подкрепят маршовете на мира – масовите акции на протест срещу намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна. „Определено подкрепят“ демонстрациите 6%, „по-скоро подкрепят“ – 23 %. В сравнение с проучването по същата тема през март, което беше проведено след референдума за статуса на Крим, тази цифра почти не е променена. Тогава протестните акции са получили подкрепата на 28% от населението.

Не подкрепят „Маршовете на мира“ почти половината от респондентите (49%): 27% са отговорили, че „ по-скоро не ги подкрепят“, а 22% – че „абсолютно не ги подкрепят“. Противниците на протестните акции са с 5% по-малко в сравнение с март месец – тогава за маршовете са се изказали отрицателно 54% от гражданите на Русия. В същото време се е увеличил броят на хората, които се затрудняват да определят позицията си. Ако през март те са били 18%, то сега са около 23%.

Напомняме, че на 21 септември в Москва и в няколко големи руски градове бяха проведени демонстрации с название „Марш на мира“, насочени основно срещу намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна.

По данни на Аналитичен център  „Левада-Център“ (www.levada.ru)

 

Днес в Украйна празнуват Кръщение Господне

Богоявление / Снимка: Униан
Богоявление / Снимка: Униан

Кръщение Господне (Богоявление) е третият най-голям празник, завършващ цикъла на Рождественските празници. Църквата разглежда Кръщението Господне като „празник на просвещението” на народите, тъй като според учението й именно след Кръщението Исус започва да проповядва евангелските истини.

Украйна отбелязва празника Богоявление на 19 януари, който там се нарича Йордан (в България – Йордановден). Йордан (от името на река Йордан в Палестина) е народното название на християнския обред за освещаване на водата. Той се извършва, за да се помене кръщението на Исус в река Йордан, описано в Евангелието.

Празникът има и друго название – Богоявление – което произлиза от това, че съгласно библейските повествования, по време не кръщението на Исус, върху Него от небесата слиза Светият Дух в образа на гълъб и от небето се чува глас: „Това е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение!“

В навечерието на празника, на 18 януари, се пости. Хората сядат да вечерят, когато на небето се появи първата звезда. На масата се слагат постни ястия. Сутринта на 19 януари в църквите се освещава вода. Смята се, че на този ден водата придобива целебни свойства и се съхранява в продължение на година, като лекува телесни и духовни болести.

Както винаги и тази година за желаещите да се изкъпят в Богоявленската вода бяха отредени места за къпане в украинските градове. Братята Владимир и Виталий Кличко също взеха участие в народния обичай и се изкъпаха в река Днепър.

кличко

кличко2