640x427

Военна хроника – 20.02.2015

640x427

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
7.30 часа, 20.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Ситуацията в зоната на АТО продължава да остава напрегната, руско-терористичните войски продължават да извършват активни нападения срещу позициите на украинските войски.

На основните оперативни направления се извършва прегрупиране на подразделенията на руско-терористичните войски, забелязва се активизация на ресурсното и материално осигуряване с оръжие и бойна техника с цел възстановяване боеспособността на бойните единици на противника.

През последното денонощие е регистрирано преминаването от Русия към окупираната територия на Донбас на най-малко 4 снабдителни конвоя (общо около 55 транспортни единици, както и 28 бойни единици, включително танкове, ББМ (бронирани бойни машини) и самоходна артилерия).

На 19.02.2015 г. през целия ден в района на Дебалцево противникът  се опитва да възпрепятства изтеглянето на разпръснати и остатъчни групи на украинските подразделения от Дебалцевската групировка, провеждаше се и така нареченото „прочистване“ на града и преградията. В участъка Калиновка – Логвиново – Нижнее Лозовое в посока с. Луганское и Светлодарск се наблюдаваха периодични престрелки. Екстремистите и руските военнослужещи се опитваха да изграждат укрития и стреляха безразборно по основните транспортни маршрути в тази област.

В района на Дебалцево (на юг и на изток от него) се забелязва наличие на подразделения на руските въоръжени сили. Тези подразделения са отлично екипирани, въоръжени и оборудвани (маскирани като „армията на Новорусия“). По-специално са регистрирани 3 батальонни тактически групи (БТГ) руски войски и две поддържащи ги артилерийски групи (общо 35 танка, 68 ББМ, до 50 единици стволна артилерия и 24 ракетни системи за залпов огън (РЗСО).

Тези БТГ участваха пряко в боевете за Дебалцево заедно с бандитските формирования на „ДНР“ и „ЛНР“. Командните структури, ръководещи „Дебалцевската операция“ (включително пунктът за управление на артилерийския огън), също включват кадрови офицери от РФ. В хода на „операцията“, както и в настоящия момент, в първата линия пред подразделенията на въоръжените сили на РФ се придвижват бандитски фомирования от местни екстремисти (в момента заемат позиции в самия град и на север от него), много по-зле въоръжени и екипирани.

Регистрирано е прегрупиране на основните ударни тактически групи на противника навътре към окупираните територии на Донбас. Освен това, от района на Дебалцево се прехвърлят в района на Горловка и Енакиево остатъците от тактическите групи на терористите от „Горловския гарнизон“, участвали в боевете за Углегорск (11 танка, 8 ББМ, 2 батареи – минохвъргачна и противотанкова, 4 противотанкови ракетни комплекса и 4 противотанкови оръдия М-12 „Рапира“).

Регистрирано е придвижването с автомобилен транспорт на няколко мобилни групи на „ЛНР“ (най-вече остатъци от така наречените „казашки“ сили и местни екстремисти) в района на Первомайск (до 250 човека, с няколко 120-мм минохвъргачки и 4 танка).

През последното денонощие артилерийски групи на руско-терористичните войски в района на Донецк нанасяха удари по позициите на  украинската армия в районите на Пески, Мариинка, Водяное и Опитное (3 пъти с РЗСО, но основно стволна артилерия и минохвъргачки). Украинските войски откриваха ответен огън – епизодичен и само според данните на разузнаването по предварително уточнени цели.

През Снежное и Шахтьорск към района на Донецк се придвижва с автомобилен транспорт (до 20 камиона и 3 микробуса) свежа тактическа група. В колоната също са забелязани 4 БМП-2 и 2 БТР-80, които ескортират придвижването. Тактическата група включва местни екстремисти и руски наемници, преминали подготовка на територията на РФ в тренировъчни лагери на руските специални служби.

В Снежное, Донецк, Енакиево, Горловка продължава да пристига за ремонт повредената край Дебалцево техника на терористите.

В Района на с. Безименное (в района на Новоазовск) от територията на Русия пристигна смесена група от екстремисти и руски наемници с численост на усилена рота (130 души, 4 танка, 6 камиона, 6 оръдия Д-30 и минохвъргачна батарея). Заедно с тази група пристигна и разузнавателна група, включваща военнослужещи от Главно разузнавателно управление на Генералния щаб на ВС на РФ (17 души, 3 джипа и микробус).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания