Военна хроника – 19.02.2015

18-02_eng

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 19.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски взеха под пълен контрол населеното място и железопътния възел Дебалцево и в настоящия момент създават в града „военна комендатура“.

В посока Артьомовск (Светлодарск – Луганск) авангардни подразделения на противника се опитват да се придвижат към с. Луганское.

Украинските подразделения, подпомагащи изтеглянето на украинските войски от Дебалцево, водят сдържащи боеве. Също така противникът започна евакуация на повредената в боевете военна техника от Дебалцевския плацдарм (техниката се евакуира в Горловка и Енакиево).

Тактическа група на руско-терористичните войски от т. нар. „Горловски гарнизон“, подсилена с ротна тактическа група (съставена от местни жители, сред които доста 17-18-годишни младежи и възрастни хора, изключително зле екипирани и въоръжени) започна придвижване по пътя Артьомовск – Дебалцево, северно от Логвиново. Общо в настъплението участват около 240 екстремисти, разделени на 4 групи с прикрепена към тях бронирана техника (до 10 танка и 6 бронирани бойни машини). Украинската артилерия нанася периодично удари по тези групи.

В района на с. Новогригоровка камион „Урал“, превозващ местни терористи, попадна на мина, има ранени.

Независимо от обявеното примирие, през последните дни противникът продължава минометния и гранатометен обстрел на украинските позиции в района на Пески, Водяное, Опитное. С. Мариинка също многократно е обстрелвано с миномети и стволна артилерия.

,,Полицията на ДНР“ задържа група граждани от окупираната от Русия грузинска територия – Южна Осетия. Сред тях са:
1. Сармат Борисович Чочиев (по предварителни данни – син на Б.Е. Чочиев, ръководителя на ,,президентската администрация на република Южна Осетия“)
2. Азамат Казимирович Габараев
3. Яков Иванович Карсанов
4. Алан Хасайбергович Джиоев
5. Дмитрий Феликсович Козонов

Всички те са участвали във военните действия на територията на Украйна на страната на бандитските подразделения на така наречената ,,ДНР“. Причината за задържането им е „неподчинение на указанията на ръководството на „ДНР“. Предполага се, че в момента задържаните терористи от Южна Осетия се намират в една от основните бази на екстремистите в гр. Донецк.

В ,,ДНР“ е взето решение за създаването на ,,снабдителни пунктове на предната линия“. Главното им предназначение е приемане, сортиране и раздаване на боеприпаси на ,,представители на отрядите“.

В Иловайск на железопътната гара пристигна и се разтоварва поредният ешелон с боеприпаси от Русия.

В района на Макиивка и Горловка се забелязват работещи радиолокационни средства (РЛС), прехвърлени от Русия заедно с обслужващите специалисти – кадрови военни на РФ. Става дума за режим на тестова проверка с РЛС на средствата за противовъздушна отбрана.

Освен това в района на Шахтьорск е регистрирано прехвърлянето на два зенитно-ракетни комплекса ,,Стрела-10“.

Командването на ,,войските на ДНР“ е издало ,,строга заповед“ за прехвърляне на труповете на загиналите руски граждани директно в Ростов на Дон (РФ), без предварително оформяне на документи за смърт и регистрация в моргите. С ,,класифицирането“ на труповете на унищожените терористи и установяване на тяхната принадлежност (от местните екстремисти ли са или са граждани на РФ) са ангажирани руски специалисти на териториите, контролирани от ,,ДНР“ и ,,ЛНР“. С доставката на труповете в Русия се занимава някаква руска ,,бизнес структура“ (всъщност – специално подразделение на ФСБ на РФ).

На руско-терористичната тактическа група, заемаща позиции край Ясиноватския транспортен възел, са доставени две САУ 2С1 ,,Гвоздика“.

На крайморското направление (край Азовско море в района на Мариупол – б. ред.) противникът прехвърля в района северно от Новоазовск подкрепление (до 100 човека и около 7 единици бронирана техника). Към Широкино се придвижва тактически резерв и не се прекратява обстрела със стрелково оръжие.

Уж изтеглената от разграничителната линия бронетехника и артилерийско въоръжение (с калибър над 100 мм) на руско-терористичните войски в района на Луганск, за което по-рано съобщи група ИС, всъщност е изтеглена на базата на екстремистите южно от Луганск.

Противникът продължава да прегрупира своите сили и бойни средства край Первомайско-Алчевските хълмове. През Краснодон към Перевалск са прехвърлени 11 покрити камиона и 5 бойни бронирани машини.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания