Военна хроника – 18.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент

7.30 часа, 18.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):

През последното денонощие са регистрирани многократни опити на формированията на руско-терористичните войски в Донбас да създадат поводи за провокативен срив на т.н. „режим на примирие“. Провокациите се осъществяваха чрез обстрелване на позициите на украинската армия и провеждане на редица активни действия с настъпателен характер. По-специално, в района на Майорский бе предприет опит да бъдат изтласкани украинските подразделения от предните им позиции. Активни обстрели от страна на терористите са регистрирани и в района на Широкино, Пески, Авдеевка.

18-03_eng

Командването на руско-терористичните войски продължава да използва „примирието“ за увеличаване на бойния потенциал, както и за структуриране на всички военни формирования на „ЛНР“ и „ДНР“, създаване на единнo команднo управление, обучение на личния състав, подобряване на системата за сигурност на доставките (включително и на военните).

Русия силно активизира процеса на прехвърляне и натрупване в „ЛНР“ и „ДНР“ на материално-технически ресурси, необходими за по- нататъшни военни действия в окупираните райони на Украйна – фактически се създава ресурсна база за по-нататъшна ескалация на конфликта.

С цел създаване и укрепване на ударните тактически групи командването на руско-терористичните войски продължава прегрупирането и разсредоточаването на подразделенията си в определени райони. През последното денонощие е регистрирано прехвърляне на ротна тактическа група (7 танка, 11 ББМ) при поддръжката на 2 минохвъргачни батареи (осем 120-мм минохвъргачки) в района на Станица Луганская.

Освен това, група от екстремисти с численост до усилен взвод пресече река Сиверский Донец и зае позиции на територията, контролирана от украинската армия. По-рано в този район противникът многократно откриваше провокационен огън от стрелково оръжие.

Също така, бронирана група на терористите (4 танка, 3 БТР), чието прехвърляне по посока на Веселая гора беше регистрирано по-рано от ИС, зае позиции в дълбочина на бойните позиции на екстремистите.

Продължава прехвърлянето на подкрепления за формированията на терористите на Первомайско-Лисичанското направление. Към позициите на екстремистите в района на Стаханов през Алчевск през последното денонощие се отправиха най-малко 24 транспортни единици (най-вече закрити военни камиони и няколко автобуса с личен състав). От ремонтните пунктове в Перевалск и Алчевск към предните позиции на екстремистите в посока Луганское след възстановяване на боеспособността им са прехвърлени 2 танка, 4 ББМ, 1 БТР-80 и 3 БМП-2.

Продължава усилването на Горловско-Енакиевската група на руско-терористичните войски. Към мястото на дислокация на подразделенията на дадената група през последното денонощие се отправиха около 15 транспортни единици и 15 единици военна техника (в това число 6 танка и 4 ЗРК тип «Стрела-10М»).

Съсредоточената в самата Горловка тактическа група на терористите продължава натрупването на материално-технически ресурси (през последните 3 дни на нейно разположение от Русия бяха прехвърлени през Дебалцево и Макиивка няколкостотин тона дизелово гориво).

На Донецкото направление продължава прегрупирането на формированията на противника, концентрирани в района срещу Авдеевка, Опитное, Пески, Красногоровка. Тактическите групи на терористите се усилват с бронирана техника и огневи средства (пехотните групи се усилват с танкови взводове – 3-4 танка, които действат като групи за директна огнева поддръжка).

Налице е появата в първия ешелон на значителен брой мобилни зенитни системи ЗУ-23-2 и минохвъргачки, монтирани върху превозни средства. По този начин на това направление противникът  създава серия от мобилни огневи групи на „предната линия“ за огнева поддръжка на тактическите си групи.

Южно от Донецк терористите усилват изнесените напред тактически групи (район Степное – Докучаевск – Гранитное) с разгръщане на тактически резерви в районите на Телманово и Старобешево. Зад разгърнатата по-рано в дадения район батальонна тактическа група (БТГ) постепенно се разгръща и още една БТГ на руско-терористичните войски.

На приморското направление съсредоточената северно на Новоазовск ударна тактическа група на руско-терористичните войски отдели част от силите и средствата си за бойни действия в района Павлопол – Широкино. На първа линия действат 8 танка и 13 ББМ.

В Макиивка е регистриран конфликт между местната „комендатура“ и едно от подразделенията на „ДНР“, което е използвало бронирана техника.

***

Социално-икономическата ситуация в окупираните райони остава сложна и със стабилна тенденция към влошаване.

Във фирмите, действащи на контролирана от „ЛНР“ територия, се появиха така наречените „пълномощни лица на републиката“ (фактически – финансови „надзиратели“). Главното им задължение е да контролират движението на финансовите средства в компаниите и задължителното плащане на „данъците и таксите на републиката“.

По инициатива на ръководството на „ДНР“ екстремистите обявиха, че ще реализират собствена „продоволствена програма“. Същевременно на територията, контролирана от „ДНР“, фактически е унищожена изцяло земеделската инфраструктура, липсват изправна селскостопанска техника и семена за сеитба.

В „ЛНР“ официално обявиха „временно спиране на плащането на пенсиите и социалните помощи“. Едновременно с това, налице е рязък скок на цените на хранителните продукти във все още работещите магазини в контролираните от „ЛНР“ райони. Цените на някои продукти са скочили със 70-80 %, а други продукти са изчезнали напълно от рафтовете на магазините.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания