Военна хроника – 17.03.2015 г.

Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 17.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:
През последното денонощие руско-терористичните войски обстрелваха позициите на украинската армия на Донецкото, Мариуполското и Луганското направления.

Най-голяма активност на терористите е регистрирана в районите на Авдеевка, Старогнатовка, Пески, Широкино. В района на Майорский противникът атакува позициите на украинските войски с няколко групи в няколко направления. С ответен огън украинските войски успяха да преустановят атаката на противника, който бе принуден да се изтегли на изходната си позиция.

16-03_eng

Продължава укрепването на боеспособността на „армията“ на „ДНР“ и „ЛНР“. Наблюдава се стремеж на командването на руско-терористичните войски да балансират числеността и структурата на формированията в отделните райони в съответствие с поставените задачи. Подобрена е системата на командване на войските.

В района на Красний Луч се отбелязва появата на още един „учебен център“ на екстремистите „за преквалификация“ - за идващи както от РФ, така и от местните бандитски формирования.

Днес в района на Горловка – Енакиево – Дебалцево са концентрирани около 6 000 души като част от формированията на руско-терористичните войски („Горловският гарнизон“, част от бандитското формирование „Оплот“, няколко по-малки подразделения, в това число „Восток“ и „Сомалия“).

За тази групировка е характерно наличието на мощни и далекобойни средства за поражение, които действат в базовия район (РСЗО 9К58 «Смерч», стволна и самоходна артилерия). В повечето случаи тези средства за поражение са „изтеглени“ на позиции, от които за по-малко от 60 минути могат да заемат старите си огневи позиции, в близост до „предната линия“.

Също така, в района от Красногоровка до северните покрайнини на Горловка са съсредоточени до 60 танка (различни модификации Т-64, както и Т-72, снабдени с нов вид снаряди и оборудване, позволяващо да се води бой на далечни разстояния и в тъмните часове на денонощието), минимум 95 различни ББМ (бронирани бойни машини, основно БТР-80 и БМП-2, малък брой БТР-82).

В дадения район е разгърната и структура за тилово снабдяване и система за противовъздушна отбрана ПВО (3 РЛС – радио-локационни системи, както и значителен брой огневи подразделения, осигуряващи противовъздушната отбрана, включително непосредствено на „предната линия“).

На приморското (Мариуполско) направление се отбелязва процес на структуриране на ударната групировка на руско-терористичните войски, която е изтеглила част от силите и средствата непосредствено до линията на съприкосновение с украинските войски. В дадената групировка от територията на Русия периодично се прехвърлят военна техника и специалисти по поддръжката й. На „предната линия“ е забелязана появата на още една „мобилна“ бронирана група (6 танка, 5 ББМ, 2 зенитни системи ЗУ-23-2, с поддръжка от минохвъргачна батарея).

На Донецкото направление терористите не преустановяват опитите да „пробият“ предните линии на отбрана на украинските войски чрез интензивни обстрели, опити за инфилтрация на диверсионно-разузнавателни групи дълбоко в бойните позиции на силите на АТО и чрез използване на широк спектър от технически разузнавателни средства.

В района между Мариинка и Красногоровка в момента има около 3 000 екстремисти и руски наемници с 27 танка (разсредоточени на групи по 3-4 танка), 36 ББМ.

През изминалото денонощие се отбелязва и пристигане на поредната доставка на материално-технически ресурс от територията на Русия (по-голямата част е доставена по „северния маршрут“ както с автомобилен, така и с железопътен транспорт). На гара Иловайск са пристигнали общо 6 вагона и 12 открити платформи (вероятно с РСЗО и командно-щабни автомобили).

Регистрирано е прехвърляне през Луганск и Краснодон на конвой за доставка от около 40 транспортни единици, както и 12 единици военна техника (основно ББМ).

Характерна особеност за пристигащите конвои от Русия е наличието на значителен брой специална техника – транспортно-зареждащи машини, цистерни за гориво, инженерна техника и оборудване (кранове, строително-пътни машини и др.). През последните дни доставка на материално-технически ресурси се наблюдава най-вече на Луганското направление и в района Артьомовск - Донецк.

Екстремистите продължават да изнасят въглища в Русия. Средният дневен износ за Русия от територията на Луганска област е около 10 -12 тежкотоварни камиона (тирове) с въглища. Документите, съпровождащи товарите, се оформят като „въглища от Украйна“ със спазване на всички митнически формалности от страна на руските митници.

В Луганск и няколко населени места на контролираната от „ЛНР“ територия екстремистите упорито разпространяват слуха за предстоящ голям удар на украинската авиация, уж насрочен за 17 март. Не е известно с каква цел се разпространява този слух.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 


Посолство на Украйна с открито писмо до Българска национална телевизия във връзка с репортажа за ескалацията на събитията в Донбас
Публикуваме текста на откритото писмо до Генералния директор на Българската национална телевизия г-жа Вяра АНКОВА във връзка с репорт...
21-годишна украинка елиминира шампионката Серина Уилямс
Американската тенисистка сензационно претърпя поражение от Елина Свитолина с 4-6, 3-6 и от отпадна от олимпийския турнир по тенис в 1/8 ф...
Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...