Военна хроника – 16.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.30 часа, 16.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават грубо да нарушават примирието. Обстрелите са основно от стрелково оръжие, епизодично се използват минохвъргачки и друго тежко пехотно въоръжение, регистрирани са няколко случая с използване на бронетехника и артилерия.

15-03_eng

Терористите продължават да усъвършенстват предните си позиции от инженерна гледна точка, а също така оборудват изходните си позиции и районите си на концентрация.

Подобни действия се отбелязват и на приморското (Мариуполско) направление, в района югоизточно на Горловка, на западното направление южно на Донецк, а също и в района Счастие – Станица Луганская. При това се наблюдава широко използване както на специална армейска инженерна техника, прехвърлена от територията на РФ, така и на техника, иззета в района от различни фирми (както държавни, така и частни).

Главната особеност за цялата зона на АТО през последните 3 дни е рязкото засилване на разузнавателните мероприятия от страна на руско-терористичните войски.

Противникът използва пълния спектър на разузнавателни сили и средства: от БПЛА (безпилотни летателни апарати) и средства за радио-техническо разузнаване (РТР), до диверсионно-разузнавателни групи. Регистрирана е работата на 2 възела (центъра) за РТР в района от Телманово до Горловка, а също и разполагането на няколко командни пункта и контролни центрове за управление в района северно от Луганск и в района Стаханов – Первомайск.

Реорганизирана е Алчевско – Первомайската групировка на руско-терористичните войски: ако в началото на март значителна част от групировката включваше руски наемници и военнослужещи, днес основната част са екстремисти от „ДНР“ от местното население. За оперативното управление на дадената групировка в района на Алчевск пристигна мобилен команден пункт (7 специални автомобила – командно-щабни превозни средства и мобилни комуникационни единици).

Регистрирано е прегрупиране на отделните формирования на руско-терористичните войски в няколко района. Северно от Дебалцево се извършва ротация на формированията от състава на „армията на ДНР“: основната им част се изтегля в района Горловка – Енакиево, вместо тях от юг се прехвърлят няколко сборни тактически групи (отбелязва се прехвърлянето на минимум 2 ротни тактически групи – общо до 7 танка, около 24 ББМ, противотанкови средства).

Разгърнатата в района на Докучаевск – Старобашево батальонна тактическа група /БТГ/ на руско-терористичните войски получи подкрепление под формата на 8 единици бронирана техника (включително 2 танка). Част от въоръжението, поддържащо дадената артилерийска БТГ, е изтеглено в дълбочина от позициите на екстремистите, но около 40 % от огневите средства (8 РСЗО БМ-21, 6 гаубици Д-30 и 5 САУ 2С1 „Гвоздика“) са оставени на предните позиции. В дадения район също се отбелязва интензивна работа на станция за радио-техническо разузнаване.

Напрегната остава ситуацията на приморското (Мариуполско) направление. Концентрираната на север и североизток от Новоазовск тактическа група на руско-терористичните войски продължава да получава подкрепления с жива сила и въоръжение (през Максимово на разположение на дадената тактическа група са прехвърлени 6 единици буксирна артилерия, както и един ЗРК /зенитно-ракетен комплекс/ тип „Стрела – 10М“).

На даденото направление противникът продължава опитите да изтласка украинската армия към Мариупол, като обстрелва позициите на силите на АТО. Наблюдава се тактика с използване на „блуждаещи“ танкове и минохвъргачни разчети (в повечето случаи минохвъргачките са монтирани на преводни средства с висока проходимост, регистрирани са най-малко 6 такива разчети и 3-4 „блуждаещи“ танка от състава на предната Новоазовска БТГ на руско-терористичните войски). В района на Безименное е регистрирана бронирана група от същата БТГ (4 танка и 3 ББМ).

В Куйбишевски и Петровски райони на Донецк продължава преразпределението на оставащата в тези райони бойна техника на екстремистите. От района на Опитное са прехвърлени 5 танка в Петровски район на Донецк.

Уж „изтеглената“ от района на Первомайск артилерийска група на терористите (около 22 оръдия самоходна и стволна артилерия в състава на няколко огневи подразделения) всъщност е прехвърлена в друг район на „фронта“ и е разгърната в района на Чернухино. Подразделение на реактивна артилерия на екстремистите, което по-рано беше в района на Алчевск, е изтеглено в района западно на Луганск.

Екстремистите активно продължават да попълват запасите си от материално-технически ресурси, главно гориво и боеприпаси. През последните 2 денонощия е регистрирано пристигането от територията на РФ на 6 целеви конвоя с доставки, включително 2 влакови ешелона (всеки по 8 вагона),  които са пристигнали в Дебалцево и Иловайск.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...