Военна хроника – подробности за 16.02.2015 г.

16 фев 2015

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
7.40 часа, 16.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“

От влизането в сила на „режима за прекратяване на огъня“ (00:00 ч. на 15.02.2015 г.) до средата на вчерашния ден руско-терористичните войски многократно грубо нарушиха договореностите, като обстрелваха позициите на украинската армия и цивилни обекти.

Първия си удар след началото на „примирието‘‘ терористите извършиха в нощта на 15 февруари от позиции в района на Стаханов (огън открива гаубичната батерия на сепаратистите).

От вчера на обед противникът, освен че обстрелваше с всякакъв вид въоръжение, предприе и многократни опити за настъпателни действия.

Украинските войски откриваха единствено ответен огън.

Най-сложна ситуация е регистрирана на Дебалцевския плацдарм.
По-специално са регистрирани няколко атаки срещу позициите на украинските войски в района на с. Чернухино.

В района на Новогригоровка подразделения на противника се опитаха да обкръжат два блокпоста на украинските войски. При което един танк на терористите попада на мина (беше доунищожен с гранатомет), също в хода на атаката срещу украинските войски една бронирана машина на сепаратистите бе улучена от противотанкова управляема ракета (екипажът е унищожен).

Едновременно с това екстремистите и подразделенията на руската армия нанасяха активни удари със стволна аретилерия и РСЗО (ракетни системи за залпов огън) по позициите на украинските войски в района на Дебалцево.

Основната част на ударите с РЗСО бяха нанесеха от огневи позиции в района на с. Ломоватка.
На моменти огънят беше по-интензивен, отколкото преди началото на „примирието“.

Също така, по позициите на украинската армия в района на Дебалцево се нанасяха удари и от артилерийски огневи позиции в района на Шахтарск (12 единични изстрела от стволна артилерия и 6 единични – от РЗСО).

В района на пътя Снежное – Донецк бяха организирани временни постове на екстремистите, при което бе прекратено движението на цивилния транспорт в района на разполагането на артилерийските позиции на руско-терористичните войски (с цел да не се допусне фотографиране или видео заснемане на обстрелите).

Едновременно с това противникът извърши и прегрупиране на силите си.

В района на Горловка са прехвърлени две батальонно-тактически групи на руско-терористичните войски, усилени от отделна бронирана група (общо 900 души, 25 танка, 32 бронирани бойни машини, 20 автомобила, 2 минохвъргачни батареи, 2 батареи стволна артилерия – 6 гаубици Д-30 и 6 противотанкови оръдия М-12).

През последното денонощие е регистрирана и многократна стрелба по позициите на украинските войски на Донецкото и Луганското направление. Използвани са стрелково оръжие, минохвъргачки, танкове, стволна артилерия и РЗСО.

В събота и неделя са наблюдавани опити за атака от страна на противника в района на Мариинка. Атакуващата група е била спряна от флангов огън на украинските войски и е била принудена да се върне на изходните си позиции.

По същото време (до 00.00 ч. на 15.02.2015 г.) на Мариуполското направление украинска артилерийска група нанесе многократни удари по руско-терористичните подразделения, които се опитваха да атакуват в района на с. Широкино откъм с. Безименное. С началото на „режима на прекратяване на огъня“ украинската артилерия прекрати нанасянето на удари, от което се възползва противника, като се опита да нанесе удари по украинските позиции. Едновременно с това противникът започна да придвижва бронетехника към „предната линия“.

В Горловка в сградата на местното управление на МВР избухна взрив, при който са ранени няколко екстремисти. По предварителни данни взривът е причинен от неправилно боравене с граната тип РГД-5.

В посока от Донецк към границата с Руската федерация през Снежное е регистрирано движение на необичаен конвой от 7 джипа, 1 БТР-80, 12 бронирани автобуса със затъмнени прозорци, 6 закрити камиона „Урал“ и открит пикап с голямокалибрена картечница. Колоната се е придвижвала с висока скорост, без да спира на блокпостовете.

Забелязва се нарастване на мародерството по пътищата – по блокпостовете на екстремистите от „ДНР“, които са започнали да практикуват открит грабеж на цивилни лица. По думите на самите терористи, на тях са престанали да им плащат „заплатата“ и те се издържат единствено „от пътуващите“.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 

 


Руска следа в подготвяните за "Евро 2016" атентати.
След появилите се вчера, 5 юни, във френски медии съобщения за заловения при опит да пренесе през границата на Украйна оръжие и боеприпас...
Надежда Савченко излетя за Украйна
Пленената от руските власти украинска гражданка Надежда Савченкко излетя от Ростов-на-Дон за Украйна на борда на президентския самолет...
До часове Надежда Савченко може да е освободена
Самолетът на президента на Украйна Порошенко в момента е на път за руския Ростов-на-Дон, където е доставена и пленената украинка Надеж...
Какво ни разказва песента на Джамала „1944“
Музикалният конкурс „Евровизия-2016“ бе спечелен от представителката на Украйна – Джамала, която е украинка с кримскотатарски произх...
Украйна обстрелвана над 300 пъти от територията на Руската федерация - "ARD"
Екипът на международната група Bellingcat е установила по безспорен начин, че украинската армия е била нееднократно обстрелвана с установки ...
Украинска фирма-млекопроизводител с първата си доставка в България
Групата компании „Млечен Алианс“ е доставила на своите български партньори млечна продукция – предава Інтерфакс-Україна.