Военна хроника – 15.02.2015 г.

 

АТО

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
18:20 часа, 15.02.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива за 15 февруари 2015 г.

Руско-терористичните сили продължават грубо да нарушават Минското споразумение за прекратяване на огъня, като през деня са откривали огън над 60 пъти.

Терористи, руски наемници и военнослужещи на Руската федерация обстрелват позициите на украинските войски и цивилни обекти с почти всички видове оръжие – стрелково оръжие, артилерийски оръдия и реактивни системи за залпов огън. Правят се опити за атаки от страна на противника.

На Дебалцевското направление са най-активните вражески обстрели. По-специално, от 00.00 до 15.00 часа (15.02. 2015) в този район са регистрирани 42 случая на обстрел, от тях:
– 16 – с минохвъргачки (районите на Золотое, Чернухино, Луганское, Каменка, Дебалцево, Олховатка, Горское);
– 4 – със стрелково оръжие и гранатомети (районите на Санжаровка, Чернухино);
– 11 – с артилерийски оръдия (Попасная, Золотое, Чернухино, Санжаровка, Нижняя Лозовая, Дебалцево, Миус ( артилерийският обстрел продължи 3 часа 35 мин.), Луганское);
– 5 – с танкове (Чернухино, Дебалцево);
– 6 – с реактивни системи за залпов огън – РЗСО – (Дебалцево, Чернухино, Санжаровка).

Освен това, през същия този период на Дебалцовското направление врагът извърши 4 опита за настъпление, като атакува позициите на украинските войски в района на с. Чернухино.

По-малко напрегната е ситуацията на Донецкото и Луганското направления, където руско-терористичните войски също грубо нарушават режима за прекратяване на огъня.

По-специално в района на Донецк от 00.00 до 15.00 (15.02.2015) са регистрирани 3 обстрела по позициите на украинските войски (1 – със стрелково оръжие и граномети в района на Донецкото летище, 1 – със стрелково оръжие в района на Пески; 1 – артилерийска атака в района на Опитное).

Освен това са регистрирани 2 обстрела от бойците на „ДНР“ и наемниците на Руската федерация по цивилни обекти в района на Донецк (8.25 ч. и 15.10 ч. – минометна стрелба по квартали на града). Терористите от „ДНР“ нанесоха също и удари по цивилни обекти в Попасная в 00:15 часа с РЗСО. И трите случая са в райони, където няма украински войски.

На Луганското направление са регистрирани 8 обстрела (3 с минохвъргачки – в района на селата Тошковка и Новотошковское, 4 – със стрелково оръжие и 1 – с РЗСО в района на Счастие, Новотошковское, Жолобок).

На Мариуполското направление се наблюдава активно въздушно разузнаване от страна на противника. В района на с. Саханка  е наблюдавана танкова стрелба от страна на руско-терористичните войски.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 sprotyv.info