13.03.2015

Военна хроника – 13.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.00 часа, 13.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават открито и грубо да нарушават условията на мирните споразумения от Минск. През последното денонощие най-активни бяха стрелбата по позициите на украинската армия и опитите за настъпателни действия на приморското (Мариуполското), Донецкото и Луганското направления.

Противникът многократно атакува позициите на силите на АТО и обстрелва както със стрелково оръжие, така и с въоръжение, което би трябвало да е изтеглено от линията на съприкосновение на страните – минхвъргачки с калибър 120-мм и артилерия (по-специално, широко използваните 152-мм САУ 2С3 „Акация“).

13.03.2015

 

На приморското направление се отбелязва маневриране на бронетехника на руско-терористичните войски пред предните позиции на украинската армия (регистрирано е прехвърляне на 4 танка на предната линия и още 2 танка и 4 ББМ дълбоко в разположението на бойните подразделения).

Регистрирана е концентрация и съсредоточване на руско-терористичните войски в района Степное – Гранитное. Прехвърлянето се извършва главно през Старобешево, както и през Донецк. При прехвърлянето на въоръжение на друг участък артилерийските системи се събират на групи и предварително се концентрират в дълбочина в бойните формации (демонстрират предполагаемо изтегляне). Регистрирано е и прехвърлянето в дадения район на повече от 300 екстремисти. По линията Амвросиевка – Комсомолское, както и в района Снежное – Шахтьорск е регистрирано прехвърляне на малки групи на общо до 35 танка, 44 ББМ и до 30 други транспортни единици (камиони, МТ-ЛБ /многоцелеви леки бронирани транспортьори/ и др.).

В района на Ясиноватая и Авдеевка се отбелязва не само концентрация на руско-терористичните войски, но и разгръщането на редица специални подразделения от типа мобилни командни постове, станции за радиоелектронна борба(РЕБ), системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

Както вече съобщи организацията ИС, в района Майорский – Авдеевка е разгърната разнородна ударна тактическа група на руско-терористичните войски с базов тилов район в Горловка. През последните две денонощия личният състав на дадената тактическа група нарасна от 3 500 до 5 000 души.

Наблюдава се прехвърляне към предната линия на малки тактически групи от състава на дадената ударна група (обикновено няколко танка, около 15-20 ББМ и няколко подразделения с противотанкови оръдия МТ-12 или военни автомобили с противотанкови ракетни комплекси – ПТРК).

В Петровския район на Донецк завърши разгръщането на тактическа група на руско-терористичните войски, снабдена с бронетехника – общо около 45 единици бронирана техника, от които 11 танка (цялата техника е разсредоточена и замаскирана). Очаква се в дадения район да пристигнат артилерийски подразделения на екстремистите.

На направлението Станица Луганская – Счастие също продължава съсредоточаването на подразделения на руско-терористичните войски. На даденото направление прехвърлянето на сили и средства на противника се извършва на отделни ротни тактически групи през източните райони на Луганска област, контролирани от „ЛНР“, и през Краснодон (Луганск се използва като транспортна база, преден пункт за материално-техническо снабдяване). През последното денонощие е отбелязано прехвърляне на даденото направление на минимум 600 души (на групи по 100 -150 души) и около 30 единици бронирана техника (основната част – 8 танка и 13 ББМ – са продължили в посока към Весела гора).

Край шосето Луганск – Донецк терористите продължават да оборудват огневи позиции за артилерията. Отбелязва се концентрацията на общо 3 тактически групи в района Первомайск – Стаханов (общо 28 танка, 45 ББМ и няколко мобилни подразделения противотанково въоръжение). Увеличаването на тази групировка продължава включително за сметка на ремонтирана техника от Перевалск, Алчевск и Луганск (през последните 3 дни са предадени минимум 6 единици техника, повредена по-рано по време на бойните действия).

Противникът активно създава тактически резерви и във втория ешелон – преди всичко от руски наемници (местните екстремисти фактически изцяло са в първия ешелон).
Руско-терористичните войски съсредоточават своите тактически и оперативни резерви минимум в 4 района – южно от Луганск и в районите Красний Луч – Снежное, Старобешево – Амвросиевка, Енакиево – Макиивка.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания