11.03.

Военна хроника – 12.03.2015 г.

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент

7.20 часа, 12.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

През последното денонощие руско-терористичните войски предприеха опити за настъпателни действия на Артьомовското направление, бяха обстрелвани позициите на украинската армия в района на Счастие, Донецк, Марияновка и Красногровка, Авдеевка и Пески.

11.03.
На приморското направление противникът изтегля към предната линия попълнения от личен състав и военна техника. По-специално, съсредоточената северно на Новоазовск тактическа група на руско-терористичните войски получи попълнение от 4 танка, 3 БТР-80, 1 БТР-82А, 2 БМП-2 и 4 военни камиона с личен състав.

Едновременно в няколко района на Донецк се отбелязва прикрито прехвърляне на артилерийски системи по-близо до предната линия на малки партиди или отделни единици. При това вече укрепените на позициите артилерия и минохвъргачки се маскират старателно, на местните жители е забранен достъпа в този район.

Наблюдава се усилена бойната подготовка на частите и подразделенията на руско-терористичните войски, която се провежда главно в 4 оборудвани „учебни центрове“ в окупираните от терористите райони на Донецка и Луганска области.

Към днешна дата в рамките на „ДНР“ и „ЛНР“ са разгърнати фактически 2 армейски корпуса на руско-терористичните войски с единно централизирано командване (общо 30 000 – 33 000 души). От тях само 15 – 20 % са с украинско гражданство, останалите са руски наемници.

В същото време ръководството на терористичните организации продължава да провежда „мобилизационни мероприятия“. В предприятията и мините в окупираните райони масово се съставят т.нар. мобилизационни списъци на служителите под претекст, че се готви „настъпление на украинската армия“.

След поредица от конфликти и сериозни загуби на личен състав в резултат на „зачистки“ лидерите на остатъците на т.нар. „казаци“ в окупираните територии на Луганска област се съгласиха с условията на ръководството на „ЛНР“, че трябва да се подчиняват на ръководството на тази терористична организация. Взето е решение за присъединяване на „казашките“ формирования към „въоръжените сили на ЛНР“ със статут на отделен „род войски“.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания