Военна хроника – 11.03.2015 г.

тимчук Дмитрий Тимчук, военен кореспондент

8.30 часа, 11.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават грубо да нарушават условията на Минското споразумение, като обстрелват позициите на украинската армия, а в определени райони опитват да водят настъпателни действия.

Най-напрегната е ситуацията на приморското (Мариуполското) направление, в района на Широкино, където през последното денонощие терористите атакуваха с минохвъргачки и бронетехника. Също така е регистрирана активност на групировката на руско-терористичните войски в района на Авдеевка, Тоненкое, Соколники, Пески и редица други селища.

В района на Безименное (Мариуполско направление) се наблюдава съсредоточване на артилерийска група на руско-терористичните войски, там противникът формира мощен артилерийски юмрук. Регистрирани са 16 РСЗО, 28 единици стволна артилерия (от които най-малко 12 САУ – 122-мм 2С1 „Гвоздика“ и 152-мм 2С3 „Акация“).

През Дебалцево на юг, към района на Снежное и Красний Луч, преминаха няколко колони транспортни превозни средства и бронетехника – 24 танка, 35 ББМ, около 25 единици траспортни превозни средства.

В района на Майорск противникът прехвърли бронирана група от 6 танка и 11 ББМ с поддръжка на батарея противотанкова артилерия (шест 100-мм оръдия МТ-12 „Рапира“).

1459x

В Горловка местните екстремисти усилено разпространяват слухове за готвещо се настъпление на украинската армия („като отмъщение за Дебалцево“).

Поради липсата на крепежна дървесина на окупираните територии в Донбас масово преустановяват работа както мините, така и „копанките“ /нелегални малки мини – б. ред./. В средите на представителите на терористичните организации, които имат отношение към „бизнеса с въглища“, постепенно нараства тиха паника. „Ловът“ на крепежна дървесина на окупираните територии набира обороти, регистрирани са конфликти на тази почва, включително с използване на оръжие.

В „ДНР“ продължава „реформата в системата на висшето образование“, в резултат на което под заплаха от изчезване се оказва Донецкият национален университет (ДНУ). Вече няколко факултета на ДНУ са затворени поради банална причина: липса на средства за тяхното съществуване. Особен резонанс предизвика закриването на международния факултет (чиито преподаватели, между другото, през пролетта на 2014 г. бяха активни поддръжници на „ДНР“). Опитите на педагогическия колектив да протестира са прекратявани със заплахи от страна на екстремистите от „ДНР“ да арестуват най-недоволните „за подкопаване на авторитета на народната власт“.

В „ЛНР“ е образувана специална „информационна комисия“, пред която е поставена задачата да следят телевизионния ефир в окупираните райони за наличието на украински телевизии. Целта на дейността на „комисията“ е пълното премахване на украинските телевизионни канали (включително развлекателните) от ефира на територията на „ЛНР“.

В Макиивка зреят „продоволствени бунтове“. Местните жители изразяват недоволството си от прекалено високите цени на хранителните продукти. За ескалацията на социалното напрежение спомага и фактът, че в Макиивка масово се завръщат въоръжени дезертьори-„опълченци“ от „ДНР“, които са местни жители и са дезертирали поради постоянното неизплащане на заплати от „ДНР“.

След изтеглянето на украинските войски от Дебалцево не спира масовото мародерство. В него активно участват не само екстремистите, но и самите местни жители, като ограбват домовете на своите съседи.

Ръководството на „ДНР“ провежда „прочистване“ на Новоазовската „градска администрация“. „Кметът“ на града, назначен от „ДНР“, е отстранен от длъжност и е заподозрян за кражба на „хуманитарна помощ“, изпратена от Руската федерация. Заподозрени по същото „наказателното дело“ са и няколко представители на „градската администрация“.

ФСБ в Крим развива активна дейност по подготовката за прехвърляне в окупираните райони на Донбас на предателите от кримските структури на Службата за сигурност на Украйна, преминали на служба във ФСБ на РФ през пролетта на миналата година (с подписан договор с руските специални служби за 3 години). По-специално, на предателите от СБУ им е предложено „доброволно–задължително“ да заминат за Ростовска област (Руска федерация), за да преминат курс на обучение и след това да бъдат изпратени в Донбас на служба в създаваните в момента „спецслужби“ на „ДНР“ и „ЛНР“.

От ФСБ обещават, че действайки в състава на терористичните организации, дадените сътрудници остават на щат във ФСБ на Руската федерация. Вербуването на „кадри“ за терористичните организации се ръководи непосредствено от помощник-началника на управлението на ФСБ на РФ в Крим и гр. Севастопол А.Ю. Максименко.

Както съобщи по-рано групата „Информационна съпротива“, създаването на „службите за сигурност“ на „ДНР“ и „ЛНР“ като филиали на ФСБ се ръководи от друг предател – бившия началник на Управлението на СБУ в Севастопол П.А. Зима. По данни на групата А. Максименко е близък приятел на П. Зима.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания