52 хиляди руски войници в пълна бойна готовност до границата с Украйна

Александър ТурчиновНа последното заседание на Върховната рада секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олександър Турчинов съобщи, че край украинската граница са разположени 52 хиляди руски войници в пълна бойна готовност.

В арсенала им има над 300 танка, над 750 артилерийски и ракетни системи, до 360 бойни самолета и хеликоптера.

Според информация, съобщена от премиера Арсений Яценюк, в понеделник украинското военно разузнаване е потвърдило прехвърлянето на жива сила и техника от територията на Русия в Украйна.

На база на горните данни представяме на вниманието ви схема за разположението и военната техника на руските войски, намиращи се до украинската граница и във вътрешността на Украйна.

 

Инфографика

Обама удължава с още една година санкциите срещу Русия

На 3 март президентът на САЩ Барак Обама подписа документ, с който се удължават санкциите срещу Руската федерация, въведени през 2014 г. Документът бе публикуван на сайта на Белия дом.

Президентът на САЩ Барак Обама/Снимка: Getty Images
Президентът на САЩ Барак Обама / Снимка: Getty Images

 

„На 6 март 2014 г. с Изпълнителна заповед № 13660 обявих извънредна ситуация на национално равнище съгласно Закона за извънредните международни икономически пълномощия (50 U.S.C. 1701-1706) с цел справяне с необичайната и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати, произтичаща от действията и политиките на лица, които подкопават демократичните процеси и институции в Украйна, заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и допринасят за присвояването на нейните активи“, се казва в документа, който има статут на Известие до Конгреса на САЩ.

„На 16 март 2014 г. издадох Изпълнителна заповед № 13661, с която обхватът на извънредната ситуация на национално равнище, обявена с Изпълнителна заповед № 13660, бе разширен, като бе установено, че действията и политиките на правителството на Руската федерация по отношение на Украйна заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и допринасят за присвояването на нейните активи“, се казва по-нататък в документа.

„На 20 март 2014 г. издадох Изпълнителна заповед № 13662, с която допълнително бе разширен обхвата на извънредната ситуация на национално равнище, обявена с Изпълнителна заповед № 13660 и разширена с Изпълнителна заповед № 13661, като бе установено, че действията и политиките на правителството на Руската федерация, включително анексирането на Крим и използването на сила в Украйна продължават да подкопават демократичните процеси и институции в Украйна, да заплашват нейния мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост и да допринасят за присвояването на нейните активи“, подчертава Обама.

„Действията и политиките, посочени в тези Изпълнителни заповеди, продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати. Поради тази причина, извънредната ситуация, обявена на 6 март 2014 г., както и мерките за справяне с извънредната ситуация, предприети на тази дата, на 16 март 2014 г., на 20 март 2014 г., на 19 декември 2014 г. трябва да продължат да бъдат в сила и след 6 март 2015 г.“, обявява решението си Обама.

„Следователно, съгласно чл. 202(d) от Закона за извънредните ситуации (50 U.S.C. 1622(d)), удължавам с 1 година извънредната ситуация в страната, обявена в Изпълнителна заповед № 13660 от 6 март 2014 г.“ се казва в заключение.

 

Търговецът на смърт или защо му е на Путин летището в Донецк

Путин няма какво друго да предложи на западните лидери и на Украйна освен да ги шантажира с война и убийства 

Vitaliy Portnikov
Виталий Портников

Наблюдавайки боевете, които се водят днес в района на донецкото летище, човек си задава един прост въпрос – защо му е всичко това на Владимир Путин?

Защо украинците защитават позициите си на летището е ясно. Дори да се съгласим с често изразяваната гледна точка, че в стратегически смисъл загубата на летището не означава нищо, при всички случаи това е отстъпление от позициите, заемани при подписване на съглашението от Минск.

Но ако врагът може да завземе поредните километри украинска земя, защо на следващия ден да не поиска да навлезе на още няколко километра? Затова съпротивата срещу една нова окупация, контраатаката на силите на АТО – всичко това е, простете патоса ми, защита на Родината. Хората са действали именно така и по никакъв друг начин още от зората на човечеството.

По същия начин бъдещият юдейски цар Давид е излизал на битки с Голиат и по същия начин спартанският цар Леонид е събирал воините си, за да спре превъзхождащия го по сила противник. Действията на украинците на летището и по цялата линия на фронта са просто продължение на тази безкрайна история за доблестта.

За нас е важно да разберем защо окупаторът действа така. Защо Путин хвърля силите си за окупиране на летището, щом този обект наистина няма стратегическо значение? Защо изпраща нови войски на границата ни, за да предотврати освобождението на Донецк и други украински градове от бандитските формирования, тероризиращи местните жители? И защо говори за мир, а едновременно с това изпраща външния си министър в Берлин „за постигане на прогрес“?

Не е много сложно да се отговори на този въпрос. Путин не е пълководец, не е и даже политик. Путин е търгаш.

Нима е трудно да се забележи просто обръщайки се назад, че цялата му политика по отношение на Украйна бе построена именно на търговията и шантажа. Путин ни шантажираше с газ и съвсем не безуспешно.

С Виктор Юшченко се спазари за един буфер под формата на РосУкрЕнерго – буфер, който позволи на газпромовските началници да забогатяват за сметка на Украйна и след оранжевата революция. С Виктор Янукович – за удължаване на срока на базиране на Черноморския флот.

Путин застави Янукович да се откаже от европейската интеграция на Украйна по всякакъв възможен начин. По лошия – като заплаши с дестабилизация на страната и крах на режима. По добрия – като подкупи тогавашния президент по най-елементарен начин с кредит, за който сега ще трябва да плащаме и, както говореха тогава, с лични подкупи под формата на участие на семейните фирми в строителството на мост над Керченския пролив.

А сега се опитайте да си отговорите на следния въпрос: с какво може да търгува днес Путин? Главната му цел не е Украйна, не е даже и възстановяването на империята. Главната му цел е да го признаят за истински „император“, играч, равен по сила на президента на Съединените щати и на лидерите на страните от Европейския съюз.

Не е малко като за лидер на небогата, деградираща страна, която не произвежда нищо, освен суровини, и се намира на границата на икономически колапс. Е, какво трябва да направи тогава Путин, за да започнат да разговарят с него като с равен, за да го допуснат на масата на преговорите, за да разберат, че без него няма да има мир нито в Украйна, нито в постсъветското пространство, нито в Европа като цяло?

Да убива.

На Путин не му остана никаква друга стока, освен смъртта.

Нефтът и газът поевтиняват. Икономика в Русия той така и не създаде, пък и на много от неговите съотечественици, като на ония мързеливци от народните приказки, никога не им е трябвала истинска икономика, изискваща усърден труд и осъзнаване на своето истинско място в света.

Единственото, с което Путин може да накара Обама,  Меркел и останалите да разговарят с него като с равен, е дестабилизацията на страната ни и убийството на украинци. Като при това трябва да се разбере, че ако той види, че с дестабилизация на Украйна няма да изплаши Запада, тогава ще започне да убива още някой друг.

Той през цялото време търси онази болезнена точка, след която те ще се предадат и ще започнат да му се подмазват. Но няма да я намери, защото Западът се ръководи от ценности и целесъобразност. Затова диалогът на Путин със Запада е диалог на глухи.

Впрочем точно затова на Путин не му трябва онази „голяма война“, с която така обичат да ни плашат. Тази война няма да го доведе до масата на преговорите с Обама и няма да му даде възможност да получи Украйна.

А в това, че ще я получи, Путин и така и така не се съмнява, защото вярва, че действията му в Донбас ще доведат до крах на украинската икономика, дестабилизация на страната ни и умора на Запада от Украйна.

И тогава какво? Правилно, ще го поканят на масата за преговори с Обама. Дали ще седне на тази маса или не, поне в някакво качество, зависи от самите нас.

Трябва да разберем, че Путин първоначално изхожда от грешно предположение; че ако не се поддадем на паниката и, стискайки зъби, строим страната си и засилваме отбранителните си способности на свободна територия, то просто ще дочакаме краха ако не на самия руски режим, то на външнополитическия му курс. Този край е въпрос на време. Важно е само сега да не разрушим собствения си дом от страх, че утре ще го разруши търговецът на смърт.

Виталий Портников

Източник: http://www.liga.net

Единични акции срещу войната с Украйна днес в Санкт Петербург

Руснаци, осъждащи агресията на държавата си по отношение на Украйна, днес вечерта ще организират в Санкт Петербург редица единични акции в подкрепа на мира със съседната страна.

 

Санкт Петербург 29 август 2014 г.
Санкт Петербург, 29 август 2014 г.

Противниците на необявената война ще излязат на улиците на Петербург и от 17 до 18 часа киевско време ще проведат демонстрация на Невския проспект от улица Малая Садовая до Ливарния проспект. За това пише „Укринформ“, като се позовава на коалицията „Демократичен Петербург“.

Всички участници в акцията ще носят плакати с лозунги в подкрепа на мира. Лозунгите, които ще се използват, са най-добрите според гласуването в социалните мрежи: „Войната с Украйна е престъпление и позор на Русия“, „Украйна, прости ни“ и др.

Първоначално беше предвидено те да бъдат използвани по време на „Шествието на мира“, планирано за цяла Русия на 21 септември. Обаче администрацията на Санкт Петербург забрани акцията.

„Шествието на мира“ все пак ще се състои, но във формат на разходка из града и събиране на хора.

 

Петро Порошенко присвои званието „Герой на Украйна“ на Надежда Савченко

Press_PoroshenkoУкраинският президент Петро Порошенко подписа на 2 март указ за присвояване на званието „Герой на Украйна“ на депутата от украинския парламент и член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Надежда Савченко.

„Надежда е символ на несломимия украински дух и героизъм, символ на това, как трябва да бъде защитавана и обичана Украйна. Символ на нашата победа“, заяви президентът.

Петро Порошенко отбеляза мъжеството и стоицизма на Савченко, заловена на украинскаSavchenko4 територия и по престъпен начин прехвърлена на територията на държавата-агресор.

В обръщение към новия Герой на Украйна Порошенко отбеляза, че Савченко е също и символ на това каква може да бъде ролята на отделната личност.

„Ние ще направим всичко възможно, за да Ви освободим от този плен. Много се надявам, че ще имам възможността да Ви връча лично „Златната звезда на Герой на Украйна“, заяви украинският президент.

Пресслужба на Президента на Украйна