Военна хроника – 08.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
11.30 часа, 08.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

На фона на демонстративната активност на руско-терористичните войски край Мариупол се извършва и активно формиране на ударни групировки северно на даденото направление (Новогригоровка – Гранитное), както и в района на Горловка. Към днешна дата противникът фактически завърши прегупирането и съсредоточването на войските в изходните райони, като създаде ударни части.

08-03_eng
По-специално, в района на Горловка са съсредоточени подразделения на руско–терористичните войски с обща численост не по-малко от 3 500 души с поддръжката на 2 групи бронетехника, представляващи тактически резерв, както и артилерийски групи. Във всяка бронирана група има около 35 танка и 55 ББМ. Арилерийските групи разполагат с 24 единици стволна артилерия (гаубици Д-30) и 16 РСЗО (в това число 3 системи 9К58 „Смерч“).

Извършва се и активно прехвърляне на сили и средства в определени райони южно от Донецк – от Степное до Гранитное.  През Амвросиевка са пристигнали до 500 екстремисти и 22 танка.

Командването на руско–терористичните войски се стреми към преимущество в броя на личния състав и бойната техника в определени райони. На Донецкото направление (района Мариинка – Донецк) противникът е концентрирал групировка от 2 500 души. В района на Пески е регистрирано пристигането на 20 танка. Екстремистите успяха да създадат единна система за доставяне на „предната линия“ на материално-технически средства за даденото направление.

В района на Новоазовск (Широкино) противникът прави всичко възможно, за да пробие през фланговете към тила на отбраняващите се украински подразделения. До момента безуспешно.

На Алчевско–Первомайското направление командването на руско-терористичните войски усилва своята ударна група с минохвъргачни подразделения и артилерия – уж „изтеглена“ от буферната зона. По-специално, в дадения район е регистрирано „връщане“ на позициите най-малко на 2 артилерийски батареи.

Част от „зачистените“ в южните райони на Луганска област (Антрацит, Красний Луч, Ровенки), така наречени „казаци“ (общо около 400 души) са се съсредоточили в района на Перевалск и усилено подготвят населеното място за отразяване на евентуални атаки. Разполагат с 8 танка, 5-6 ББМ, 11 военни камиона, 7 минохвъргачки с калибър 120 мм.

На приморското направление в средите на местните екстремисти  се разгаря конфликт. В едно от подразделенията на „ДНР“ са се оказали заедно бивши затворници и бивши украински милиционери и отношенията между тях са крайно напрегнати.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания