Военна хроника – 04.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 04.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива„:

Руско-терористичните войски в Донбас продължават да използват примирието за прегрупиране на съсредоточените сили и средства в района. Наблюдава се прехвърляне на тактически резерви на Донецкото направление (бронетехника, артилерия и формирования от руски наемници) и в Горловски район (батальонна тактическа група, прехвърляна на части).

По-специално, за периода 1–3 март е регистрирано прехвърляне на 16 танка, 23 ББМ и 12 оръдия буксирна артилерия (главно гаубици Д-30) в Донецк и Горловка от няколко направления: през Дебалцево и Енакиево, а също и по южния маршрут – през Снежное, Иловайск и Старобешево.

03-03_eng

На Дзержинското и Артьомовското направления се наблюдава концентрация на подразделения на руско-терористичните войски (общо са регистрирани 4 нови, предислоцирани от юг ротни тактически групи със съответната артилерийска поддръжка).

В момента на Дзержинското направление към съсредоточените там по-рано средства са прехвърлени 12 танка и 23 ББМ, както и артилерийска група от 4 батареи (стволна артилерия и 8 РСЗО). Прехвърлянето се извършва от южните райони, откъдето терористите уж „изтеглят“ въоръжението. На Артьомовското направление се наблюдава пристигането на малки партиди бронетехника (до 3-4 единици, като продължават да пристигат).

Освен това, в същите тези райони противникът продължава активно да съсредоточава материално-технически ресурси (главно гориво и боеприпаси, по 4-5 боекомплекта различни калибри за вече прехвърленото тук въоръжение). „Пунктовете за доставка“ и „складовете“ се организират максимално близо до предната линия.

Процесът на оборудване на складовете и пунктовете за съхранение на материално-технически ресурси се контролира строго от „представители на командването“ , сред които са индентифицирани офицери на въоръжените сили на РФ. Наблюдава се наличието на подразделения от добре въоръжена охрана на дадените складове.

Както в „ДНР“, така и в „ЛНР“ под контрола на руски специалисти е организирано обучение на формированията на екстремистите на редица импровизирани полигони. Тренира се преди всичко взаимодействието между различните родове войски – „пехотата“, танковите и артилерийски подразделения.

Съсредеточената на Новоазовския участък тактическа група на руско-терористичните войски предприема опити да изтласка украинските подразделения от Широкино. В този район терористите също демонстрират активно „изтегляне на войските“ (фактически изтегленото през деня въоръжение се връща през нощта на позициите си – по думите на самите екстремисти „въртележката се върти“).

Противникът продължава активно да извършва разузнаване на позициите на украинските войски едновременно на няколко направления. Отбелязват се опити на руско-терористичните войски за драстично увеличаване и укрепване на диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) чак до тактическия тил на украинската армия. Липсата на пълен контрол от страна на украинските войски по линията на контакт на конфронтиращите страни (в най-добрия случай това е огневи контрол на района между съседни позиции, т.е. възможност за тяхното обстрелване) позволява на противника да извършва подобни действия.

В подразделенията на т.н. „опълчение“ в Донбас нараства недоволството, предизвикано от прекратяването на изплащането на месечното възнаграждение. В Макиивка се наблюдава масово дезертиране на екстремистите от бандитските формирования поради невъзможност да издържат семействата си след преустановяването на ежемесечните плащания.

Южно от Донецк, в района Степное – Гранитное екстремистите продължават обстрелите, регистрирано е поражение на 1 единица украинска бронетехника.

Службите за сигурност на Русия използват „примирието“ в Донбас за реорганизация на „спецслужбите“ на „ДНР“ и „ЛНР“.
Съгласно доклада на координационната група на ФСБ на РФ в Донбас, към настоящия момент формирането на „министерството на държавната сигурност“ на „ДНР“ и „ЛНР“ е завършено на 25%. Отбелязва се неефективността на организационната работа на местните „експерти“. По-нататъшното формиране на дадената структура ще се осъществява под пълния контрол на представителите на руските специални служби.

За ръководител на по-нататъшното формиране на „службите за сигурност“ на терористичните организации в Донбас от страна на ФСБ на РФ е назначен бившият началник на Севастополското управление на Службата за сигурност на Украйна (УСБУ) Пьотр Анатолиевич Зима.

Бившият началник на УСБУ в Севастопол П.А. Зима на 2 март 2014 г. бе назначен от колаборационисткия режим на Автономна република Крим за „председател на СБУ в Крим“. На 3 март и.д. президент на Украйна А. Турчинов с указ №230/2014 освободи П. Зима от заеманата длъжност.

СБУ разполага с доказателства, че незаконно назначеният през март 2014 г. „началник на Главното управление на СБУ в Крим“ Пьотр Зима има отношение към масовите убийства на мирни граждани в Киев през февруари 2014 г. Също така, предателят П. Зима активно е сътрудничил с ФСБ на Руската федерация при анексирането на Крим.

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания

 


Количеството на руската бойна техника в Донбас е по-голямо от това на цялата немска армия
Русия е разположила 700 танка и 1000 артилерийски единици в окупираните територии. По съобщение на News.
"Газпром" осъден да плати $2.6 млрд. на украинския "Нафтогаз"
Руският монополист «Газпром» загуби и ще трябва да плати на украинската компания «Нафтогаз» $2,6 млрд.
Гарантираме правата на българите - МВНР на Украйна
Във връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на ...
Край на руските социални мрежи в Украйна
Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал решението на Съвета за национална безопасност за блокиране на сайтове на руските ком...
Европейският парламент предостави на Украйна безвизов режим
                      Европейският парламент подкрепи позицията на Европейската комисия за пре...
Австрия екстрадира в САЩ украинския олигарх Фирташ
Австрийски съд постанови един от най-богатите украинци – Димитро Фирташ, да бъде екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред обвинения в кор...