Военна хроника – 03.04.2015 г.

тимчук
Дмитрий Тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
9.20 часа, 03.04.2015 г.
Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“ (ИС):
През цялото денонощие на 02.04 руско-терористичните войски на Донбас продължиха с обстрелите и въоръжените провокации по цялото протежение на разделителната линия между страните.
Най-сложна ситуация е регистрирана на Мариуполското (Приморско) и Донецкото направления, налице е и активност на терористите и в района на Бахмутско шосе. В района на Широкино терористите на два пъти откриваха огън от 82-мм минохвъргачки по украинския опорен пункт, опитвайки се под прикритието на минохвъргачния обстрел да прегрупират силите и средствата си на по предни позиции. Украинските позиции в района на Опитное и Авдеевка също бяха обстрелвани (използвани са гранатомети и стрелково автоматично оръжие). В даденият район група на екстремистите на три пъти приближи позициите на украинската армия и ги обстрелва.

3.04.2015
Регистрирана е и бойна активност на формированията на руско-терористичните войски и на Артемовското направление. В района на Майорско, Ленинско и Луганско, екстремистите през последното денонощие в постоянен режим обстрелваха украинските позиции с гранатомети, стрелково оръжие и 82-мм и 120-мм минохвъргачки.
В няколко области в зоната на силите на АТО, руско-терористичните войски извършват активни операции с диверсионно – разузнавателните си групи (ДРГ), опитвайки се да проникнат в тактическия тил на украинските войски, с цел разузнаване, диверсии и обстрелване на позициите на украинските сили. Такива опити са регистрирани на Северодонецкото, Артемовското, на Волновахското (района на Гранитное и южно от Донецк) и на самото Донецко направления.
Освен огневата активност в предните позиции, терористите продължават с прегрупирането на силите си, усъвършенстват боеспособността на формированията, натрупват материално-технически ресурси и повишават ефективността на логистичната си система.
Върви и интензивно окомплектоване на двете основни тактически групи на руско-терористичните войски, съсредоточени в северните райони ( Горловски и Первомайск – Стахановски) на зоната на АТО. През последните 4 денонощия в тези райони се отбелязва прехвърлянето на 2 „усилени батальона“ с терористи. В състава на „батальона“ основно са „пехота“ на автомобили, но също така е налице и редовно усилване на дадената тактическа група с военна техника, която се прехвърля отделно от личен състав на по-малки групи. До момента Горловската и Первомайско-Стахановската тактически групи получиха по 1-2 танка (главно ремонтирани и възстановени). А също така, (допълнително съсредоточена по-рано в дадения район военна техника) още 26 единици ББМ. Част от бронираната техника е разположена в дълбочина на бойните позиции на екстремистите.
На Приморското направление е налице появата на въоръжени екстремисти със значително количество противотанкова техника (предимно ПТРК тип „Фагот“, а също така и СПГ-9 ‘Колио“). По-голямата част от тях се прехвърлят с транспорт и се организират в специални огневи ПТРК групи. В района от Павлополя до Широкино е налице действието на минимум 4 такива групи.
През последното денонощие е регистрирано прехвърлянето от РФ в окупираните райони на Донбас (т.н ‘хуманитарен конвой“) около 28 транспортни единици автомобилна техника, и още 8 единици специална техника и обурудване. По-голямата част се прехвърли по „северния“ маршрут през Алчевск, Дебалцево, Енакиево. Колона за доставки бе регистрирана в участъка между Красний Луч и Дебалцево, за Шахтьорск са забелезяни 2 колони (6 – 7 закрити военни автомобили). Освен това, е налице и прехвърляне през Стаханов и Алчевск на инженерна (строителна) техника към предните позиции на екстремистите в района на Бахмустко шосе (1 грейдер, 1 булдозер и 2 багера, придвижващи се както в състава на колоната за доставки, така и самостоятелно от страна на позициите на екстремистите).
На железопътната връзка на гара Дебалцево, където е оборудван временния пункт за разтоварване пристигна ешалон с товарни вагони (11 единици) с боеприпаси, някои от тях с продоволствия (храна) и оборудване.
В района на Кримское и Артемовското направления е налице наличие на инженерно оборудване на позициите на руско-терористичните войски.

Дмитрий Тимчук

Ръководител на Център за военно-политически изследвания