„Ако вие устоите, ние ще прогоним Путин“

Алексей Белинский, журналист

Превод от руски

От десантника, станал инвалид във войната на Русия с Украйна, неговите родители и младата бременна съпруга, няма да чуете нито дума упрек по адрес на командването му и властта.

Русия гледа на нас, украинците, с бяла завист, искрена радост и истински интерес.

С бяла завист – защото ние сме способни да изпратим всеки политик, страдащ от склероза или забравил преките си задължения, в пенсия (както Кучма), или при пчелите (както Юшченко), или в позорно изгнание (както Янукович – и то поради забавената реакция на специалните служби, а би могло да е нещо по-сериозно).

С искрена гордост – защото „те имат цар, а ние – демокрация“. Ние не смятаме управниците си ангели небесни и не сме готови покорно да наблюдаваме разкошните им замъци, построени в защитени зони и с десетилетия да надничаме през високата ограда, очаквайки от тях решения за помилване или смъртна присъда“.

Ние успяхме да хванем бика за рогата и да отстоим достойнството си и смачканата чест.

С истински интерес – защото цялото внимание на Русия е приковано към украинските събития и реакцията на украинския народ към откритата агресия от страна на „братската“ страна.

В действителност, не всички руснаци:

– са горди от факта на отнемането на Крим от Украйна;

– разбират принципите на повишеното пенсионно осигуряване на жителите на полуострова и искат да плащат „данък на солидарност“ за издръжка на Крим и Севастопол;

– смятат за герои ранените войници, „командировани“ от страхливи генерали в зоната на военни действия под прикритието на учения в Чебаркул;

– са готови послушно да мълчат за убитите синове поради „политически игри“ и „имперски амбиции“, дори в замяна на пет милиона рубли, които им се превеждат незабавно.

– се се примирили с ролята на опитно зайче, върху което змията експериментира и усъвършенства уменията си на тиранин.

Да, вие правилно се учудвате, не цяла Русия гледа на украинците със завист, гордост и интерес.

… Пътуваме по Москва с програмиста Сергей Козлов. Племенникът му е руски войник, останал без крак. Генералите са изпратили 22-годишното момче и цялата му десантно-щурмова бригада до Мариупол, където тя попада под минометен обстрел.

От десантника, от неговите родители и младата му бременна жена няма да чуете нито дума упрек по адрес на неговите командири и властите. Три милиона рубли, обещание, че ще му сложат съвременна протеза и ще го възстановят в армията – и пред нас е покорен и мълчалив военен от Въоръжените сили на Русия.

Снимка: facebook.com/snk.kozlov
Снимка: facebook.com/snk.kozlov

Руската телевизия междувременно усърдно прави от него герой, но не обяснява как той се е оказал в Донбас и защо военните болници в градовете им са препълнени.

Този, който не е готов да си затваря очите за това беззаконие, е същият Сергей Козлов, съгласил се да се види с украинския журналист.

Бунтарският му характер е известен в Москва, но в тесни кръгове. В думите на Сергей се проследява ту отчаяние, ту констатация на неутешителни факти, ту надежда за крах на режима. Страх няма. Осъзнаването на ролята му на малко винтче в съвременната путинска Русия. И има желание да стане съставна част от мощен механизъм, способен да промени ситуацията в родната му страна.

Говорихме не само за участието на племенника му във войната. Но и за Русия като цяло. Аз избрах няколко фрази, адресирани към украинския президент, народ, военнослужещите и доброволците.

„Аз виждам какво прави Путин с Русия. Така че вас ви гледа цялата страна. Ами, всъщност, не цялата страна. 84% гледат в една посока, а 16% гледат към вас“.

„Накратко, воювайте. Вие имате мотивацията, руснаците нямат особена мотивация. Мотивацията им е единствено, че воюват срещу бандеровците – това не е мотивация“. „Казвам на Колька (племенника – авт.), ти изобщо разбираш ли, че си внук на бандеровец? Не, пита, как така. Аз му казвам, помниш ли, имал си дядо Николай. Той почина, почти 90 години е живял. Не, отговаря, не знам. А баба ти – Мария Шевчук, обяснявам аз на Колька. Ето те са истински бандеровци, а тези, срещу които си воювал сега, те не са истински бандеровци. “

„Ако започнат някакви разговори – някакви доброволци били се изгубили… Аха, друг път. Докарват ги и вече на място им показват – това е тя, Украйна. А после вече получават заповед: „напред, ходом марш „.

„В болницата, където племенникът ми лежи, има момчета и от Кострома, и от Псков. До него, в стаята му лежи псковски лейтенант, командир на взвод. В другата стая попитах откъде са момчетата. Отговор – от Абхазия. А защо, питам, при нас воюват вече хора от Абхазия ли?  Не, отговаря, „ние сме миротворческа доброволческа бригада“. По същия начин ги вдигнали, докарали и – здравей, Украйна“.

„Чакайте, чакайте Курската дъга. Или не знам какво ще е при вас. Нещо подобно най-вероятно. И Колька също потвърждава, обаждат му се колегите по службата – изпратили са ги на границата вече преди изборите в Радата. Той каза, че се приближават към границата, за да обезпечат изборите. Попитах: „Какви избори?“ Ами, уж те (украинците – бел. авт.) ще нападнат нас (руснаците – бел. на автора) след изборите“.

„Ако вие устоите, ние ще прогоним Путин. Ако ви завоюват, ако изгубите войната, тогава при нас този фашизъм ще остане за дълго. Така че тук моята мотивация – в това вие да победите, е много силна“.

Правителството на Украйна реши да въведе режим на извънредна ситуация в Донецка и Луганска области

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк съобщи, че министерският съвет е приел решение за въвеждане на извънредна ситуация на територията на Донецка и Луганска области.

Информация за това публикува информационният портал на органите на изпълнителната власт на Украйна.

„На основание Кодекса за гражданска защита на Украйна кабинетът на министрите прие решение за признаване на извънредната ситуация на държавно равнище. Правителството на Украйна прие решение на територията на Донецка и Луганска области да бъде въведен режим на извънредна ситуация“, съобщи Арсений Яценюк.

Дефиницията за извънредна ситуация съгласно Кодекса е „обстановка, създадена на определена територия, характеризираща се с нарушение на нормалните условия на живот на населението, предизвикана от катастрофа, авария, пожар, стихийно бедствие, епидемия, епизоотия, епифитотия, използване на средства за поразяване или друго опасно събитие, което е довело или може да доведе до възникване на заплаха за живота или здравето на населението, до голям брой загинали и пострадали, до нанасяне на значителни материални щети, а също така и до невъзможност за живот на населението на тази територия или обект и осъществяването на стопанска дейност.“

Кодексът класифицира и видовете извънредни ситуации в зависимост от характера на предизвикалите ги събития, а именно: военни, социални, с техногенен или природен характер.

В зависимост от мащаба и особеностите на извънредното положение, единната държавна система, ръководена от кабинета на министрите може да функционира в четири режима: ежедневно функциониране, повишена готовност, извънредна ситуация и извънредно положение.

Също така Кодексът задължава гражданите да спазват определени правила на поведение, мерки за сигурност и действия в извънредни ситуации; натоварва с определени задължения както тях, така и субектите на стопанско-търговската дейност.

Арсений Яценюк съобщи, че кабинетът на министрите е приел също и решение за въвеждане на режим на повишена готовност на територията на цялата страна.

„Целта на приетите решения е пълна координация на действията на всички органи на властта за осигуряване безопасността на гражданите и защитата на населението“, допълни той.

Правителството на Украйна прие и решение за създаване на Държавна комисия за извънредните ситуации. Председател на комисията ще бъде премиер-министърът Яценюк, заместници – вицепремиерът и министър на регионалното развитие, строителство и ЖКС Генадий Зубко и председателят на Държавната служба за извънредните ситуации Сергей Бочковский.

По решение на правителството ще бъдат създадени и регионални координационни центрове по въпросите на извънредната ситуация – това ще са регионалните комисии, които ще бъдат създадени във всяка област и под ръководството на областните управители.

„Задача на държавната и регионалните комисии ще бъде инвентаризация на всички обекти на гражданската защита. Правителството ще издаде специално разпореждане за провеждане на такава проверка. Втората задача е оформянето на единна поръчка за доставка на материално-технически средства“ , каза още Яценюк.

Премиерът помоли местните ръководители да включват в регистъра на поръчката само необходимото – инженерна техника, материално-техническо обезпечаване, лекарства, продукти.

За осигуряване на лекарствата, моля министърът на здравеопазването заедно с държавния резерв да инвентаризират това, което се намира в момента на склад и да внесат за разглеждане от кабинета проект на решение за разблокиране на запаси от резерва, в т.ч. лекарствени средства и медицински препарати. След като държавната служба по извънредните ситуации обобщи искането за медикаменти, Министерството на здравеопазването ще се обърне към нашите западни партньори и към международните организации с молба за предоставяне на допълнителна хуманитарна помощ – лекарства и медицински препарати, необходими при справяне с извънредни ситуации“ , заяви още Яценюк.

Министърът на правосъдието Павел Петренко съобщи, че „Пряката разпоредба на закона позволява въвеждането на такъв режим при наличието на определени признаци и обстоятелства“ и подчерта, че това не е въвеждане на военно или извънредно положение, чието потвърждаване е от компетенцията на парламента. Приетото днес решение не изисква такова.

Напомняме, че през последната седмица терористите и руските войски съществено засилиха военната агресия в зоната на АТО, а позициите на украинската армия, както и мирни населени пунктове са подложени на ежедневен артилерийски обстрел.

 

Почти четвърт от украинците се занимават с доброволческа дейност

Момичета-волонтери от военната болница в Днепропетровск / Снимка: Gazeta.ua
Момичета-волонтери от военната болница в Днепропетровск / Снимка: Gazeta.ua

Почти четвърт (23%) от населението на Украйна се занимават с доброволческа дейност, показват данни на социологическо изследване, проведено от GFK Ukraine.

„Почти една четвърт от украинците (23%)  имат опит в доброволческата дейност, а 9% от украинците започнали да се занимават с това през последната година“,  –  каза директорът на социологичната служба Глеб Вишлинский.

Той също така каза, че „основното направление на дейността на доброволците през 2014 г. стана оказването на помощ на украинската армия и на ранените – с това се занимават 70% от доброволците.  Преди събитията на Майдана най-актуалните направления на дейността на доброволците беше оказването на помощ за социално слабите групи население и облагородяване на територии.“

Според проучването, повече от половината от доброволците са с висше образование.

Канада ще изпрати на Украйна финансова помощ и радарно-сателитни снимки

Украинският президент Петро Порошенко помоли за помощ чрез предоставяне на разузнавателна информация още през септември

Канадското правителство ще изпрати на Украйна финансова помощ ведно с радарно-сателитни снимки, за да подпомогне борбата срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, информира министърът на отбраната на Канада Джейсън Кени.

ukraine
Подкрепяните от Русия сепаратисти чакат да бъдат транспортирани до фронтовата линия. Село Вергуливка, близо до Дебалцево, Източна Украйна, петък, 13 февруари 2015 г. Снимка: AP Photo/ Maximilian Clarke

 

В интервю, излъчено в събота в предаването The House по радио CBC, министър Кени информира водещия Ивън Соломон, че Канада подготвя нов финансов пакет за Украйна.

„Не мога да ви дам точна дата, но когато премиерът Харпър посети Украйна … (той) потвърди, че Канада ще предостави финансова помощ“, каза Кени в интервюто. „Надяваме се да продължим да го правим.“

Новият министър на отбраната на Канада също заяви, че радарно-сателитни снимки ще бъдат предоставени на украинската армия.

„Ние ще започнем предоставянето на радарно-сателитни снимки на Украйна, което беше единствената най-голяма молба на украинския президент Порошенко по време на посещението му в Отава през септември“, каза Кени.

„Това ще бъде изключително полезно за украинците при проследяване на движението на руските войски на украинска територия.“

Обсъжда се и помощ с огнестрелно оръжие

От началото на конфликта до сега Канада е изпратила на Украйна помощ на стойност около $ 66 000 000 под формата на очила за нощно виждане, зимно оборудване и други материално-технически средства.

Кени заяви, че идеята за изпращане на огнестрелно оръжие се е обсъждала, включително при срещата на германският канцлер Ангела Меркел с Харпър в Отава през тази седмица.

„Ние не разполагаме с огромни запаси от оборудване и, ако трябва тепърва да започнем такъв вид дейност, това би станало чрез придобиването му от други доставчици и след това изпращането му на украинците“, каза Кени.

„Ние няма да правим нищо такова без консенсус между съюзниците ни, Канада няма да действа сама в това отношение.“

След като от началото на конфликта до сега броят на жертвите надхвърли 5 000, договореното от Германия и Франция спиране на огъня трябва да влезе в сила в неделя.

Кени заяви, че Канада е „доста скептична“ за успеха на това примирие, имайки предвид факта, че руският президент Владимир Путин „безпрецедентно нарушава предходните две споразумения за прекратяване на огъня и се намесва в Украйна по най-възмутителен начин.“

Военна хроника – 03.03.2015

тимчук

Дмитрий Тимчук, военен кореспондент
8.00 часа, 03.03.2015 г.

Оперативни данни от организацията „Информационна съпротива“:

Руско-терористичните войски в зоната на конфликта в Донбас продължават да концентрират сили и средства на отделни участъци и направления, като усилват значително своите основни ударни тактически групи и продължават да обстрелват предните позиции на украинската армия. В отделни райони се наблюдават атакуващи действия на тактическо ниво.

През последното денонощие е регистрирано придвижване от територията на Русия в Донбас на поредните 3 конвоя с доставки – както по „южния“, така и по „северния“ маршрут.

03-03_eng

 

Особено активно противникът увеличава боеспособността на своята Новоазовска тактическа група чрез прехвърляне на подкрепления както от района северно от Телманово, така и от територията на Руската федерация непосредствено през руско-украинската граница.

В настоящия момент броят на танковете на това направление се увеличи до 17 единици (повечето от тях засега се намират непосредствено в северните покрайнини на Новоазовск и на север от него), бойни бронирани машини (ББМ) – повече от 30 единици.

На „предната линия“ в дадения район действат малки мобилни отряди на „армията на ДНР“, които чрез настъпателни действия се опитват да изтласкат украинските войски от достигнатата от тях линия Широкино – Павлопол.

На терористите и руските наемници бяха създадени идеални условия за такъв род активност  – липсата на особено противодействие от страна на украинските войски, изпълняващи условията на мирните Мински споразумения, способства за провеждането от страна на противника на мероприятия за повишаване боеспособността на неговите подразделения. Украинската армия открива само ответен огън изключително в случайна отбрана.

На Алчевско – Первомайското направление противникът струпва интензивно материално-технически ресурси и в момента даже не се опитва да демонстрира „изтегляне на тежка техника и артилерия“, както в други райони.

В района на Стаханов – Белое – Алчевск са съсредоточени няколко артилерийски групи на руско-терористичните войски (до 36 единици стволна артилерия, 12 РСЗО и 18 САУ), при това активно продължава попълването на запасите им от боеприпаси (в Стаханов за тази цел е създаден временен разпределителен пункт).

Наблюдаваното преди време изтегляне на техника на „армията на ЛНР“ северно и източно от Луганск се оказа лъжлив ход на терористите. Те изтеглиха дълбоко в контролираната от тях територия (в ремонтни бази) само повредената и небоеспособна бойна техника. Останалата техника и въоръжение беше изтеглена на незначително разстояние, като беше внимателно разсредоточена и замаскирана.

От района на Дебалцево към южната част на Луганска област се изтеглят за възстановяване на боеспособността 2 комбинирани подразделения на руско-терористичните войски (ротна тактическа група и усилен танков батальон), в които участват военнослужещи на въоръжените сили на Русия и които понесоха сериозни загуби в боевете на Дебалцевския плацдарм (танковият батальон е загубил минимум 8 танка). Подразделенията се изтеглят на групи, най-вече в тъмните часове на денонощието. При което изтеглянето на дадените подразделения на противника се представя като „изпълнение на Минските споразумения“.

Едновременно с това терористите се опитват да възстановят напълно работоспособността на Дебалцевския железопътен възел с цел ускорено прехвърляне на материално-технически средства през тази възлова гара. В района на Дебалцево от Русия вече пристигна първият ешелон – 6 вагона с боеприпаси.

В района на Донецк терористите продължават да концентрират нови формирования в 3 района на града (Куйбишевски, Киевски и Петровски), а също активно обстрелват позициите на украинските войски с минохвъргачки и тежко пехотно въоръжение, понякога – с артилерия и танкови оръдия. В района Красногоровка – Шуми се отбелязва значителна активност на руско-терористичните войски. По-специално са регистрирани няколко опита за атака срещу предните позиции на украинската армия от тактическа група на екстремистите (с численост до усилен взвод) при поддръжка от минохвъргачки и артилерия.

В района Докучаевск – Новоласпа противникът извършва прегрупиране на подразделенията, като концентрира основните си сили и средства на направлението северозападно от Волноваха (край Степное) и на участъка от Гранитное до района южно от Телманово. Наблюдава се придвижването на 13 танка, 8 ББМ, 12 военни закрити камиона.

През нощта на втори срещу трети март е регистрирано прехвърляне на личен състав и техника на терористите от състава на бандитското формирование на „ДНР“ „Восток“. Прехвърлянето се извършва от района на Пантелеймоновка (Ясиноватски район, Донецка област) към Мариуполското направление.

В района на Победа (Старобешевски район, Донецка област) пристигна колона от танкове, БМП и БТР на руско-терористичните войски с численост до 40 единици. Техниката е разположена на територията на фермерско стопанство (в дадения район екстремистите са предупредили местните фермери, че трябва да освободят складовите помещения).

Дмитрий Тимчук
Ръководител на Център за военно-политически изследвания