MasterCard_Visa

Visa и MasterCard спряха обслужването на банкови карти в Крим

MasterCard_Visa
wmcash24.com

Международните платежни системи ограничават дейността си поради санкциите, наложени от САЩ 

„В съответствие със санкциите срещу Крим, наложени на 19 декември 2014 година с Указ 13685, в настоящия момент Visa не може да предоставя услуги и да предлага свои продукти в Крим. Това означава, че ние повече не можем да извършваме емисия и да приемаме карти в Крим, както и да ги обслужваме в банкоматите“, се казва в официалното съобщение на Visa, изпратено до банките, работещи в Крим – съобщава interfax.ru.

 „Тези ограничения ще действат дотогава, докато не бъдат отменени санкциите срещу Крим. В настоящия момент не е ясно кога може да се случи това; всичко ще зависи от развитието на политическата и дипломатическата ситуация“, уточнява Visa в писмото до банките.

В частност, санкциите, наложени от САЩ, „забраняват на Visa International Service Association, Visa USA Inc. и Visa Inc. да предоставят услуги, както и пряко или косвено да спомагат за извършването на транзакции в Крим.“

На 26 декември международната платежна система MasterCard също преустанови обслужването на карти, издадени от банки, които работят на територията на анексирания Крим.

MasterCard също е уведомила руските банки, че спира обслужването на банкови карти в Крим.

След наложените от САЩ икономически санкции срещу Русия през март 2014 година Visa и MasterCard преустановиха обслужването на карти, издадени от няколко руски банки – „СМП Банк“, „Инвесткапиталбанк“, банка „Россия“ и „Собинбанк“.