Плевнелиев: Нацизмът и комунизмът са „двете страни на една и съща монета“ на тоталитарните режими

Нацизмът и комунизмът са „двете страни на една и съща монета“ на тоталитарните режими. Заплахите, пред които са се изправили европейските народи през ХХ век са актуални и днес допуснатите грешки в миналото не трябва да се повтарят.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в полския град Гданск в конференцията „Европейската интеграция като урок, научен след Втората световна война. Какво означава това днес?“,  съобщава БГНЕС, цитирана от Накратко.бг.

Във форума на високо равнище, посветен на 70-годишнината от края на най-големия военен конфликт през ХХ век участваха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, държавните глави на Естония, Кипър, Литва, Полша, Румъния, Украйна, Хърватия, Чешката република, както и високопоставени правителствени и парламентарни представители на редица европейски държави.

Плевнелиев подчерта, че все повече политици в Европа прибягват до популистки и националистически тези и експлоатират страховете на хората от нарастващата имиграция, липса на икономическа перспектива и високата безработица. „Националистите отново издигат своя глас и агресия. Модерният патриотизъм, а не национализмът, е това от което имаме нужда днес“, заяви президентът. „Постигането на мир не означава само прекратяване на военните действия, а преди всичко зачитане на правата на човека и спазване на върховенството на закона. Мирът е интеграция и сътрудничество“, заяви още в изказването си на конференцията българският държавен глава.

В изказването си Плевнелиев подчерта, че за да преодолеят предизвикателствата, пред които е изправена Европа днес, европейските лидери трябва да продължат да отстояват ценностите и принципите, върху които е изграден ЕС. „Защото сега, подобно на времената отпреди 70 години, ние сме изправени пред избор. Или ще действаме смело и ще продължим да пишем историята на обединена Европа, или ще се придържаме към късогледи тяснонационални интереси, които със сигурност ще генерират нестабилност“, категоричен беше държавният глава.

Днес ЕС е най-успешният политически и икономически съюз на държави в историята, посочи президентът Плевнелиев и отново подчерта, че Съюзът остава „двигател“ на демокрацията, който гарантира мира в Европа и съседните региони.

„Ние желаем да видим как в Европа отстояването на интересите отразява нашите водещи принципи, основани на върховенството на закона, а не политики, които се противопоставят на тези ценности“, заяви Росен Плевнелиев. Европа не желае и не трябва да се връща към епохата, в която „Великите сили“ разпределят своите сфери на влияние, посочи той. Президентът припомни, че регионът на Балканите е бил жертва на подобна политика. Раздиран от вражди и конфликти в продължение на векове, Балканите са били считани за „барутния погреб“ на континента. „Именно европейската интеграция и демократичните граждански общества водят региона ни към историческа промяна, към общото ни европейско бъдеще, към изграждането на мостове на доверие и сътрудничество“, заяви още държавният глава.

Пред участниците във форума българският президент посочи, че политиката на периферия и сфери на влияние води до създаването на множество замразени конфликти и днес и Източна Украйна е заплашена от такъв процес. „Това ли е, което предлагаме на хората от този регион? Ще живеят ли те по-добре в зона на замразен конфликт, управлявана от нелегитимни въоръжени групировки? Кой ще инвестира в подобна зона? Ако наистина мислим за правото на хората да живеят в мир и просперитет, трябва да се противопоставим на грешната и опасна стратегия региони, държави и нации да бъдат държани зависими и нестабилни“, заяви държавният глава. Според него затварянето на очите пред тази заплаха не може да бъде устойчиво политическо решение. „Това е горчиво доказателство, че постигнатото от международната общност през изминалите десетилетия не е даденост, а принципите, върху които е изграден нашият свят са наша отговорност и от всички нас зависи да ги зачитаме и отстояваме“, отбеляза още президентът.

В изказването си на конференцията държавният глава подчерта, че днес демократичната общност е обединена в присъдата си над престъпленията на нацисткия режим и фашизма и не трябва да приема, че борбата за спазването на правата на човека и отстояването на демокрацията е приключила. Президентът призова да не се забравя, че броени дни след освобождението от Хитлер, голяма част от територията на Европа е завладяна от Сталин. „Когато българските войници, които се сражаваха за свободата на Европа в края на Втората световна война, се прибраха у дома, те откриха, че българските комунисти вече установяват тоталитарен режим. Гьобелс беше унищожен, но цензурата остана, насилието над свободата на словото се превърна в ежедневие и т.нар. „народен съд“, създаден от комунистите, унищожи десетки хиляди души и българския интелектуален елит“, припомни още държавният глава.

След края на форума президентът Плевнелиев ще участва в церемония, на която държавните и правителствени ръководители ще запалят свещи пред Паметника в Гданск на загиналите работници в Корабостроителницата през 1970 г. Участниците в международния форум ще присъстват и на възпоменателната церемония на полуостров Вестерплате, където започват първите военни действия в началото на Втората световна война.

Президентът апелира за коректна равносметка на случилото се в България преди 70 години. „Много ми се иска, така както българите са обединени като един около оценката си за фашизма, да се обединим и около оценката си за комунизма – и доброто, и лошото, да го сложим в музея и в учебниците, за да можем да гледаме напред“, посочи още държавният глава.

Ситуация в зоната на АТО към 20 януари 2015 г.

Груз-200, Донецк, летище ПрокофиевМатериалът е подготвен от анализаторите Артем Василенко и Роман Бурко от  аналитичната група InformNapalm. 

През последните дни главна тема остават събитията около летището в Донецк и към нея, буквално, е приковано вниманието на читателите. Донецкото летище се превърна в своеобразен фетиш. Върху това се опитва да въздейства и руската пропаганда: използвайки темата за летището, е съвсем лесно да се пренасочи вниманието на аудиторията.

Ние бихме искали да разширим малко кръгозора, тъй като изострянето на ситуацията около Донецкото летище е само отвличаща маневра в общия театър на бойните действия. А и неуспешния „хуманитарен пробив“ до новия терминал и пленяването на украински бойци повлияха отрицателно върху адекватното възприемане на ситуацията.

Информацията за навлизането на територията на Украйна на две руски батальонни тактически групи (БТГр) с численост 600-800 души внесе известна яснота, но не дава точна представа за намеренията на противника, тъй като липсва официална информация за районите, през които те се придвижват.

От собствени източници успяхме да изясним, че едната БТГр е била забелязана в района на Луганск, а втората – в района на Телманово по посока към Мариупол. Част от подразделенията е насочена за подсилване и възстановяване на понесените загуби.

Основните пътища за доставка на техника са: Матвеев Курган – Иловайск, Новошахтинск – Антрацит, Каменск Шахтинский – Луганск. Главните разпределителни бази са в Шахтарск (където най-вероятно се намира резерва), Брянк и Стаханов, Луганск (по посока към Станица).

Нека сега да разгледаме събитията, като направим анализ на предишните сводки.

След началото на щурма на летището от силите на АТО рязко се повиши активността на терористите в района на Докучаевск. В населеното място започна струпването на техника от Старобешево и Комсомолск. Освен това, противникът започна прехвърляне на техника на юг, в посока Мариупол.

По този начин беше реализиран първият етап: отвличащ удар. Цялото внимание беше насочено вече към летището и сектор М (района на Мариупол – б. ред.). На 20.01. теористите започнаха настъпление по Лисичанското направление (за това свидетелства изтласкването на украинските военни в района на блокпост 31).

Трябва да се отбележи, че координираните действия на подразделенията на ВСУ не позволиха на противника, разположен в Славяносербски район, да постигне значителни успехи. Сега следва да очакваме опит за пробив в направление Артемивск. Отчитайки неясните дневни маневри на противника в Горловка, извършвани под прикритието на имитиран обстрел, то такова развитие на събитията е все по-вероятно.

Бихме искали да отбележим, че всичко това далеч не изчерпва навлизанията на руски БТГр. И най-вероятно, около 21-22 януари ще научим за нови инциденти.

Мониторингът на страниците на руските военнослужещи в социалните мрежи подсказва, че днес през нощта, под прикритието на падналата мъгла, се планира въвеждането на още няколко групи. Косвено тези данни се потвърждават и от раздвижването на руските групировки, намиращи се край Ростов на Дон вече повече от 3 месеца. Много от военнослужещите се хвалят пред приятелите си, че днес през нощта тръгват за Донецк.

Разбира се, не трябва да се изключва и вероятността за дезинформационна игра, но намеренията за включване в бойна задача са ясно проследими. Наблюдателите съобщават също, че снабдяването с боеприпаси по път Н21 през Макеевка в Донецк е удвоило темповете си. Ако по-рано колоните с боеприпаси са доставяни сутрин, а вечер са се връщали обратно, то сега те вече правят по 2 курса на ден. По този маршрут за денонощие и то без охрана преминават около 30-40 камиона.

Много е вероятно базите с боеприпаси да са били преместени от близката до Донецк руска територия (Ростовска област) в окупираната украинска територия на Луганска област, което от своя страна е позволило увеличат доставките на боеприпаси.

Също така, не трябва да се изключва възможността за използване на авиация от руската страна – за това говори нагнетяването на паника сред местното население в окупираните райони около Донецк. На хората се натрапва мнението, че ще бъдат бомбардирани от украинската авиация, а заедно с това се появяват и намеци, че терористите си имат вече „собствени ВВС“. Тези два факта навеждат на извод, че се подготвят и въздушни провокации.

Прогнози: в следващите няколко дни ситуацията ще се нагнетява с отвличащи маневри, паралелно съпроводени от локални удари, след което да последва шокираща провокация и опит за пробив по цялата линия на фронта. Също така, може да бъдат паралелно задействани сценарии с терористични актове или резонансни отвличащи акции в Северна Европа. Задържането във Франция на петима руски граждани по обвинение в подготовка на терористични актове е първата лястовичка.

Вероятно ще отбележим Деня на съединението на Украйна не в празнично, а в бойно настроение. Запазете твърдата си вяра и увереност в бъдещата победа! Не изпадайте в униние и паника! И непременно ще победим!

П.П. впрочем, в паника са и нашите опоненти. От достоверни източници стана известно, че Кремъл го тресе. И има за какво – против него е целия свят…

Източник: Informnapalm.org

 

„Примирие“ с обстрели, убити и ранени

В резултат на военните действия по време на „примирието” Русия е убила 68 украински военни и 51 мирни жители

От 5 септември – деня на обявяването на „примирието” на преговорите в Минск – руската страна е нарушила режима на неизползване на сила над 1400 пъти. Това се констатира в съобщение на МВнР на Украйна.

“От 5 септември терористите са нарушили режима на неизползване на сила над 1400 пъти, загинали са 68 украински военни, 428 са ранени, има 51 загинали цивилни лица.”

През изминалото денонощие руско-терористичните войски са нарушили режима на „тишина” повече от 40 пъти.

примирие

 

Русия активно обстрелва Мариупол, Дебалцево и донецкото летище

Основните атаки на проруските екстремисти са концентрирани в района на Дебалцево в Донецка област, донецкото летище и Мариупол.

Това съобщи на брифинг в сряда, 15 октомври, говорителят на информационния център на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНСО) Андрей Лисенко.

“Терористите са обстрелвали позициите на АТО край населените пунктове Шевченко и Талаковка в района на Мариупол”, отбелязва Лисенко.

В донецкото летище терористите четири пъти са обстрелвали позициите на АТО с миномети и артилерия и са извършили две нападения. Всички атаки са отбити.

В района на град  Дебалцево украинските въоръжени сили са отбили нападение срещу базов лагер на АТО. Атаките са извършвани след артилерийски обстрел.

Нападения на екстремисти са регистрирани и край градовете Гранитное и Волноваха в Донецка област и Лисичанск в Луганска област.

Карта АТО

Картата в голям размер

От пресцентъра на АТО съобщават, че на 14 октомври със системи “Град” са обстрелвани украинските позиции в предградията на Мариупол.

В резултат на обстрела няма пострадали военнослужещи, но снаряд е попаднал в погребално шествие в селището Сартана. Загинали са седем мирни жители, още шестнадесет са били ранени.

ua-today.com

„Гласът на Украйна“ публикува окончателните резултати от парламентарните избори

УрниДнешният брой на „Гласът на Украйна“, официалният орган на Върховната рада, излезе с резултати от изборите на 26.10.2014 г. Публикуването им означава, че те са окончателни и не подлежат на обжалване.

Централната избирателна комисия установи окончателните официални резултати от извънредните избори във Верховната рада по общодържавния многомандатен окръг и призна за избрани 196 народни депутата на Украйна по едномандатните избирателни окръзи. По партийните списъци са избрани 225 депутата. Общо ЦИК призна за избрани 421 от 423 народни депутата, които бяха избрани на извънредните избори. Съответните протоколи бяха подписани от членовете на ЦИК по време на заседанието, което започна късно вечерта в последния ден, определен от закона за краен срок за обявяване на резултатите – на 10 ноември. В два окръга ще има повторно преброяване на гласовете.

Според официалните резултати от изборите в Осмата Върховна рада по партийни списъци в парламента влизат шест политически сили:

«Народен фронт» — 22,14% (64 депутата)

Блок на Петро Порошенко — 21,82% (63 депутата)

Обединение «Самопомощ» — 10,97% (32 депутата)

Опозиционен блок — 9,43% (27 депутата)

Радикална партия на Олег Ляшко — 7,44% (22 депутата)

Всеукраинско обединение «Баткившчина» — 5,68% (17 депутата).

Останалите партии, които взеха участие в извънредните избори на 26 октомври, са получили по-малко от 5% от гласовете на избирателите, колкото е долният праг за влизане в парламента.

Общото количество на гласовете на избирателите, които са подадени за кандидатите за народни депутати на Украйна, включени в избирателните списъци на политическите партии и които са преодолели 5% праг са 12 милиона 209 хиляди и 87 гласа. Така наречената избирателна квота, тоест гласовете, които са необходими за получаването на един депутатски мандат, се състои от 54 262 гласа.

Протоколът с резултатите от изборите в многомандатния окръг е подписан от всички 15 члена на ЦИК. Само Жанна Усенко-Чорна – заместник-председателят на ЦИК е заявила по време на заседанието, че ще подпише протокола на ЦИК с особено мнение, тъй като комисията е получавала заявления от партиите за фалшификации в отделни окръзи.

„Гласът на Украйна“ напомня, че заради провеждането на антитерористичната операция, извънредните парламентарни избори не се състояха във всички избирателни окръзи в Донецка и Луганска област и във временно окупирания Крим. Затова в 8-та Върховна рада ще заседават 423 депутата, а не 450, както обикновено. По партийните списъци в парламента влизат 225 депутата, а 198 – по мажоритарните окръзи. В 27 окръга, които влизат във временно окупираните територии на Донбас и Крим не са избирали депутати. Но това по никакъв начин няма да повлияе на легитимността на Радата – според украинската конституция парламентът се счита за управомощен при условие, че е избрана не по-малко от една трета от конституционния му състав. ЦИК обещава, че веднага след освобождаването на временно окупираните територии там ще бъдат проведени избори за депутати.

Вече могат да бъдат направени изводи за разпределението на местата в новия парламент. Освен победителите по партийните списъци, в 8-та Върховна рада ще бъдат представени още пет парти, чийто кандидати са получили депутатски мандати в мажоритарните окръзи, а също така 98 мажоритарници, които са се кандидатирали самостоятелно.

Най-много места в парламента ще има Блокът на Петро Порошенко — общо по партийните списъци и в мажоритарните окръзи той получава 132 места. «Народният фронт» общо е получил 82 депутатски мандата, «Самопомощ» — 33, Опозиционния блок — 29, Радикалната партия на Олег Ляшко — 22, «Баткившчина» — 19. Освен това, от мажоритарните окръзи в парламента влизат шест представители на Всеукраинското обединение «Свобода» и по един представител от партиите «Силна Украйна» на Сергий Тигипко, «Всеукраинско аграрно обединение «Заступ», «Десен сектор» и «Воля (Свобода)». Съветникът на „Десен сектор“ Борислав Береза, който победи в 213-ия окръг в Киев, се балотираше на изборите самостоятелно като безпартиен. Също така много бивши членове на „Партията на регионите“ и депутати от предишни парламенти се кандидатираха в източните области и отново получиха депутатски мандат, но вече като самостоятелни безпартийни кандидати. Например Сергий Клюев, Евгений Геллер, Игор Шкиря, Сергий Матвиенков в Донецка област.

Преди обявяването на официалните резултати ЦИК разгледа още една жалба – от кандидата за народен депутат на Украйна от „Баткившчина“ в едномандатния избирателен окръг № 182 (Херсонска област) Юрий Одарченко, в която той молеше ЦИК да признае за противоправно бездействието на окръжната комисия, която не е отчела данните от протоколите при повторното преброяване на гласовете на избирателите на две избирателни секции. ЦИК отказва да задоволи жалбата с мотива, че няма достатъчно предпоставки за това.

В два избирателни окръга — № 38 (Днипропетровска област) и № 63 (Житомирска област) ЦИК не е установила резултатите от изборите и е задължила окръжните избирателни комисии да изпълнят решението на съда — Днипропетровския окръжен административен съд и Житомирския апелационен административен съд — и да проведе повторно преброяване на гласовете в срокот 15 дни. Председателят на ЦИК Михайло Охендовский счита, че новият парламент може да започне своята работа и без депутатите от проблемните окръзи, тъй като и без тях той е легитимен.

Украйна успешно заменя руските пазари с европейски

Арсений Яценюк
Снимка: ukrinform.ua

Украйна активно заменя руските пазари с европейски, заяви на 17 октомври украинският министър-председател Арсений Яценюк. По думите му износът на украинска селскостопанска продукция през последната половин година се е увеличил до 32% от общия износ.

«Русия се отказа от украинската продукция – ние намерихме начин да я продаваме в Европейския съюз и други страни», казва Яценюк.

Той цитира данни за износа, според които продажбата на месо и продукти от птиче месо в Русия са намалели с 81%, а износът към други страни се е увеличил от 30% на 100%. Износът на олио за Русия е намалял с 50%, но като цяло се е увеличил със 17% и сега е насочен към Индия, Холандия, Иран, Испания, Италия, Алжир, Малайзия, Великобритания.

Арсений Яценюк отбелязва, че в същото време през последните 6 месеца Украйна съществено е намалила вноса на чуждестранни хранителни продукти – с 18%.

Яценюк съобщава също, че по данни на Държавния комитет по статистика произведената селскостопанска продукция е с 16% повече в сравнение със съответния период на миналата година. Същевременно средният добив на зърно се е увеличил с 14% и от износа му тази година Украйна очаква да получи 2 милиарда долара.

Украинският премиер подчертава, че производството на хранителна продукция е един от основните двигатели за развитието на украинската икономика.

ru.krymr.com