Киев няма да дава пари на Донбас

Арсений Яценюк, премиер министър на Украйна
Арсений Яценюк, премиер министър на Украйна

Кабинетът на министрите на Украйна е блокирал социалните плащания за хората, които живеят на териториите от Донецка и Луганска област, контролирани от екстремистите от самопровъзгласените републики. Това е заявил премиер министърът на Украйна Арсений Яценюк на заседание на правителството, съобщава сайтът РБК-Украина.

Според него, ако днес се плащат социалните помощи на териториите, които се контролират от сепаратистите, това означава да се финансират терористите.

„Ще ги откраднат руските бандити и това не е нищо друго, освен пряка подкрепа за руския тероризъм. Искам да напомня, че в съответствие с така наречените Мински споразумения, те трябваше да се махнат от тези територии. Русия трябваше да прекрати поддръжката на терористите и трябваше да бъде възстановен контролът на съответните територии. Изпълнете споразуменията, очистете територията от тази зараза, която вие сте донесли там и не правете хората заложници на своите имперски амбиции, защото хората страдат“ – е заявил Яценюк.

Премиерът е подчертал, че всички пенсии, социални плащания и обезщетения продължават да се начисляват на всеки гражданин на Украйна.

„Когато се махнат всички руски терористи от Донецк и Луганск, когато си върнем контрола над тези територии, то незабавно ще изплатим персонално на всеки човек това социално обезщетение, на което той има право“ – казва премиер министърът на Украйна.

Български интелектуалци в защита на Надежда Савченко

 

Сдружение на българските интелектуалци и защитници на човешките права изпрати отворено писмо до известната актриса Деми Мур.

Призивът към актрисата е да се присъедини към усилията за освобождаване на Надя Савченко, която е незаконно арестувана в Москва.

Писмото е подписано от Петър Стаматов (главен редактор на сайта www.Eurochicago.com), проф. Пламен Павлов (историк от университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ (носител на Международната награда в областта на човешките права „Златен гълъб“).

По-долу може да видите писмото до известната кинозвезда и видео за разпространение, подготвено от Eurochicago.com.

 

До: Мисис Деми Мур

Относно: Освобождаването на Надежда Савченко („Редник Джейн” от украинската армия)

 Уважаема мисис Мур,

Всички знаят за размера на Вашата популярност не само в Америка, но и в Русия, Украйна и по целия свят. За много хора Вие не сте само знаменитост, но и пример за подражание. Историята показа, че влиянието на хора като вас може да помогне за привличане на вниманието към въпроси, пренебрегвани от политиците. Всички добре знаем, че Вие сте личност, която се е борила за много различни каузи.

Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Ние се надяваме, че Вие ще се приобщите към още една кауза, след като прочетете историята на Надежда Савченко.

Надежда Савченко е украински военен пилот, лейтенант от украинската армия. Тя е една от първите жени, усвоили специалността на военен пилот в Украйна, и единствената жена – пилот на бомбардировач Су-24 и хеликоптер Ми-24. Савченко прекарва шест месеца (през 2006 г.) като миротворец в Ирак, където е единствената жена в украинските миротворчески сили.

След завръщането си тя подава заявление и е одобрена от Министерството на отбраната на Украйна да учи в престижния университет на въздушните сили на Украйна в Харков, в който до този момент приемат само мъже.

Това се случва, след като е привлечено вниманието на украинската телевизия и на Програмата за развитие на Обединените нации, която например през 2010 успешно лобира законодателството за установяване на равенство между половете в украинската армия. Филмът съдържа малко известни факти за Савченко (любимият й филм е „Бягство от Шоушенк“) и интервюта с майка й и приятелите й, както и сравнение с главната героиня на филма „Редник Джейн”.

През 2014 г. по време на кофликта с проруските сепаратисти в Украйна, Савченко изоставя авиацията, за да служи като доброволец. Тя е отвлечена през юни от проруските бунтовници в Източна Украйна по време на доброволческата си служба в батальон „Айдар“. По-късно тя е изведена тайно в Русия и е обвинена в убийството на двама руски журналисти по време на безредиците през 2014 г. в Донбас.

Според адвокатите на Савченко тя е хваната от проруските сепаратисти един час преди убийствената атака, отнела живота на двамата руски журналисти. Това се потвърждава от фактурните данни на мобилния телефон на Савченко.

Тя остава затворник в Русия и през декември 2014 г. започва гладна стачка (като губи 20 кг). Савченко обявява своето решение от следствения изолатор „Матроска тишина“ в Москва: „От 16 март аз възобновявам гладната стачка след 10-дневното прекъсване. И този път до победа.“

Нейният адвокат Марк Фейгин твърди, че тя е военен затворник и апелира към Международния комитет на Червения кръст и ООН с искане за незабавното й освобождаване, тъй като тя е украински военнопленник и е държана от Русия въпреки нарушаването на Женевската конвенция.

Преди един месец New York Times публикува следното: „От стотиците военни затворници, задържани в периода от почти една година, само един е споменат в дневния ред на мирните преговори на световните лидери в Минск, Беларус: Надежда Савченко, бивш лейтенант в украинската армия, щурман на хеликоптер и випускник на Академията на въздушните сили на Украйна. Немският външен министър Франк-Валтер Щанмайер помоли руския президент Владимир Путин да позволи провеждането на хуманитарна визита по време на преговорите за примирие в Източна Украйна, проведени в Минск на 11-12 февруари.

За повече информация моля вижте: https://en.wikipedia.org/wiki/Nadiya_Savchenko

Европейският съюз отбеляза, че Русия носи отговорност за здравословното състояние на Надежда Савченко. Хора по целия свят се интересуват от съдбата на тази безстрашна жена. Гладната стачка е заплаха за нейното здраве и живот, а на преговорите между Москва и Киев не са достигнати положителни резултати.

Мисис Мур, ние искрено вярваме, че Вашата подкрепа за важната кауза за освобождение на Надежда Савченко ще даде на тази смела жена много повече шансове за завръщане у дома.

 

С уважение, 

Петър Стаматов

Главен редактор на сайта www.Eurochicago.com

 

Проф. Пламен Павлов

Историк, професор в Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ (България)

  

Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“

Носител на международната награда в областта на човешките права „Златен гълъб“

 

Оригинала на писмото може да видите тук.

За повече информация и линкове:  www.eurochicago.com/2015/03/savchenko/

Nadejda_Savchenko_028 Nadejda_Savchenko_027demi Nadejda_Savchenko_027 Nadejda_Savchenko_026 Nadejda_Savchenko_025demi Nadejda_Savchenko_024demi

Пентагон: Сепаратистите подготвят настъпление в Източна Украйна

Шефът на Пентагон Аштън Картър предупреди за вероятността за ново нападение от страна на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Министрът на отбраната на САЩ призна ефективността на европейските санкции срещу Русия.

Министър на отбраната на САЩ Аштън Картър
Министър на отбраната на САЩ Аштън Картър

Проруските сепаратисти в Източна Украйна, по всяка вероятност, ще предприемат ново настъпление. С това заявление излезе в сряда, 6 май, министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър. По думите му, подкрепени от Русия сили „се готвят за поредни боеви действия, което противоречи на Минските споразумения“, предаде информационна агенция AFP.

Картър добави, че САЩ продължават да подкрепят украинската армия със средства за радио комуникация, радари, бронирани автомобили и друго нелетално оръжие. Той подчерта, че най-големият натиск върху Русия днес имат икономическите санкции, както и спадът на световните цени на петрола. Ръководителят на Пентагона призна „значителната тежест“ на европейските санкции, тъй като Русия има значително повече търговски връзки с Европа, отколкото със САЩ.

Пo-рано за вероятността за ново настъпление от страна на сепаратистите заяви командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав. Конкретно, той отбеляза, че Русия и нейните поддръжници в източната част на Украйна използват „примирието“ за да прегрупират силите. Украинските военни също не изключват опитите за завладяване на Мариупол от сепаратистите, като последен голям град в зоната на конфликта, контролиран от Киев.

Източник: DW

Росен Плевнелиев – носител на премия в конкурса „Човек на годината – 2015“ в Украйна


"Човек на годината - 2015"Определени са носителите във всички категории на престижните международни награди в юбилейния Двадесети конкурс „Човек на годината – 2015“ в Украйна.

„Основаните през 2001 година специални и международни награди на общонационалната програма „Човек на годината“ винаги са били знакови. Тези престижни награди са знак на признателност и искрена благодарност от страна на украинците към известни политици и обществени дейци от международен мащаб, към авторитетни дипломати и меценати, представители на културата и изкуството за неподправената им любов към Украйна, за уважението им към украинската история и традиции, за непосредствения им принос в изграждането на независимата украинска държавност.
От тогава до сега плеядата носители на тези награди се попълва с имената на лидери на европейски страни, видни чуждестранни дипломати, известни меценати и ярки представители на културата и изкуството.
Днес, както никога досега, на Украйна й е нужна подкрепа в борбата й за независимост и демократични ценности. И назовавайки имената на призьорите на международните и специални премии на юбилейния 20-ти конкурс „Човек на годината“, ние, милионите украинци, им отдаваме най-високи почести и изразяваме най-дълбокото си уважение.“

В съответствие с решението на Висшия академичен съвет на общонационалната програма „Човек на годината“ за призьори на международната 20-та юбилейна общонационална програма „Човек на годината“ са определени:

Росен Плевнелиев1. Международната премия в областта на обществено-политическата дейност се присъжда на Президента на Република България Росен Плевнелиев.
Росен Плевнелиев искренно отстоява интересите на Украйна на най-високо международно ниво, демонстрира решителната позиция на страната си в поддръжка на Украйна. България активно подкрепя евроинтеграционните стремления на Украйна. На сесията на Генералната асамблея на ООН, Президентът на България заяви, че анексирането на Крим е крещящо нарушение на международното право и неговите принципи. България твърдо подкрепя суверинитета и териториалната цялостност на Украйна. В България се страраят да финансират малките и средни предприятия в Украйна, да привличат средства от ЕС и заедно с финансиране от държавния бюджет на Украйна да бъдат разработени редица инфраструктурни проекти, които ще създадат нови работни места. България консултира Украйна в сферата на енергетиката и туризма и декларира своето желание визите за украинците да бъдат отменени възможно най-скоро и радее за тясно сътрудничество в сферата на икономиката и туризма.

Призьори в останалите категории на „Човек на годината“

2. Международната премия в областта на дипломацията се присъжда на извънредния и пълномощен посланник на Швеция в Украйна – Андреас фон Бекерат.

3. Международната премия в областта на културата и изкуствата се присъжда на легендарния италиански певец Алессандро Сафина.

4. Международната премия „За укрепване на културните контакти и духовното сближаване на народите“ се присъжда на световноизвестния френски композитор и музикант Дидие Маруани

Дидие Маруани

5. Международната премия „За самоотвержена служба на хората“ се присъжда на американския общественик от украински произход доктор Зеня Черник.

6. Специалната премия за най-креативен социален проект се присъжда на Проекта «Арт-завод Платформа» – с основател и инвеститор Офер Керцнер.

7. Специалната премия „За внедряване на иновационни технологии в медицината“ се присъжда на Клиника VALIКHNOVSKI MD, с основател и ръководител заслужилия лекар на Украйна Ростислав Валихновский.

8. Международната премия «Звездно SOLO» се присъжда на народните артисти на Беларус Ядвига Поплавская и Александр Тиханович.

„Човек на годината – 2015“

Международните и специалните награди за 2015 година ще бъдат връчени по време на юбилейната 20-та церемония по връчването на наградите за „Човек на годината“, която ще се проведе на 26 март 2016 година в НДИ „Украйна“.
В рамките на тържествената церемония по връчването на наградите ще се състои и изложба на патриотичния плакат на тема „Украйна – това сме ние“.
Официален спонсор на юбилейния 20-ти конкур е Банк Михайловский.
Специален партньор – студио OSCAR

Източник: УНИАН

Порошенко с предложение за миротворчески контингент на ООН в Донбас

Днес около 21.50 ч. българско време украинският президент откри заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНСО).

Порошенко
Снимка: УНИАН

При откриването на заседанието той съобщи, че ще предложи на СНСО да разгледа предложението за въвеждане в Украйна на миротворческа мисия на ООН, предава РБК-Украина.

„Днес ще ви бъде предложено за обсъждане въвеждането на миротворческа мисия на ООН, която ще действа според мандат, предоставен от Съвета за сигурност на ООН“, каза Порошенко.

„Според нас най-подходящият формат е полицейска мисия на Европейския съюз. Сигурни сме, че това ще бъде най-ефективната и най-оптимална гаранция за сигурност в създалата се ситуация, когато обещанията за мир не се спазват нито от Русия, нито от тези, които я подкрепят.

Мога да кажа, че по време на преговорите в Минск ние проведохме предварително обсъждане на този въпрос с френския президент, с канцлера на Германия и с президента на Русия, предвиждайки варианта, че Минските споразумения няма да бъдат изпълнени.

След приемането на днешното решение – а аз се надявам, че днес то ще бъде прието –  ще започнем изготвянето на официални обръщения към нашите партньори и официални консултации, които да гарантират мира“, заяви украинският президент.