venecianska_komisija_2

Венецианската комисия се отказа от строгата си критика на лустрацията в Украйна

venecianska_komisija_2
Заседание на Венецианската комисия, 12.12.2014 г.  Снимка: Леонид Емец

Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като „Венецианска комисия“, проведе на 12 декември заседание, на което представители на украинските власти успяха да убедят експертите от ВК да се откажат от безапелационната си критика относно украинския закон за лустрацията.

Това съобщава „Европейска правда„, като се позовава на източник в Съвета на Европа.

„В крайна сметка е било прието междинно решение на Венецианската комисия. Но то е именно междинно и не е окончателно.

С това решение се приветства готовността на украинските власти за сътрудничество с Венецианската комисия относно внасянето в закона за лустрацията на промени, които биха я привели в съответствие с украинската конституция и европейските стандарти.

Постигнато е споразумение експерти на Венецианската комисия да посетят Украйна в началото на следващата година, за да продължат обсъждането (на закона и измененията в него)“ – допълва източникът.

Съответно Венецианската комисия най-вероятно ще се върне към този въпрос на следващото си заседание през март.

Информацията за отклоняването на строгите критични забележки срещу проекта беше потвърдена и от народния депутат Леонид Емец, съавтор на закона за лустрацията.

Както съобщи по-рано „Европейска правда“, експертите на комисията са подготвили за петъчното заседание изключително критичен документ, който са изпратили в Киев за разглеждане от украинските власти.

Заключителната част на този документ е включвала само общи забележки и критика на закона за лустрацията и нито едно конкретно посочване на несъответствие между Закона за изчистване на властта и стандартите на Съвета на Европа.

В четвъртък украински депутати са посетили Венецианската комисия, за да убедят експертите да не гласуват за извънредно критичните заключения и да ги преразгледат. Като аргумент украинската страна е посочила факта, че при подготовката на решението на комисията нейните експерти не са провели консултации с украинските власти.