Унгария се разграничава от представителя на партия „Йобик“ – „наблюдател“ на псевдоизборите в Донецк

Мартон Дьондьоши
Мартон Дьондьоши

Министерството на външните работи на Унгария осъжда псевдоизборите на терористите в Донбас и се разграничава от така наречения „наблюдател“ от унгарската партия „Йобик“, който е присъствал по време на неделното „гласуване“ на сепаратистите.

Това се казва в заявление на унгарското външнополитическо ведомство, съобщава украинската служба на Радио Свобода.

МВнР на Унгария потвърждава своята позиция, според която официална Будапеща подкрепя независима Украйна в нейните международно признати граници, а също така поддържа курса към демократично, стабилно, съвременно и процъфтяващо украинско общество.

В унгарското министерство подчертават, че са солидарни с позицията на „Вишеградската четворка“ и Великобритания, изразена в съвместно заявление от 30 октомври, в което те осъждат сепаратистките „избори“ в Донбас и призовават Русия да не признава резултатите от такова незаконно „гласуване“, съобщава кореспондентът на Радио Свобода.

МВнР на Унгария изразява съжаление по повод „действията, които са били насочени към потвърждаване легитимността на сепаратистките избори в Донбас“, независимо дали това са опити от страна на политически сили на Украйна, на чужденци, на някои чуждестранни организации или представители на парламентарни партии.

Ведомството се разграничава, без да назовава конкретна фамилия, от представителя на ултрадясната партия „Йобик“, който е участвал като „наблюдател“ в тези, непризнати от международната общност, избори.

По информация на унгарската агенция МТІ, в състава на една от групите на „международните наблюдатели“ на псевдоизборите на 2 ноември е бил  Мартон Дьондьоши. В Унгария той заема поста заместник-председател на парламентарния комитет по външна политика от дяснорадикалната партия „Йобик“ в Националното събрание на Унгария.

Бела Ковач
Бела Ковач

Другият представител на ултрарадикалната партия „Йобик“ – евродепутатът Бела Ковач, когото в Унгария подозират в шпиониране в полза на РФ, е бил наблюдател и на „референдума“ в Крим на 16 март 2014 година и още тогава е обявен за персона нон грата в Украйна.

Освен със своите расистки и антисемитски изказвания, в Унгария партията „Йобик“ е известна с това, че открито подкрепя въоръжената агресия на РФ срещу Украйна и призовава за присъединяването към Унгария на Закарпатието (в което живеят компактно много етнически унгарци – 151, 5 хил. от общо 156,6 хил. в цяла Украйна, според последното преброяване през 2001 година) .

УД напомня, че сред наблюдателите на псевдоизборите в Донбас е била и гражданката на Република България Магдалена Ташева, която на сайта на МВР на Украйна е представена като „журналистка, член на политическа партия от националистически тип “Атака”, която се бори за излизането на България от НАТО и Европейския съюз“.

Министерството на вътрешните работи на Украйна е отправило молба към украинското МВнР „да бъдат предприети необходимите мерки тези чуждестранни граждани да бъдат обявени за персони нон грата на територията на Украйна, както и информацията за тяхното участие в противозаконни действия на територията на Украйна да бъде предадена на съответните правителствени институции в техните държави“.

За сега не е известна реакцията на българското външнополитическо ведомство. На сайта на МВнР има само заявление на министъра Димитър Митов „По повод проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР“, в което се казва:

„Министерството на външните работи на Република България изразява дълбока загриженост във връзка с проведените на 2 ноември т.нар. президентски и парламентарни избори в ДНР и ЛНР.

Тези т.нар. избори  са в противоречие с действащото украинско  законодателство и с Протокола от Минск и не допринасят за намирането на трайно политическо решение на кризата  в  Украйна.

Призоваваме страните, подписали Минските договорености, към тяхното стриктно спазване и прилагане,  при зачитане на териториалната цялост, суверенитета, независимостта и единството на Украйна.“

 

100 дни лустрация в Украйна и стотици освободени чиновници

Общественици обвиниха украинските власти в съпротивa срещу лустрацията. Те призoваха гражданите стриктно да контролират спазването на Закона за прочистване на властта. Подробности за това съобщава DW.

лустрация

От началото на приемането на Закона за прочистване на властта бяха уволнени 374 държавни чиновници. Обществени активисти дадоха на президента Порошенко списък с десетки имена, които са били подминати от лустрацията и го призоваха да оглави втората вълна на процеса.

Жертвите на първата вълна

В петък, 23 януари, председателят на департамента по въпросите на лустрацията към украинското  министерството на правосъдието Татяна Козаченко даде пресконференция в Киев, на която заяви, че резултатът от първата вълна на лустрацията е стотици освободени от длъжност чиновници и още повече доброволно подали оставка. По думите й тази вълна е засегнала лицата, които са били предмет на т.н. „автоматична“ лустрация.

Залата за заседания във Върховната рада
Залата за заседания във Върховната рада

„Това са лица, които повече от една година са били в системата на управление на Янукович и сега няма да имат право да заемат държавни длъжности в продължение на 10 години. Това са ключови фигури и висши чиновници (или техните заместници) от правоохранителните органи, централните органи на изпълнителната власт и главните лица в териториалните единици,“ обясни Козаченко.

Тя прогнозира, че през следващия месец в регистъра на лустрираните чиновници ще влязат лица, вземали противозаконни решения и повдигали обвинения срещу мирните протестиращи по време на събитията на Майдана миналата зима. От декември, добавя Татяна Козаченко, в страната започна проверка на всички съдии, която ще продължи цяла година. Тя отбеляза още, че половината от принудително освободените в процеса на лустрация се опитват да си върнат длъжностите чрез съда. Засега са успели само двама.

В интервюто за DW ръководителят на информационния отдел на Обществения комитет по лустрация Александра Дрик заяви, че такива искове нямат шанс за успех: „Те са в нарушение на закона, защото нито един съд не може да реши дали законите действат или не“. По думите й, решенията по двата иска вече се обжалват в апелативния съд. А за един от тях се появиха „всички признаци за това, че ищците се опитват да проточат разглеждането на жалбите, разбирайки, че със сигурност ще загубят“.

Съпротивата на системата

В същото време много чиновници обжалват Закона за лустрация в Конституционния съд, твърдейки, че той нарушава правото им на труд. Татяна Козаченко заяви, че подобни твърдения вече са направени и от съдии, сътрудници на Службата за външно разузнаване и 47 депутати от Опозиционния блок, в който влизат бивши активисти на Партията на регионите и на администрацията на Янукович.

Демонстрация в Киев в подкрепа на закона за лустрацията

 

Татяна Казаченко смята, че аргументите им са неубедителни: „Законът за лустрация не засяга правото на труд. Уволнените могат да работят навсякъде, освен на държавна служба. Държавата не гарантира на всеки украинец, че задължително ще бъде държавен служител“.

На пресконференция, дадена от Козаченко съвместно с обществени активисти, те заявиха, че са успели да разобличат много чиновници, опитали се да избегнат лустрацията. Един от начините бил незаконно присвояване на статута на участник във военните действия. Друг начин да се върнат на работа бил доброволно напускане с цел започване на работа в друга държавна институция. „Това показва, че държавните органи тотално саботират лустрацията и очакват, че Законът за прочистване на властта ще бъде признат от Конституционния съд за антиконституционен“, подчерта Александра Дрик.

Саботаж на високо равнище

Според депутата Егор Соболев, който е един от авторите на закона за лустрацията, главният прокурор Виталий Ярема и президентът Петро Порошенко са сред тези, които най-активно саботират изпълнението на закона. „Днешните ръководители няма да прочистят властта. Но ние, гражданите, можем да ги принудим. Без лустрация няма да победим във войната за независимост и няма да построим страната, за която в тази война загиват хора“, заяви Соболев.

По думите му, във Върховната рада скоро ще се гласува вот на недоверие на сегашния главен прокурор. Депутатът посъветва съдиите от съображение за сигурност да спазват закона за лустрацията: „Съдиите трябва да бъдат заинтересувани от прилагането на закона за лустрацията; или ще я минат законно, или ще бъдат линчувани“.

Секретарят на обществения съвет по въпросите на лустрацията към министерството на правосъдието Максим Манковский съобщи, че по време на протест пред президентската администрации на 23 януари активисти са предали на президента списък с имената на 33 чиновници, които са успели да избегнат първата вълна на лустрация, и са призовали президента да оглави лустрацията, а не да я саботира.

„Това не са отделни случаи. Системата оказва голяма съпротива. По времето на втората вълна ще има повече опити да се избегне процедурата. Ние се обръщаме към всички украинци и към президента: помогнете ни, защото сами няма да се справим“, каза Манковский.

Украинският пилот Надежда Савченко е изпратена в Москва за психиатрична експертиза

Надежда Савченко
Надежда Савченко / снимка от открит източник

Надежда Савченко е изпратена от затвора във Воронеж в Москва.

За това съобщава руската телевизия „Дождь“ като се позовава на адвоката й Марк Фейгин.

По думите му, Савченко е била изпратена в понеделник, но за това се съобщава едва в сряда сутринта. Тя, най-вероятно, е изпратена в Москва. „Други варианти аз не виждам“, – каза Фейгин.

Адвокатът добави, че Савченко е изпратена в столицата за провеждане на психологическа и психиатрична експертиза.

Справка

Украинската жена пилот Надежда Савченко е пленена от про-руските сепаратисти в източна Украйна в средата на юни. По-късно стана ясно, че тя се намира в затвор във Воронеж.

Там тя беше обвинена в причастност към смъртта на руски телевизионни журналисти около Луганск, които нелегално са влезли на територията на Украйна, и заедно с група сепаратисти са правили репортажи за нападенията им над украинските военнослужещи.  Руските следователи твърдят, че Савченко е била задържана след като тя самата е преминала границата на Русия „без документи и като бежанка“.

Украинските власти заявиха, че Савченко е отвлечена от сепаратистите в Донбас и след това е предадена на Русия. В Украйна е заведено криминално производство във връзка с отвличането на Савченко. На 25 юли Воронежкият областен съд отхвърли жалбата на защитата и оставя Савченко в ареста до 30 август, като отказа да я пусне под гаранция.

На 27 август Съветският районен съд на Воронеж удължи задържането на Савченко до 30 октомври. На 28 август беше обявено, че защитата на Савченко е обжалвала постановлението на Съветския районен съд.

По материали на www.unian.ua

Reuters: Европейският съюз одобри нови санкции срещу Русия

Министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиус заяви, че външните министри на страните-членки на Европейския съюз са одобрили нови санкции срещу Русия. Това съобщи Reuters в понеделник, 9 февруари.

 

384647913
Петро Порошенко и Федерика Могерини

Кореспондентът на „Радио Свобода“ в Брюксел Рикард Йозвяк съобщи на страницата си в Twitter, че под действието на санкциите могат да попаднат 19 души и 9 компании.

„Влизането в сила е отложено до 16 февруари, за да се даде време на течащите в момента дипломатически усилия“, заявиха от пресслужбата на Съвета на Европейския съюз.

В сряда, 11 февруари, в Минск може да се състои среща на висшестоящи представители на Русия, Украйна, Германия и Франция. На тази среща ще се обсъди мирния план, предложен от президента на Франция Оланд и канцлера на Германия Меркел.

В края на януари Съветът на Европейския съюз на свое заседание на равнище министри на външните работи реши да продължи до септември 2015 г. санкциите за физически и юридически лица, които смята за съпричастни към нарушаване суверенитета на Украйна.

Тогава Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини съобщи за разширяването на списъка със санкции.

ЕС въведе първия пакет санкции срещу Русия през март 2014 г. след влизането на Крим в състава на Русия. Тогава в списъка попаднаха 33 души, сред които депутати от Държавната дума и членове на Съвета на Федерацията на Русия. Този пакет от санкции бе приет за срок от една година.

ÂÒÁ
Една от най-големите държавни банки в Русия – ВТБ е в списъка със санкционирани от ЕС институции заради ситуацията в Украйна

Към днешна дата в списъка със санкции на ЕС влизат 132 физически и 28 юридически лица, които според ЕС са съпричастни към нарушаване на суверенитета на Украйна.

Активите им в банки на страните-членки на ЕС бяха замразени, а влизането им в Европейския съюз бе забранено.

Източник: tvrain.ru

 

 

 

 

Стартира интернет акция в подкрепа на Надежда Савченко

Надежда СавченкоНа 5 януари започва международна интернет акция в подкрепа на арестуваната в Русия украинска военнослужеща Надежда Савченко, съобщиха украинските медии. Инициаторите на акцията призовават към разпространяване на информационни материали за Надежда Савченко, както и на фото- и видеоматериали на различни езици с хештег #FreeSavchenko.

5 януари е 22-ят ден от гладната стачка, която украинската военнослужеща обяви в знак на протест срещу своя арест. На 22 декември Московският градски съд отклони молбата на адвокатите й за незабавното освобождаване на Савченко и удължи срока на ареста й до 13 февруари 2015 година. Тогава тя заяви, че обявява безсрочна гладна стачка, а всякакви опити да бъде хранена принудително ще счита за изтезания. Защитата и роднините на Савченко са сериозно загрижени за нейното здравословно състояние.

Надежда Савченко

 

Надежда Савченко е обвинена в съучастие в гибелта на двама руски журналисти в Източна Украйна, което тя отрича. Преди време адвокатите й представиха документи, които доказват, че в момента, когато журналистите попадат под обстрел, Савченко от един час вече е била пленена от сепаратистите, които след това я извеждат без нейно съгласие от Украйна.

Надежда Савченко

 

Адвокатът на Савченко Марк Фейгин се обърна към украинския президент Петро Порошенко с молба той да обсъди положението на украинската военнослужеща с Владимир Путин по време на предстоящата им среща в Астана.

svoboda.org

Снимки: maidantranslations.com

http://www.youtube.com/watch?v=EmhZbBrJXS4