uk-ukraine-flags

Великобритания не може да допусне поражение на украинската армия в Донбас, предоставя материално-техническа помощ

Великобритания може да преразгледа решението си за предоставяне на Украйна на оръжие за борба с проруските сепаратисти, тъй като не може да допусне военен крах на украинската армия. 

Philip Hammond
Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд / Снимка: Мат Карди/Getty Images

„Всяка от натовските държави има суверенното право да реши дали да достави огнестрелно оръжие на Украйна или не. Обединеното кралство засега не планира да прави това, но си запазваме правото да преразгледаме решението си“, заяви в парламента министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, съобщава Reuters.

„Споделяме мнението, че този конфликт няма военно решение. Същевременно ние не можем да допуснем поражение на украинската армия“, добави Хамънд.

По-рано съветникът на американския президент по националната сигурност Сюзън Райс съобщи, че Вашингтон съвместно с европейските си партньори обмисля как да бъде направена „значителната стъпка“, касаеща доставките на огнестрелно оръжие за Украйна.

Кандидатът за поста министър на отбраната на САЩ Аштън Картър, предложен от президента на САЩ Барак Обама, подкрепя идеята за предоставяне на американско отбранително въоръжение на Украйна.

От своя страна германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е убеждавал американците да се откажат от доставки на оръжие за Украйна, защото това според него само ще доведе до увеличаване броя на загиналите.

Междувременно Министерство на отбраната на Украйна съобщи, че Великобритания е изпратила на украинската армия материално-техническа помощ на стойност 1 900 000 щатски долара.

 

UK aid
Снимка: mil.gov.ua

 

Помощта включва каски от кевлар, бронежилетки, спални чували и медицински комплекти за военно-транспортните средства.

Голяма част от помощта вече е предадена на военни подразделения и в частност на бойците от 93-та бригада.

„В сегашната ситуация международната подкрепа за Украйна е много важна. Особено актуално е термо облеклото за бойците в зоната на АТО“, отбеляза изпълняващият длъжността заместник-министър на отбраната по въпросите на евроинтеграцията генерал-лейтенант Леонид Голопатюк.

Съобщава се също, че в най-скоро време Великобритания ще предаде на украинските въоръжени сили 75 000 тона дизелово гориво.

 

UK aid
Генерал-лейтенант Леонид Голопатюк и посланикът на Великобритания в Украйна Саймън Смит / Снимка: mil.gov.ua

 

Посланикът на Великобритания в Украйна Саймън Смит увери, че Украйна може да разчита на още подкрепа и помощ от страна на британското правителство.

По материали от ua-today.com и eurointegration.com.ua