ТОС "Буратино"

Великобритания иска обяснения от Русия за наличието на тежка руска артилерия в Донбас

Делегацията на Великобритания в ОССЕ поиска от Русия да обясни появата в Донбас на тежка огнеметна система (ТОС) „Буратино“, съобщава официалният Twitter на делегацията.

ТОС "Буратино"
Снимка: UK Delegation OSCE / Twitter

„Ние помолихме делегацията на Руската федерация да обясни присъствието на ТОС „Буратино“ в зоната на ученията“, – се казва в съобщението.

Наблюдателите на специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ в Луганска област за първи път фиксират наличието на тежка огнеметна система „Буратино“ в началото на октомври. В ОССЕ уточниха, че „Буратино“ е забелязано в село Круглик в Луганска област, където екстремистите провеждат военни учения.

Съгласно данните на организацията IHS Jane’s Group и Стокхолмския институт за мирни изследвания, „Буратино“ се произвежда само от Руската федерация и тази система не е доставяна в Украйна преди началото на войната.

Представител на Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че украинската страна никога не е имала такова въоръжение. В Министерството на отбраната на РФ не отговориха на писменото запитване на Reuters за пребиваването на това въоръжение у екстремистите в Донбас и за неговите доставки в Украйна.

„Буратино“ е мобилна тежка огнеметна установка, която може да бъде оборудвана с ракети с термобаричен състав. Те разпиляват специална смес във въздуха около целта, след което сместа се възпламенява. Подобни комплекси има във въоръжението на Русия, Азербайджан, Ирак, Казахстан и Сирия.

Гордон.UA