Известно руско списание: „В Украйна са загинали две хиляди руски военнослужещи“

Публикувайки информация за заплатите и компенсациите на военнослужещите, руското издание „Делови живот“ оповести загубите в жива сила на армията на РФ в Донбас. Впоследствие тази част от публикацията беше изтрита, но въпреки това, в кеша на Google статията е все още достъпна във вида, в който беше публикувана първоначално на сайта.

Според материала „Повишение на заплатите за 2015 година на военнослужещите“ във военния конфликт в Донбас, в армията на Руската федерация има 2000 убити и 3200 тежко ранени военнослужещи.

Скрийншот от списание "Делови живот"
Скрийншот от списание „Делови живот“

В един от фрагментите от текста се съобщава за компенсациите на военните, взели участие във военните действия в Украйна. Паричната компенсация за семействата на загиналите военнослужещи е в размер на 3 млн. рубли, а за получилите инвалидност компенсацията е в размер на 1,5 млн. рубли. Освен това е предвидено възнаграждение за служещите по контракт в размер на 1800 рубли дневно – за всеки ден пребиваване в зоната на конфликта.

„Към 1 февруари 2015 са изплатени компенсации на повече от 2000 семейства на загинали военни и на 3200 тежко ранени военнослужещи, на които е присъдена и степен на инвалидност“ е записано в изтрития фрагмент.

Източник: Инфорезист

Украйна отказва да купува руски газ по предложената й цена

 

Украинските власти отказват предложената от Русия отстъпка в цената на газа. Това е заявил премиер-министърът Арсений Яценюк, предава „РИА Новости“

Украйна и Полша започват нов газов проект, който няма да хареса на Русия.„Прекратяваме купуването на газ от РФ. На 1 януари ни беше предложена цена от 212 долара за 1000 кубически метра. Няма да купуваме газ от Русия, защото вече го получаваме от ЕС на цена, по-ниска от предложената ни от Русия. Средната стойност на газа от ЕС е около 200 долара.“ – съобщава Яценюк и добавя, че Украйна е натрупала около 13 млрд. кубически метра газ, което е с 2.3 млрд. повече, отколкото за същия период на 2015 година. „Така че разполагаме с достатъчно количество газ, за да подсигурим отоплителния зимен сезон“ – завършва премиерът на Украйна.

Напомняме, че в края на миналата година, премиер-министърът на Русия Дмитрий Медведев взе решение да предостави на Украйна отстъпка в цената на газа, в размер на 17.7 долара за 1000 куб.м., като формиралата се крайна цена беше 212.3 долара за 1000 куб.м. От началото на 2015 година обаче, Украйна увеличи покупките на газ от Европа почти два пъти – на 10.2 кубически метра газ срещу 5.1 кубически метра година по-рано.

Източник: Дождь

Кримските татари молят ООН да ги защити от унищожаване

Комитетът за защита на правата на кримскотатарския народ моли ООН, Турция и Украйна да обърнат внимание на нарушаването на правата на коренния народ в анексирания от Русия Крим.

кримськи-татариКомитетът одобри това обръщение на конференция, проведена в Севастопол на 17 януари, въпреки опитите на „титушките“ да възпрепятстват нейното провеждане, предаде BBC Украйна.

Делегатите на конференцията одобриха обръщението до Генералния секретар на ООН Пан Ки-мун с призива „да не се допусне унищожаване” на народа.

В обръщението по-конкретно се говори за случаи на отвличане на кримски татари и нарушаване на правата им: „В резултат на поредното завземане на Крим коренното население – кримските татари се превърнаха в обект на терор и физическо насилие.“

Към Пан Ки-мун също така бе отправена молба да защити кримските татари от военна служба в руската армия.

Делегатите се изказаха за провеждане на международна конференция по сигурността в Крим под егидата на ОССЕ през май. Правозащитниците помолиха украинското правителство да я инициира.

Освен това, те настояха украинското МВнР „да проучи възможността за даване на кримскотатарския народ на международен статут на трета страна в руско-украинските отношения с право на самостоятелно обръщение на органите на националното самоуправление Курултай и Меджлис към международните правосъдни инстанции.”

В одобреното обръщение до президента на Турция Реджеп Ердоган също така се говори за положението на кримските татари и се подчертава, че информацията за спазването на правата на този народ, предоставена от руската страна, не отговаря на истината.

В резолюцията на конференцията се казва, че „която и да е власт в Крим може да съществува само при съгласие и при ясно изразена воля на кримскотатарския народ“.

Източник: 5 канал

Новият украински БТР „Свитязь“ (снимки)

cazz4d2xiaah2ex cazz4giwqaarwa5

В Николаевския бронетанков завод бе създаден БТР (бронетранспортьор) „Свитязь“, максимално съобразен със стандартите на НАТО.

Снимки – Twitter.

sprotyv.info

 

Украинските депутати гласуват за отпадане на имунитета си

Както „Украйна днес“ вече писа, при създаването на коалицията в украинския парламент, в проекта „Коалиционно споразумение“, върху който работиха пет политически сили, бе вписана точка за отмяна на депутатската неприкосновеност.

Кои са мажоритарните депутати в бъдещата Върховна рада? Част 2Предложението за промяна в законодателството беше внесено за гласуване днес.

Освен премахването на имунитета на депутатите, промяната предвижда също и частично премахване на неприкосновеността на съдиите.

Още в началото на заседанието на украинската Рада представителят на Президента в парламента призова поне 300 депутати да дадат гласа си за промяната. Много от тях подкрепиха предложението, като отбелязаха, че само премахването на имунитета няма да е достатъчно – нужни са и реформи в съдебната система.

Очаквано се намериха и такива, които твърдят, че промяната в закона е „лов на вещици“ и че съдиите няма да имат свободата да издават независими присъди.

Това твърдение, обаче, беше контрирано с аргумента, че законопроектът предвижда съдиите да бъдат подвеждани под отговорност само в случаите на нарушаване на закона, което не е свързано с изпълнението на служебните им задължения, както и за преднамерено произнасяне на незаконосъобразни решения.

За да се избегнат обвиненията, че промяната въвежда „инквизиция“ в парламента, решението ще бъде изпратено за становище на Венецианската комисия при Съвета на Европа.

В крайна сметка, от 371 присъстващи  депутати, 365 гласуваха „За“.

Тъй като решението предвижда промени в Конституцията, то ще бъде внесено в Конституционния съд за произнасяне и след това върнато за окончателно гласуване в парламента.

Народните представители ще имат възможност да въведат промените в Конституцията още в началото на следващата сесия, която започва през септември.