МВнР на Литва не възнамерява да отговаря на нотата на РФ относно оръжието за Украйна

uzsienio-reikalu-ministerija-66573108
Министерство на външните работи на Литва Снимка: DELFI (Š.Mažeikos nuotr.)

 

Литовското външно министерство не възнамерява да отговаря на официалната жалба на Русия по повод предполагаемата доставка на оръжия от Литва за Украйна, съобщи вестник Lietuvos Žinios.

Министърът на външните работи на Литва Линас Линкявичюс потвърди, че Литва не е отговорила и няма намерение да отговаря на руската нота.

„Ние не смятаме, че това е целесъобразно. Не виждаме причина за отговор или оправдание по тази тема пред онези, които сами нарушават законите и го правят постоянно“, подчерта външният министър.

Литовското посолство в Москва получи нота от външното министерство на РФ в края на февруари. В нотата се посочва, че предоставената военна помощ от Литва за Украйна не отговаря на международните ангажименти, приети от литовската и руската страни в сферата на износ на оръжия, а също така нарушава общата позиция на Съвета на Европейския съюз и разпоредбите на договора за търговия с оръжие.

Както беше отбелязано от Министерството на външните работи на Литва, при решаването на въпроси, свързани с износа на военно оборудване, страната строго се съобразява с всички разпоредби в договора за търговията с оръжие, с общата позиция на Съвета на ЕС, както и с други международни законови инструменти и изискванията на националното законодателство.

„Предоставената от Литва военна помощ на Украйна носи изключително отбранителен характер, предназначена е да помогне на украинското правителство да защити страната си от руската военна агресия, да защити независимостта на държавата си, суверенитета и териториалната си цялост в съответствие с разпоредбите на международните закони относно правото на самоотбрана“ – увериха представители на външното министерство на Литва.

ru.delfi.lt