Украинските власти потвърдиха евакуацията на жителите на Дебалцево

Украинските власти се договориха със сепаратистите за откриване на „зелен коридор“ за евакуиране на мирните жители на Дебалцево, където в последно време се водят активни боеве. 

debalcevo

Дебалцево

Властите на Украйна потвърдиха откриването на „зелен коридор“ от Дебалцево за евакуация на мирните жители. Това съобщи в петък, 6 февруари, съветникът на ръководителя на МВР на Украйна Зорян Шкиряк на страницата си във Facebook. „Току-що потвърдиха „зелен коридор“ от Дебалцево. Там съм. Извозваме хора“, написа Шкиряк.

По-рано представители на сепаратистите съобщиха, че са постигнали договореност с Киев за временно примирие с цел евакуиране на хора от Дебалцево, където напоследък се водят активни боеве.

Както заяви на 6 февруари заместник-министърът на отбраната на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“ Едуард Басурин, първата колона с желаещите да заминат от Дебалцево вече е тръгнала от града.

По думите на омбудсмана на ДНР Дария Морозова, цитирани от агенция „Интерфакс“, „зелен коридор“ ще има и за Углегорск.

Местните жители сами могат да изберат къде искат да отидат: в Артьомовск, контролиран от украинските военни, или в Донецк и Макеевка – територия на сепаратистите, заявяват представители на сепаратистите.

http://www.dw.de/

Великобритания иска обяснения от Русия за наличието на тежка руска артилерия в Донбас

Делегацията на Великобритания в ОССЕ поиска от Русия да обясни появата в Донбас на тежка огнеметна система (ТОС) „Буратино“, съобщава официалният Twitter на делегацията.

ТОС "Буратино"
Снимка: UK Delegation OSCE / Twitter

„Ние помолихме делегацията на Руската федерация да обясни присъствието на ТОС „Буратино“ в зоната на ученията“, – се казва в съобщението.

Наблюдателите на специалната мониторингова мисия (СММ) на ОССЕ в Луганска област за първи път фиксират наличието на тежка огнеметна система „Буратино“ в началото на октомври. В ОССЕ уточниха, че „Буратино“ е забелязано в село Круглик в Луганска област, където екстремистите провеждат военни учения.

Съгласно данните на организацията IHS Jane’s Group и Стокхолмския институт за мирни изследвания, „Буратино“ се произвежда само от Руската федерация и тази система не е доставяна в Украйна преди началото на войната.

Представител на Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че украинската страна никога не е имала такова въоръжение. В Министерството на отбраната на РФ не отговориха на писменото запитване на Reuters за пребиваването на това въоръжение у екстремистите в Донбас и за неговите доставки в Украйна.

„Буратино“ е мобилна тежка огнеметна установка, която може да бъде оборудвана с ракети с термобаричен състав. Те разпиляват специална смес във въздуха около целта, след което сместа се възпламенява. Подобни комплекси има във въоръжението на Русия, Азербайджан, Ирак, Казахстан и Сирия.

Гордон.UA

Ден на независимостта на Украйна

den_nezav_2На този ден преди 24 години Върховната Рада на Украинската Съветска Социалистическа Република приема Акта за провъзгласяване на Независимостта на Украйна:

На 1 декември 1991 година на референдум 90% от украинците гласуваха за независимостта на Украйна.

По повод празника в Киев тази сутрин е проведен военен парад с участниците на АТО, последван от концерт.

Ден на независимостта Ден на независимостта Ден на независимостта Ден на независимостта Ден на независимостта Ден на независимостта

МВФ предостави на Украйна кредит от 17,5 милиарда долара

MVFНа 11 март Международният валутен фонд одобри 4-годишна програма за финансово подпомагане на украинската икономика в размер на 17,5 милиарда щатски долара.

„Радвам се да съобщя, че Изпълнителният съвет на МВФ одобри програмата за разширено финансиране (EFF) за Украйна в размер на 17,5 милиарда щатски долара (15,5 милиарда евро) на базата на програмата за реформи”, заяви вчера управляващият директор на МВФ Кристин Лагард.

Първият транш от новата програма за финансова помощ на МВФ за Украйна вероятно ще бъде предоставен на 13 март.

Това съобщи украинският финансов министър Наталия Яреско.

yaresko
Наталия Яреско

Тя отбеляза, че първите 5 милиарда долара помощ от МВФ, които се очаква да бъдат предоставени на Украйна още утре, ще бъдат използвани за подкрепа на бюджета (2,8 милиарда) и за попълване на златновалутните резерви на Националната банка (2,2 милиарда).

hromadske.tv

Владимир Войнович в отворено писмо до Путин: Ще бъде по-добре изобщо да не се появявате в западните столици

Световно известният руски писател, съветски дисидент, автор на трилогията за войника Чонкин, романа-антиутопия „Москва 2042“ и мн. др. Владимир Войнович се обърна в отворено писмо до президента на РФ с молба за освобождаването на Надежда Савченко.
Писмото е публикувано на сайта на обществената организация, създадена от Михаил Ходорковски „Открытая Россия„.

Voinovich
Владимир Войнович / Снимка: East News

Отворено писмо от Владимир Войнович до президента на Русия

Господин Президент!

Ако младата украинска героиня Надежда Савченко умре от глад в руския затвор, това може би по никакъв начин няма да накърни чувствата на вашия електорат. Но вие би трябвало да помислите, какво впечатление ще направи това на световното обществено мнение.

Напълно е възможно и е лесно предвидимо, че то ще реагира на това още по-остро, отколкото на присъединяването на Крим и войната в Донбас. Хората са устроени така, че понякога от смъртта на един човек могат да са потресени много повече, отколкото от гибелта на стотици на бойното поле.

Отношението към вас извън границите на страната ни и в момента е незавидно, но след смъртта на Савченко ще бъде по-добре изобщо да не се появявате в западните столици. Тълпи от хора ще ви посрещат с обидни викове и ще хвърлят по вас разни неща, които миришат лошо.

А името на Савченко ще стане нарицателно. За нея ще съчиняват легенди, ще пишат книги, ще снимат филми, ще наричат ​​на нейно име улици и площади.

Моля ви, не опозорявайте за кой ли път себе си и Русия и не допускайте гибелта на тази храбра жена.

Ако се съди по абсурдността на обвиненията, които са й повдигнати, тя трябва просто да бъде освободена.

Владимир Войнович

Москва,

25.02.15 г.