Путин заявил, че България не е суверенна страна

Южен поток
Снимка: www.gazprom.com

Владимир Путин, който преди вече е казвал, че се съмнява в състоятелността на Украйна и Казахстан като държави, сега оскърбил България, като заявил, че страната не може да приема самостоятелни решения и е „несуверенна държава“. Това заявление Путин направил в понеделник на пресконференция след преговорите с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, съобщава собственият кореспондент на Укринформ в РФ.

„Българските ми колеги ми говореха – каквото и да става, те точно ще реализират „Южния поток“, защото това отговаря на националните им интереси, но за съжаление това не се случи. Ако България вече е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека да поискат от Европейската комисия пари за пропуснатите ползи“, –  е казал Путин.

По неговите думи, заради отказа да строи на своя територия газопровода „Южен поток“ България няма да получи най-малко 400 млн. евро в година преки доходи за бюджета на държавата от транзита на газа.

Тези заявления идват на фона на съобщението, че Русия се отказва от газопровода „Южен поток“ по дъното на Черно море, тъй като България няма разрешение за неговото строителство.

Укринформ припомня, че на 1 октомври служебният премиер Георги Близнашки потвърди, че строителството на „Южен поток“ в страната е спряно и в това решение България се съобразява с решенията на Европейската комисия.

Той специално подчерта, че „България се присъединява към санкциите срещу Русия, като става част от общите усилия на европейските държави да достигнат съгласие между страните на конфликта и защото България разделя оценката на европейските колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация са неприемливи“.

Пореден украински завод демонтиран и изнесен в Русия

Окупационната администрация на някои райони в Луганска област е позволила производствените мощности на „Лугански картон“ АД да бъдат изнесени в Пензенска област, РФ. Това съобщават от Главното управление на разузнаването към Министерство на отбраната в екслузивен коментар за „Укринформ“

Оборудването на "Лугански картон" АД ще бъде демонтирано и изнесено в Пензенска обл., русия
Оборудването на „Лугански картон“ АД ще бъде демонтирано и изнесено в Пензенска обл., русия

„На Комисията по въпросите на външноикономическата дейност на ЛНР е представено разрешение за извозване на производствените мощности на „Лугански картон“ АД (собственост на Г. Голенко, съпруга на бившия председател на Луганския областен съвет В. Голенко, срещу когото през декември 2014 г. беше заведено углавно дело за сепаратизъм) в Пензенска област, РФ.“ – съобщават от разузнавателната служба.

В съобщението се казва още, че в окупираните райони на Донецка и Луганска област социално-икономическата обстановка остава сложна.

Източник: Укринформ

Украйна е готова за отмяната на визите

Днес, 18 декември, на заседание на колегията на Европейската комисия беше окончателно приет и одобрен шестия отчет за изпълнението от страна на Украйна на изисквания на Плана за действие за либерализиране на визовия режим.

„Вземайки предвид резултатите от проведения мониторинг, въведен през октомври 2008 г. след началото на диалога за отмяна на визовия режим и отчетността, Комисията счита, че Украйна е изпълнила всички критерии, заложени в четирите блока на втората фаза на Плана за действие за либерализиране на визовия режим.“ – се казва в документа.

В него се подчертава още, че предоставянето на безвизов режим на Украйна е станало възможно благодарение на добрите политически отношения между Киев и Брюксел.

„Вземайки под особено внимание отношенията между Украйна и ЕС, още в началото на 2016 г. Еврокомисията ще представи пред Съвета на ЕС законодателно предложение за изменение на регулация 539/2001“ – завършва документа.

В регламент 539/2001 са изброени държавите, чиито граждани се ползват от безвизов режим при влизане в страните от ЕС, с изключение на Великобритания и Ирландия.

Източник: INFORESIST

В зоната на АТО са ликвидирани близо 15 хиляди руски наемници и военнослужещи

111055
Полковник Валентин Федичев

Терористите са загубили над 14 600 души личен състав от началото на Антитерористичната операция (АТО) в Източна Украйна.

Това заяви заместник-командващият АТО полковник Валентин Федичев на 16 март  в Информационния център на Донецката областна държавна администрация, временно разположена в гр. Краматорск.

„От началото на АТО екстремистите загубиха над 14 600 души личен състав, близо 260 танка и 340 бойни бронирани машини, близо 170 РСЗО и 190 артилерийски системи, 16 самолета и хеликоптера, 10 безпилотни летателни апарата, до 360 автомобила“, разказа Федичев.

Той подчерта, че почти цялата спомената военна техника е пристигнала в Украйна от територията на РФ.

„Само от началото на 2015 година екстремистите от така наречените Първи и Втори армейски корпус на „ДНР“ и „ЛНР“ загубиха повече от 6 400 души личен състав, в това число на Дебалцевското направление – 1 995 души, сред които десантчици и морски пехотинци на ВС на Русия“, отбеляза заместник-командващият АТО.

Валентин Федичев припомни, че от началото на примирието, след 15 февруари 2015 г., в резултат на непрекъснатите опити на екстремистите да атакуват позициите на АТО и ответния огън на техните провокации, противникът е загубил близо 1 300 души личен състав, в това число на Дебалцевското направление – над 600 души.

„Това е истината за необявената война. Надяваме се потокът от „товар 200“ /загинали – б. ред./ за Русия да вразуми руските политици и излъгания от тях руски народ“, каза в заключение полковник Федичев.

 

Център за информационната политика и връзки с пресата на Донецката областна държавна администрация

 

Професор Зубов: Ако Крим е предаден на Украйна незаконно, значи незаконни са всички решения на СССР

Andrey Zubov
Андрей Зубов: Поемаме по пътя на абсолютния правен хаос в териториалните отношения.

Ако предаването на Крим на УССР бъде обявено за незаконно, това може да доведе до война не само между Украйна и Русия, а фактически по целия периметър на сегашната Руска федерация, убеден е руският историк и философ Андрей Зубов

Руският историк, философ и теолог Андрей Зубов споделя пред ГОРДОН защо смята, че предложението на председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко предаването на Крим на УССР през 1954 година да бъде признато за незаконно, е юридически неадекватен опит на Русия да оправдае действията си със задна дата. 

Заявлението на Матвиенко не се вписва в рамките нито на международното право, нито на здравия разум. Решението за предаването на Крим е прието в съвсем друга държава – Съветския съюз, в две от неговите републики.  Съответно, по отношение на това решение днешната Руска федерация не е нищо повече от правоприемник.

Да си представим, че мъж завещава имуществото на жена си. След смъртта му, обаче, синът заявява, че това завещание е неправилно, че е направено принудително и че всичко трябва да принадлежи на него. В нито една страна подобно заявление няма да се приеме за законно, освен разбира се, ако човекът, направил завещанието, не бъде обявен за луд.

Но тъй като през 1954 г. СССР ведно с Хрушчов очевидно не са били побъркани, това е абсурдно заявление от правна гледна точка. Те или не разбират това, или си мислят, че така или иначе ще „погълнат“ всичко, а всички освен тях пасат трева и нищо не разбират. Каквото и да гласуват в Думата, то няма да има никакви правни последици.

В Съветския съюз едни или други територии многократно са били прехвърляни от една съюзна република на друга, създавани са нови съюзни републики.

Например, Казахстан и Киргизия са създадени, като са отделени територии от Руската федерация, а Таджикистан – чрез отделяне на земи от територията на Узбекистан. През 1929 г. Русия предава на Беларус Витебска и Могильовска губернии. Карелия, която е била независима, е обявена за Карело-финска съветска република, а след това е включена в състава на Руската федерация.

Ако приемем за законни решенията на съветските власти, значи всички изброени събития са законни. Обаче ако приемем, че са незаконни, тогава и всички тези действия са незаконни, включително и самото създаване на СССР през 1922 г.

Поемаме по пътя на абсолютния правен хаос в териториалните отношения. Смятам, че точно това обяснява особеното отношение на Казахстан и Беларус към Украйна. Назарбаев и Лукашенко усетиха, че по този път може да се стигне много по-далеч от Крим. Не в смисъл на извършването просто на окупация, а и на всякакви други неразумни и юридически неадекватни опити със задна дата да се оправдаят подобни действия от правна гледна точка.

Смятам, че действията, предложени от Матвиенко, са абсолютно незаконни и окончателно дискредитират нашия законодателен орган. Нещо повече, те създават опасен прецедент, който може да разпали война в постсъветското пространство.  Не само между Украйна и Русия, а фактически по целия периметър на сегашната Руска федерация.

gordonua.com