Задържаният в Москва украински депутат казва, че е бит в полицията

Украинският народен представител Андрей Гончаренко, който беше задържан на траурното шествие в памет на Борис Немцов в Москва, е освободен, в понеделник ще бъде съден за административно нарушение.

Това сподели самият той в коментар за Украинска правда.

„Пуснаха ме току-що. Утре е съдът“, казва Гончаренко в коментара си в 20:51 ч. на 1 март.

По думите му той е обвинен за неподчинение на органите на властта. „Макар че не съм демонстрирал никакво неподчинение“, казва той.

По думите на Гончаренко, след задържането му е бил бит. Той е помолил да бъде извикан лекар, но това не е било направено.

„Пъхаха ми някакви протоколи, заплашваха ме, че никога няма да изляза, че тук не ми е Майдан, че този човек, с който говорих, има мазол на пръста си от спусъка“, разказва Гончаренко.

Алексей Гончаренко / фото: facebook
Алексей Гончаренко / фото: facebook

44750bf-gonch1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Не знам какви бяха. Имаше около 15 души. Един от ФСБ, полицаи. Всички бяха цивилни“ – добави той.

Отговаряйки на въпроса дали са му задавали въпроси за Одеса, Гончаренко отговори: „Един от тях ми каза, че искали да си изяснят дали имам нещо общо със събитията на 2 май в Одеса. Повече нямаше никакви въпроси.“

„Когато ме мъкнеха към полицейското управление, някаква група активисти вървеше след нас и викаше: този е мъчителят на Одеса“, – разказа Гончаренко.

Той също така уточни, че съдебното заседание ще се състои в понеделник, 2 март, в 15:00 ч. московско време.

Членът, по който му е повдигнато обвинение, предвижда 1000 рубли глоба или 15 денонощия арест.

След освобождаването Гончаренко се намира в посолството на Украйна в РФ.

Както стана известно, украинският народен редставител беше задържан по време на траурно шествие в памет на Борис Немцов в центъра на Москва.

„Нищо не съм викал, не носех плакати и знамена. Задържаха ме заради фланелката /с надпис на украински език – б. ред./“, заяви Гончаренко.

Пресслужбата на депутата заяви, че няма връзка с него: „В полицейското управление са му взели телефона.“

Източник на Интерфакс в правоохранителните органи съобщава, че Гончаренко може да бъде привлечен по заведеното в Русия наказателно дело по повод събитията в Одеса на 2 май 2014 година, когато при пожара в Дома на профсъюзите след улични стълкновения загинаха десетки души.

Наказателното дело е заведено през октомври 2014 година и в него фигурират членове на „Десен сектор“, „Самооотбраната на Майдана“, фенове на украински футболни клубове, длъжностни лица от МВР и СБУ като обвиняеми за престъпления по чл. 117, ал. 30 и ал. 105 от Наказателния кодекс на РФ (опит за убийство, изтезания).

В Московското главно управление на МВР заявяват, че Гончаренко е задържан и ще бъде предаден на представители на Следствения комитет на РФ за извършване на по-нататъшни процесуални действия.

По-късно в полицейското управление са пристигнали следователи от СК на РФ, които са разпитали Гончаренко „по делото за престъпление срещу гражданин на РФ по време на трагедия в Одеса“.

Както съобщава Украинска правда, днес сутринта адвокатите на Алексей Гончаренко са съобщили, че той няма да бъде съден в Москва – МВР на РФ е заявило, че няма претенции към него.

 

Украинският „Нафтогаз” е подписал договор за доставка на газ от Норвегия

На 1 октомври Украйна е получила първите количества норвежки газ.

УНИАН съобщава, че според неофициална информация договорът е подписан с норвежката държавна петролна компания Statoil миналата седмица по време на посещението на ръководството на „Нафтогаз“ в Норвегия.

Планира се газовите доставки да се извършват през Словакия.

REUTERS
Снимка REUTERS

 

Украинското правителство е потвърдило подписването на договора, но без да съобщава подробности.

УНИАН съобщава също, че през септември Украйна е внесла от Европа почти 1 милиарда кубически метра газ, а за деветте месеца на тази година от Европа са внесени 2,2 милиарда кубически метра.

За сравнение – за цялата 2013 година този показател е около 2 млрд. куб. м. Данните са предоставени от пресслужбата на оператора на националната газопреносна система – фирма „Укртрансгаз”.

 Снимка УНИАН  Украйна е получавала газ от Словакия, Полша и Унгария
Снимка УНИАН
Украйна е получавала газ от Словакия, Полша и Унгария

Според оператора вносът на „синьо гориво” през септември се е извършвал съответно през Словакия – 779 млн. куб. м, Полша – 117 млн. куб. м и Унгария – 90 млн. куб. м.

Миналата седмица Унгария обяви, че прекратява реверсните доставки на газ за Украйна, като обясни това решение с увеличеното потребление и търсене на вътрешния пазар. През септември Полша също прекрати за два дни доставките на газ в Украйна поради намаляването на доставките от Русия.

В началото на септември Financial Times писа, че руският „Газпром“ възнамерява да намали газовите доставки за Европейския съюз с цел да блокира реверсните доставки за Украйна. През юни тази година той напълно прекрати доставките на газ за украинския пазар. На 1 октомври словашката национална газова компания SPP съобщи, че РФ е съкратила с 50% газовите доставки за Словакия през украинска територия.

Справка на УНИАН: Словакия има най-голям капацитет, за да доставя газ от Европейския съюз в Украйна: през нейната газопреносна система могат да преминават 27 млн. куб. м газ в денонощие. За Унгария този показател е почти 17 млн. куб. м, а за Полша – 5 млн. куб. м.

 

Кримски политолог: Властите в Крим защитават себе си и своите незаконни военизирани структури

Кримски депутати предлагат руската Държавна дума да одобри амнистията за отрядите на кримската „самоотбрана“

Радио „Свобода“ съобщава на сайта си, че „Държавният съвет“ на Крим е внесъл в Държавната дума проектозакон, с който се предлага да бъдат амнистирани представителите на така наречената самоотбрана, смятано от февруари 2014 г.

Крим„Народните дружинници от отрядите за самоотбрана, чиито действия през периода от 27 февруари 2014 г. до 1 януари 2015 г. са били съгласувани с ръководството на Крим, но при това са довели до причиняването на вреди или щети, се освобождават от отговорност, тъй като са били извършени в условията на „крайна необходимост“, се казва в проектозакона, внесен в Държавната дума на 2 октомври.

Той предвижда да бъдат признати като легитимни и правомерни всички актове, решения и действия на длъжностните лица на Крим и Севастопол.

Изключение представляват случаите, когато действията на така наречените дружинници и опълченци са били извършени «с цел обогатяване и с други користни цели».

Амнистията трябва да обхване не само получилите административни наказания, както и заподозрените и обвиняемите по наказателни дела, но дори и вече осъдените.

Депутатите обосновават амнистията с аргумента, че след „държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година“ властите на Крим и Севастопол са били принудени да се противопоставят на „опитите на самопровъзгласената киевска власт да дестабилизира обстановката“ на полуострова.

В обяснителния меморандум към проектозакона се споменава също, че органите на властта „са издавали актове, взимали са решения и са извършвали действия, насочени към поддържане на стабилността, общественния ред, сигурността, защитата на правата на гражданите“.

Същевременно от март месец насам на полуострова се наблюдават масови нарушения на гражданските права и свободи с участието на представители на кримската «самоотбрана». През периода около провеждането на така наречения референдум на полуострова са пребивани и отвличани проукраински настроени активисти. Отвличанията продължават и днес, увеличава се натискът върху кримските татари.

 

медииЦентралните руски медии поместват интересни коментари за законодателната инициатива на кримските депутати, която предвижда освобождаване от наказателна и административна отговорност „в аванс“ – до 1 януари 2015 година.

Руската служба на БиБиСи цитира коментара за вестник „Коммерсант“ на Ефим Фикс – председател на законодателния комитет на Държавния съвет на Крим. Според него тези законодателни поправки противоречат на федералния закон за участието на гражданите в опазването на обществения ред.

Кримският правен експерт Жан Запрута смята, че проектозаконът е „опасен“ и „нарушава законите на Русия“.

„Вече ставаме свидетели на случаи, когато въоръжени представители на кримската самоотбрана завземат цели предприятия. През септември това се случи в „Кримавтотранс“ и дирекцията на пазарите „Кримпотребсоюз“. Излиза, че се опитват да оправдаят тези действия за сметка на Държавната дума“, споделя експертът.

Той е убеден, че предложението амнистията да действа и през един бъдещ период, говори за това, че случаите на „заграбване на частна собственост“ продължават.

Анализът по темата, публикуван във вестник „Ведомости“, е озаглавен „Крим ще опрости всичко“ (по аналогия с известния израз „Войната ще опрости всичко”).

„Кримската власт защитава себе си и своите незаконни военизирани структури. Тези поправки могат да се разглеждат като политическа индулгенция, заслужена с активното участие в анексирането на Крим“, смята кримският политолог Сергей Костинский.

„Национализацията в Крим се извършва на принципа на икономическия хаос и беззаконие и ако Русия ѝ придаде законен статус, ще носи солидарна отговорност и ще се превърне в страна, която не защитава частната собственост“, добавя кримският експерт Владимир Егоров.

Професорът от Висшата школа по икономика Елена Лукянова отбелязва във „Ведомости“, че не съществува такава процедура, която да позволява да бъдат узаконени действията на кримските власти – от правна гледна точка това е нонсенс, защото те тогава дори не са били част от Русия.

„Ако Държавната дума приеме нещо подобно, това ще бъде абсолютен артефакт“ – подчертава тя и добавя, че инициативата на кримските власти може да се обясни с това, че те самите не са сигурни, че действията им през така наречения „преходен период” са били легитимни.

 

 

Предизборни страсти в Украйна

blok_Petra_PoroshenkoЧетири дни преди извънредните парламентарни избори в Украйна, насрочени за 26 октомври, няколко социологически организации публикуваха резултатите от последните си изследвания относно електоралните предпочитания на украинците.

Една от най-авторитетните служби – фонд «Демократични инициативи «Илко Кучерив» на днешния си брифинг за журналистите съобщи, че според техните данни около 32% от потенциалните избиратели днес все още не са направили окончателния си избор.

А тези, които вече са решили за кого да гласуват, ще отдадат своите гласове, както следва:

за пропрезидентския „Блок на Петро Порошенко“ – около 30,4%;

за Радикалната партия на Олег Ляшко – 12,9%;

за блока на сегашния премиер Арсений Яценюк – блок „Народен фронт“ – около 10,8%;

за блока на кмета на град Лвов Андрий Садовий – Обединение „Самопомощ“  8,5%;

за блока на бившия премиер Юлия Тимошенко „Баткивщина“ /„Отечество“/ 7,5%;

за блока на прокремълските политици (сред които има много бивши министри и чиновници с по-нисък ранг от правителството на избягалия бивш украински президент Виктор Янукович) със символично название „Опозиционен блок“ – 5,9%;

за партията на друг виден член на партията на Виктор Янукович – Сергей Тигипко – „Силна Украйна“  5,6%.

С големи шансове да попаднат в Радата са блокът на Анатолий Гриценко (член на фракцията на Тимошенко и бивш министър на отбраната в нейния кабинет по времето на президентството на Виктор Ющенко) „Гражданска позиция» 4,8%, както и Комунистическата партия на Украйна  4,1%.

Били са интервюирани 2025 респонденти в 110 населени места във всички области на Украйна, без Крим и Луганска област. Статистическата грешка не превишава 2,2%.

За да влязат в парламента, партиите трябва да преодолеят 5-процентната бариера.

Пътешествията като още един начин да помогнеш на Родината си

foto4Често се случва така, че есента става вдъхновителка на нови идеи. Така и тази есен в Украйна стартира нов мащабен проект „Отвореното сърце на Украйна“. На 12 септември семейна двойка от град Днепропетровск тръгна на околосветско пътешествие, за да разкаже на целия свят за Украйна, за нейните жители и техните традиции. С украинските активисти Виталий Танцюра и Марианна Гавриленко в осемнадесетата страна, която те посетиха – България лично разговаря Ирина Островска.

foto2

 – Каква е целта на този проект (тази мисия)?

 Виталий Танцюра: Първо, да пътуваме по целия свят, да направим околосветска експедиция, в която да разкажем за Украйна, да се срещнем с възможно най-голям брой хора. Второ, да се запознаем с диаспорите, които ще срещнем по пътя си, да се срещнем и с представители на властта, да им разкажем нашето виждане за това, какво се случва в Украйна.

 Марианна Гавриленко: Много ни е интересно какви отношения има Украйна с държавите, през които ще пътуваме. Тоест, как работят посолствата, как се градят отношенията и как работят представителите на нашите посолства със структурите на управлението в тези страни.

 Виталий Танцюра: Идеята ни е за една година да пропътуваме 90 000 км. Планираме да минем през почтивсичкиевропейски столици. България е осемнадесетатастрана, през която преминаваме, имаме вече около 10 000 км. зад гърба си. Европейският ни маршрут преминава през скандинавските и балтийските страни, Германия, Полша, Чехия и целия Балкански полуостров и Гърция, от там по вода до Италия, след това – Швейцария, Белгия, Холандия, Франция, Испания, Португалия. В Португалия щепристигнемнякъде към 15 декември, след това ще прекосим Атлантическия океан ище отидем в Аржентина. След това започва американския ни тримесечен етап, по време на който ще пропътуваме още близо 30 000 км.

foto3

 – Сблъскахте ли се с липса на разбиране от страна на обществото към целесъобразността на тази идея?

 Марианна Гавриленко: Познавам много хора, които мечтаят да направят околосветско пътешествие. Това е и мечта на много хора. Разбирате ли, сега е такова време, когато всеки трябва да направи  нещо в името на Украйна. Капка по капка вир става. Ако всеки направи по нещичко, то Украйна ще бъде богата и щастлива. Ето, ние можем да направим това, можем да заминем и да разкажем на всички по пътя си за нашата страна и нашия народ, да чуем мечтите на хората, да споделим нови мисли, да научим за нови технологии. Ето аз, например, пътувам, за да измисля нов бизнес или, евентуално, нов проект, за да го реализирам после в Украйна. И не ме е срам от това, съвсем не ме е срам. Защото съм гражданин на една велика и много красива страна, в която живеят много хубави хора. В някои страни, през които минахме, украинците не обръщат особено внимание на това, че са украинци, а в някои дори се срамуват. Мисля, че това не е много хубаво.

Виталий Танцюра: Изобщо не разбирам защо трябва да се срамуваме от това? Ние можехме да пътуваме със сивата си кола, но направихме колата такава, каквато я направихме. Сега на нея са нарисувани слънчогледи. И в действителност ние се гордеем, че сме украинци. Да, при нас е неспокойно, но ние ще успеем във всичко!

 – С какви средства се осъществява това околосветско пътуване?

 Марианна Гавриленко: С наши собствени.

 – Обръщахте ли се към някакви организации за помощ?

 Марианна Гавриленко: Не. Разбирате ли, за нас е много важно да казваме това, което наистина мислим. Ако се бяхме обявили за някаква политическа сила или за някой депутат, то бихме били принудени да говорим онова, което ни се казва. Който плаща, той поръчва музиката. А за нас най-важен е независимият и неангажиран поглед… Спестихме пари, част от които беше предназначена за изграждането на дома ни, но през пролетта решихме, че за нас е по-важно да направим това пътуване и да разгледаме света и, евентуално, да разширим своя светоглед.Можехме просто да заминем в ролята на туристи,но не…Никога не съм мислила,че е толкова тежко да се срещаш с хора. Всяка среща не е просто разказ, а усещане, трябва да изживееш тази среща. На срещата с посланика ни в Румъния разбрах доколко в действителност е тежка работата на посланиците. Работният им ден започва в осем часа, свършва някъде към седем, а след това започва, така да се каже, неофициалната част. Ето, докато бяхме там, посланикът имаше планирано тържествено празнуване на независимостта на Австрия.Тоест, той трябва да работи от осем сутринта до към десет вечерта, защото ако не отиде на този официален празничен прием, то това ще бъде възприето като неуважение от негова страна. А работата на посланика е свързана с осъществяването и поддържането на контакти. Ако си проявил неуважение към колегите си, например, от Австрия, то и те впоследствие ще проявят неуважение към теб. А това не са отношения между хора, а отношения между държави. Да се върнем към нашия проект… много е тежко! Но смятаме, че правим добро дело! Харчим свои средства, пътуваме с патриотична кола…

– Интересуват ли се обикновените местни жители от вас?

 Виталий Танцюра: Това е цяло приключение! В Копенхаген станахме свидетели на ПТП… по наша вина. На един светофар минаваха велосипедисти, през това време ние бяхме спрели и една от велосипедистките се загледа в нас и закачи малко друг велосипедист. То може и да е любовна история, но причината за тази мини-авария бяхме ние.

 Марианна Гавриленко: В действителност имахме страшно много такива срещи. Например, между Швеция и Норвегия, на паркинга към нас се приближи мъж и започна да ни разпитва. След това ни подари традиционна кърпа (рушник).

 Виталий Танцюра: Когато минавахме полската граница към нас се приближи един германец и се заинтересува от нас и нашата мисия. Покани ни на гости у тях, но така и не си разменихме адресите. И след пет дни отново се срещнахме с него, случайно, в Юрмала. Той много се зарадва като ни видя, тогава вече си записахме неговия адрес. И дори успяхме да му отидем на гости!

 – Провеждате ли някакви срещи-обучения за представителите на диаспората?

 Марианна Гавриленко: Когато разказваме за нашата идея, сме абсолютно отворени за всякакви въпроси. Същото се отнася и за срещи-обучения. Ако общността е заинтересована от това, то ние, естествено,можем да организираме и проведем нещо такова.Но има такива диаспори, които могат нас да научат на нещо, а не ние тях.

 Виталий Танцюра: Преди да тръгнем да пътуваме, направихме общоукраински флашмоб, благодарение на който направихме 130 ръчно изработени кукли, които с огромно удоволствие подаряваме на представителите на диаспората. След това задължително правим фото-отчет за тези пътешестващи кукли.

 – Какви открития направихте за себе си?

 Виталий Танцюра: За мен е откритие, че украинските посланици в различните страни са отворени към нас, помагат ни и общуват с охота. Също така бях изненадан, че украинците, живеещи в чужбина, лелеят родния език. В някои страни родителите не ги мързи да возят децата си 50 км. до училище, за да учат те украински език.

 Марианна Гавриленко: Относно хората. Имах щастието да си пообщувам с една жена, която живее на територията на друга страна вече повече от 15 години. И тя каза нещо много интересно. Пристигайки в друга държава, украинците се стремят да се интегрират в обществото, т.е. да научат езика на новата страна, законите и традициите й. Това е особеност на украинците, за разлика от представителите на други нации, които активно пропагандират своите страни. А един посланик ми разказа, че в света има едва три диаспори, които са организирани. Това са еврейската, китайската и украинската диаспора. Представете си!

На Украйна сега са й нужни две неща: реална информационна подкрепа и цялостно преустройство на светогледа на украинците. Защото, за съжаление, няма да ни се удаде да изградим нова страна по старите правила.

 Виталий Танцюра:Много ни е приятно, че идеята ни се възприема доста приветливо от представителите на диаспората. Разбираме, че вършим важно дело!

Пожелаваме на украинския екипаж на международната околосветска експедиция вдъхновение и лек път!

По-подробно с проекта можете да се запознаете на сайта: http://kozaktravel.com.ua/ru