Berlin1

В центъра на Берлин се появи огромен плакат в подкрепа на Украйна

Игор Магрилов, BERLIN-VISUAL  

В Берлин има много исторически и култови места, където винаги е пълно с германски и чуждестранни туристи. Едно от тях се намира в самия център на столицата.

Berlin6

Това е знаменитият контролно-пропускателен пункт „Чекпойнт Чарли”, създаден веднага след издигането на Берлинската стена, разделяща града на западна и източна част. Днес тук се намира световноизвестният Музей на стената (Музей „Къщата на Чекпойнт Чарли”), основан от историка доктор Райнер Хилдебрандт.

Berlin7На фасадата на музея през нощта на 4 срещу 5 март 2015 г. по инициатива на неговия директор Александра Хилдебрандт, която е украинка по произход, се появи огромен плакат с размери 15 на 8 метра с цветовете на украинския държавен флаг и призив към руския президент Владимир Путин да укроти своите амбиции по отношение на независима Украйна.

Berlin1

 

По същото време в Берлин на работна визита бяха съветникът на министъра на отбраната на Украйна по въпросите на реформата на армията, известната гражданска активистка Татяна Ричкова и бившият министър на младежта и спорта на Украйна Дмитрий Булатов, които подкрепиха инициативата.

Berlin3

 

Те също така се обърнаха към своите сънародници в Европа и към всички неравнодушни европейци с призив да закачват украински знамена и подобни плакати на всички възможни места. Целта е да се подчертае, че всъщност Украйна се бори не само за себе си, но и за цяла Европа, както и да се привлича все по-голяма подкрепа за Украйна във всички страни.

След като един от популярните берлински вестници разпространи новината за появилия се на „Къщата на Чекпойнт Чарли” плакат с критика към руския президент, музеят беше посетен от полиция. Но тъй като музеят е частен, към него не са били предявени никакви претенции.

Berlin5

 

По думите на Александра Хилдебрандт няма никакви ограничения за времето, през което плакатът може да се намира на това любимо за берлинчаните и туристите място. Най-вероятно двуезичното синьо-жълто послание ще остане, докато Владимир Путин не прекрати своята агресия срещу Украйна.

Снимки: Игор Магрилов