Конгресът на САЩ прие резолюция за Украйна

конгресПалатата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция, в която категорично осъжда политиката на Русия към Украйна и изисква от администрацията на президента на САЩ да продължи курса на санкции против Русия, съобщава медиапорталът на украинската диаспора VIDIA, цитирайки източник в Конгреса на САЩ.

Автор на резолюцията е конгресменът-републиканец от щата Илинойс Адам Кинзингер. За документа са гласували повечето от  конгресмените – 411 гласа „за“, „против“ – 10.

гласуване

Резолюцията осъжда продължаването на политическата, икономическа и военна агресия от страна на Руската федерация към Украйна, Грузия и Молдавия, нарушаването на техния суверенитет, независимост и териториална цялостност.

Палата на представителите призовава Руската федерация да отмени незаконното присъединяване на Кримския полуостров, да спре подкрепата за сепаратистките сили на територията на Украйна и да изведе от нейната територия всичките си войски.

Конгресмените на САЩ молят президента да предостави на украинското правителство необходимото въоръжение за защита, а също така и необходимите за отстояването на суверенитета помощи и разузнавателни данни. В резолюцията също така се обръщат към него да въведе допълнителни санкции против Руската федерация и нейното ръководство.

Палатата на представителите също призовава НАТО да спре всякакво военно сътрудничество с Русия. В резолюцията се говори още за консултации относно военната готовност на САЩ и НАТО и за въпроси за стратегията за противопоставяне на руската пропаганда.

Предният ден на вниманието на Палатата на представителите беше представена за обсъждане още една важна резолюция – H.5782 с автор конгресменката Мерси Кептур, при поддръжката на 10 съавтора. Важността на този документ е, че той ще се разглежда паралелно с документа, подаден в Сената (S.2828).

Ако и двете палати на Конгреса приемат съответните документи в тандем, то те имат шанс да станат закон.

Траурно шествие в памет на Борис Немцов – пряко предаване

Днес от 14.00 ч. българско време в Москва, Санкт Петербург и други големи руски градове са планирани траурни мероприятия в памет на показно ликвидирания в близост до Кремъл руски опозиционен политик Борис Немцов.

Nemtsov
Мястото на убийството на Б. Немцов, 28.02.2015 г. / Снимка: golos-ameriki.ru

 

Руската обществена организация „Открытая Россия“ организира ПРЯКО ПРЕДАВАНЕ от траурните шествия.

 

marsh2

 

marsh3
Москва, 1 март 2015 г.

 

marsh4

 

marsh5

 

SP

01.03.2015

 

01.03.2015

СБУ задържа офицер от украинския Генерален щаб, работил в полза на Русия

Украинската Служба за сигурност СБУ е задържала подполковник от украинския Генерален щаб, който е бил един от организаторите на безредиците пред Президентството в Киев тази седмица. Това съобщи ръководителят на СБУ Валентин Наливайченко на брифинг в Киев.

SBU4

 

Задържаният в сряда подполковник Чорнобай е създал в Киев своя диверсионна мрежа за организиране на безредици и провокации. Наливайченко съобщава, че същият ден СБУ е задържала в Киев автомобил с оръжие, който принадлежи на тази група.

Чорнобай известно време е бил инструктор в един от доброволческите батальони и там, използвайки служебното си положение, е разпространявал сред доброволците „достоверна информация” във вреда на украинската армия и държава.

Благодарение на заеманата авторитетна длъжност, в Киев също е разпространявал недостоверна информация за грандиозните загуби на украинската армия и безнадеждната ситуация в зоната на АТО.

По думите на Наливайченко задържаният също така е извършвал шпионска дейност в полза на екстремистите от „ДНР”. В частност той е предавал информация за насочване на огъня на екстремистите към позициите на доброволческите батальони в зоната на АТО, предавал е секретни сведения относно дислокацията и придвижването на украинските военни подразделения.

SBU1

 

Незаконно придобитите секретни сведения на украинското разузнаване, чието разгласяване представлява заплаха за националната сигурност, Чорнобай е предавал на един от ръководителите на терористичната артилерийска бригада „Калмиус”.

SBU2

 

При поредното предаване на секретна информация двамата са били задържани от служители на СБУ.

SBU3

 

Установено е, че тази група е съобщавала предварително на руските медии, намиращи се под контрола на руските специални служби, за готвените атентати и диверсии, благодарение на което представители на руски телевизионни канали винаги са се оказвали първи на мястото на събитието и са го представяли по недостоверен начин.

По думите на Наливайченко същата диверсионна група е организирала провокацията в Киев на 3 февруари, когато група „недоволни граждани” се опита да проникне в Президентството.

Същите предатели-провокатори в координация с руските специални служби са планирали за четвъртък, 5 февруари, въоръжени провокации пред сградата на парламента, но СБУ е успяла да осуети тези планове.

Пресцентър на СБУ

 

Вълна от гладни бунтове в Луганска област

В окупираните градове на Луганска област възникват спонтанни митинги с искане да бъдат изплатени пенсии и заплати.

Все по-често се чуват призиви към т.нар. опълченци и дошлите от Русия „казаци“ да оставят хората на мира и да напуснат заетите от тях населени места. Информация за бунтовете предоставя изданието за събитията в Луганск и Луганска област Трибун.

Стаханов

Един от първите разбунтували се градове е Стаханов, където в неделя, на 21 септември, на централния площад са се събрали около 10 хиляди местни жители. Те са издигнали искания да им бъдат изплатени заплатите и пенсиите, както и да се прекрати тероризирането на населението и незаконното изземване на собствеността.

Антрацит

Вчера, на 22 септември, подобен митинг се е състоял и в град Антрацит. Там също са се интересували кога най-накрая ще си получат пенсиите и заплатите, а така наречените „опълченци“ ще прекратят зверствата и мародерството (в града с всеки изминал ден нараства броят на безследно изчезналите, както и случаите на насилствено отнемане на жилища и фирми). Както и в Стаханов, хората са чули в отговор, че пари няма, плащания ще се извършват не по-рано от Нова година. Също така са били посъветвани да не карат чуждестранни коли, тъй като имало указ за изземването им.

antracit

antracit2

Преди няколко дни в Антрацит е била затворена мина «Комсомолска», след като миньорите са отказали да излязат на работа в знак на протест срещу това, че вече няколко месеца не получават заплата.

Алчевск

Подобна е ситуацията и в Алчевск. По думите на местните жители, те вече са принудени да търсят храна в кофите за боклук.

Местните бизнесмени не могат да възобновят работата си, тъй като офисите на много от тях са били „национализирани“, а на останалите е било поставено условие да заплатят по 1000 гривни (около 60 евро – б. пр.) за „патент“, като впоследствие превеждат 50% от печалбата в полза на „опълчението“. В града работи само една бензиностанция от 7:00 до 10:00 ч., в която се продава само бензин 92 с лошо качество и на много висока цена. В Алчевск на практика не може да се види скъпа кола, защото съществува риск тя да бъде отнета „за нуждите на ЛНР“.

Ровенки

Гладен бунт е имало и в град Ровенки, където за последните два месеца са се сменили вече трима коменданти. Всеки от тях е обещавал в скоро време да започне изплащането на пенсии и заплати, без да уточнява откъде точно се планира да се вземат парите. Този път на ровенчани също е било заявено, че „ще се наложи да потърпят“ без уточняване на сроковете. Местната власт тук се състои главно от така наречените „казаци“, много от които са с основно образование, без опит и знания как се управлява един град и как се решават проблемите му.

Луганск

Не е по-добра ситуацията и в столицата на непризнатата република. От известно време в Луганск периодично има ток и интернет, но все още има сериозни проблеми с водата, за която се налага да се чака дълги часове на опашка.

ochered_za_vodoy

Както и в другите градове, в Луганск от няколко месеца не се изплащат заплати и пенсии, хората са уморени от тези условия на съществуване, докато „опълченците“ разполагат  с пари, вода, храна и бензин в неограничени количества. Много хора искат само едно нещо – да престанат да ги „защитават“ от нормалния цивилизован живот, който са имали преди провъзгласяването на ЛНР.

Ако Путин не отстъпи, предстои война

Автор: Виталий Портников 

Само преди няколко дни можеше да възникне впечатлението, че Русия празнува поредната си победа в Донбас: летището, което стана символ на украинското присъствие в окупираната от Москва територия, фактически беше завзето от руските войски и силите на „ДНР“, откриваше се път за ново придвижване на окупаторите навътре в Донбас, което не можеше да не се отрази на авторитета на украинската власт и лично на президента Петро Порошенко.

Но контранастъплението на украинската армия промени картината.

portnikov
Виталий Портников

И сега вече самият Владимир Путин заговори за необходимост от политическо регулиране на проблема.

За да разберем как се промени ситуацията, трябва да си отговорим на един въпрос: а за какво изобщо му трябваше на Владимир Путин това прословуто летище. Ами за да преговаря със Запада от позицията на силата.

В този смисъл Путин и западните му партньори имат абсолютно различна представа за това, което се случва.

Ако западните участници в „нормандския формат“ вярват, че руският президент трябва да отстъпи и да се съгласи на умиротворяване на ситуацията заради системната криза в собствената му страна, то Путин счита, че трябва да отстъпи точно Западът, който така и не разбра, че сферата на влияние на руския цар е целият бивш Съветски съюз.

Но тук възниква въпросът: защо Западът трябва да отстъпва пред ръководителя на страна, която стремително потъва в бездната на кризата? Ами защото Западът трябва да се страхува от Путин.

Ако той не отстъпи – ще има война.

Само че в една такава схема украинците ще трябва непрекъснато да търпят поражения и да отварят на доблестното войнство на Владимир Путин пътя към Киев и Варшава. Когато няма поражения – като в случая с летището – руският президент на мига се превръща в загрижен миротворец, опитващ се да задържи поне заграбеното досега.

Не случайно посланието на Путин към Порошенко относно заплахата от провал на Минските договорености бе обявено не когато пълчищата на „ДНР“ щурмуваха Донецкото летище, а когато украинците си го върнаха. Като в този документ става дума не за ескалация на военните действия, а за нуждата от „спиране на взаимните обстрели, както и за незабавно извеждане от страните в конфликта на средствата за поразяване с калибър над 100 мм на разстояние, определено в минското споразумение“.

Тоест за мир, а не за война – като при това Путин е готов да контролира този мир заедно с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

И ми се ще да задам въпроса: как така на руския президент тази блестяща идея не му хрумна през всичките тези месеци, когато руските военни непрекъснато обстрелваха украинските територии и летището?

С една дума, Путин иска да се върне на масата на преговорите, за да запази „ДНР“ – току виж и в Астана отиде с мирен план. Но истината е, че в сегашната ситуация той няма никакъв полезен ход. Не защото не може да го измисли, а защото такъв просто няма.

Путин изчерпа лимита си на полезни ходове веднага след кримската авантюра: точно в деня на анексирането на полуострова неговата фамилия се превърна за Русия в синоним на „поражение“ – даже и в случаите, когато руснаците приемат поражението като победа.

Всъщност какво може да направи сега Путин?

Да започне пълномащабна война срещу Украйна с непредсказуеми за режима му последствия? Но даже и да си отвоюва територията на въжделената Новорусия, как ще я храни, като парите вече не стигат за самата Русия, пък и Крим се овеси като воденичен камък на шията на деградиращата руска икономика?!

Или да се съгласи да съседства с десетките милиони бедни жители в източната част на страната ни, с нови санкции, с партизанска война – и всичко това на фона на социалното недоволство на самите руснаци?

Да си запази контрола над „ДНР“ и „ЛНР“? Но какво да прави с тези територии, ако не ги използва като плацдарм за дестабилизиране на ситуацията в самата Украйна? С какви пари ще ги издържа? Как да организира управлението там, където всяка руска схема се проваля, веднъж сблъскала се с прословутата тотална корумпираност на новите стопани на Донбас? За какво му е изобщо всичко това?

Да остави териториите на Украйна? И да изглежда в очите на света и на собствените си „патриоти“ като слабак, който не е способен да защити „Новорусия“ от „бандеровците“. То е ясно, че Соловьов и Леонтиев (руски журналисти – б. ред.) и това ще могат да обяснят, но кой ще им повярва?

Отгоре на всичко и натискът на Запада – не само че не отслабва, но и ще продължи, докато Крим не бъде освободен, а на императора никак не му се иска да се разделя с полуострова. Да не говорим, че фактическата капитулация на фона на икономическа криза е крах.

Така че – какво ще избере? Как ще разбере кое е по-малкото зло?

Мисля, че нищо няма да избере. Ще се върти и суче, ще се зъби и ще ръмжи, ще организира провокации, ще настъпва и отстъпва – с една дума, ще прави всичко, което правеше в последно време. Защото всъщност той се мята насам-натам, като реагира на всяка конкретна ситуация и изобщо не действа по предварително съгласуван план.

Путин не е човек на планирането. Путин е човек на инстинкта. На инстинкта за самосъхранение. И по това си прилича с украинския си гост Виктор Янукович.

И той като него се мяташе до самия си крах.

 

warfare.com.ua