Военни отказаха да заминат за Луганск

В Ростов 250 военни вдигнаха бунт срещу заповедта да воюват в Луганск

Момчетата са били заплашвани с отнемане на военните билети и жетоните им.

Снимка: РБК/Военни отказаха да заминат за Луганск
Снимка: РБК / Военни отказаха да заминат за Луганск

 

В граничещата с Украйна Ростовска област на РФ военни отказаха да воюват в Донбас на контрактна основа.

Това заявява отговорният секретар на „Съюза на войнишките майки на Русия“ Валентина Мелникова. Тя разказва, че един от подполковниците е събрал войниците на полигон край Ростов и е изисквал от тях да подпишат контракт и да заминат в Източна Украйна за участие в бойни действия, но момчетата са отказали.

„Момчетата там (в Ростов – бел. авт.) се възпротивиха да подписват контрактите, когато един подполковник, някакъв негодник Мединский, на полигона край Ростов им е казал, че “сега вие всички ще ми подпишете контрактите, аз ви прибирам военните билети, прибирам жетоните, и ви изпращаме в Луганск“, но момчетата се разбунтуваха“ – казва Мелникова в интервю за руското издание „Новая газета“.

Сред руските войници е имало 250 такива „бунтовници“. Семействата на петима от тях веднага са подали сигнал до „Съюза на войнишките майки на Русия“ и момчетата не са били изпратени на война.

„Ние се оплакахме от незаконното принуждаване да бъде подписан контракт. И получихме добър отговор от началника на Главното управление по човешки ресурси на Министерството на отбраната: командирите на военни поделения нямат право да подписват никакви контракти. Затова всички 250 лица не са подписали контракт“ – обобщава Мелникова.

Цялото интервю на Валентина Мелникова може да се види тук:

http://www.novayagazeta.ru/politics/66070.html