В Москва са арестувани 25 човека по време на телемост, посветен на Майдана

78905
Снимка:Александър Шчербаков

В Москва са задържани около 25 слушателя на Свободното училище на съпротивлението. Инцидентът е станал по време на лекция на тема „Майдан – организация на пространството на свободата. Опит за съпротива“. Лекцията е била изнесена по скайп от непосредствени участници в събитията от Киев.

Полицията е била извикана от членове на прокремълското „Национал-освободително движение НОД„, които са се опитали да устроят провокации. Около 50 участника от НОД стояли пред сградата със знамена на Русия, плакати „Готвиш Майдан – ще заминеш за Магадан“, държали се агресивно, скандирали „Новоросия“, опитвали са се да връчат на дошлите бисквитки, обвинявали ги, че принадлежат към ЛГБТ и „Десния сектор“. Още преди началото на лекцията на стената на отсрещната сграда провокаторите написали: „Ние ще прокараме път към Майдана през труповете на вашите деца“.

Слушателите на лекцията са били закарани с автозакове (специални автомобили или преоборудвани камиони за превоз на заподозрени и арестувани – бел.ред.) в районното отделение на вътрешните работи „Даниловски“, за да напишат „обяснителни“. Част от членовете на НОД също са били задържани, но по думите на Павел Аладишев, очевидец на произшествието,те са били освободени.

По думите на Аладашев на някои от участниците са били задавани въпроси как са узнали за лекцията, що за мероприятие е било това, към какво са призовавали, и кой го е организирал. Някои от активистите са написали заявления за незаконно задържане. По предварителна информация на задържаните не са отправени обвинения в административни нарушения.

По-късно е станало известно, че задържаните са освободени един по един.

 

по материали на Каспаров.ру и Грани.ру.