Концерт на Андрей Макаревич в Москва е прекъснат от зрители във VIP зоната

9_tnВ Москва концерт на Андрей Макаревич е прекъснат от зрители във VIP зоната.

Група неизвестни прекъсва концерта на Андрей Макаревич (лидер на легендарния рок-състав „Машина времени” – бел. прев.) в Дома на музиката в Москва. За това съобщава в четвъртък, 25 септември телевизионният канал „Дождь” (“Дъжд” – бел.прев.)

Концертът на Макаревич е прекъснат на 38 минута след започването му – споделя очевидецът Алина Купервассер. По думите ѝ в този момент петима-шестима мъже от първия ред в така наречената VIP зона са се изправили, скандирайки „Макаревич – предател! Продаде Родината си!” Крещейки „Позор”, мъжете започнали да разхвърлят из залата бели листове.

„Благодаря, ако сте приключили – казва в отговор Макаревич –  позволете ми да продължа концерта”. Зрителите посрещат думите на артиста с аплодисменти. Мъжете, разхвърлили листовките, са задържани от охраната. Имената им засега не са известни.

По-късно много зрители от първите редове започват да напускат залата. „Стана ясно, че неизвестните са разпръскали в залата лютив спрей” – казва очевидецът на събитието. Заедно с всички останали зрители напускат залата и Андрей Макаревич и неговите музиканти.

3476163_5188148

 

През последните няколко седмици концертите на рок-легендата са отменени в осем руски града – както на групата му „Машина времени”, така и тези с участието на други музиканти. Самият Макаревич обяснява ситуацията с телефонните обаждания от „цивилни служители” на собствениците на клубове, в които са планирани негови изяви. На тях им е „меко препоръчано да не правят тези концерти. Ако не искат да си имат работа с тези „цивилни служители” – те отменят събитието” – казва Макаревич.

Отмяната на концертите започва след визитата му в Югоизточна Украйна на 12 август тази година. Музикантът доставя на бежанците хуманитарна помощ, посещава Славянск и Семьоновка, а също така изнася концерт пред децата на бежанците в Святогорск, като след това споделя в медиите впечатленията си от видяното.

След пътуването на Макаревич в Украйна Евгений Фьодоров – депутат в Държавната дума от „Единна Русия”- предлага лидерът на „Машина времени” да бъде лишен от всички държавни награди, в това число и от ордена „За заслуги пред Отечеството”. В същото време депутатът от Заканодателното събрание на Петербург Виталий Милонов, подкрепящ републиките на Югоизтока, предлага да се забранят концертите на Макаревич.

След вълната от критики Макаревич се обръща с отворено писмо към президента на Русия, в което призовава Владимир Путин да спре нездравия шум около името му.

Източник – www.snob.ru