В Харков започна антитерористична операция

Секретар на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна Александър Турчинов
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов

24tv.ua

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) Александър Турчинов заяви, че след днешния взрив в Харков е обявено най-високото ниво на терористична заплаха и се провеждат антитерористични действия.

„Относно терористичния акт днес в Харков, по предварителни данни са загинали един милиционер и един цивилен гражданин, а още петима милиционери и четирима граждани са пострадали. В града е въведено най-високото ниво на терористична заплаха и започна антитерористична операция“, обявиха от пресслужбата на Турчинов.

Секретарят на СНСО отбелязва, че по време на мирното шествие в памет на загиналите на Майдана е било задействано управляемо взривно устройство… По думите на Турчинов, в резултат на антитерористичната операция са задържани четирима заподозрени, от които е иззет един гранатомет. Антитерористичната операция продължава, заяви той.

"Шмель" / Facebook Маркиян Лубкивский
„Шмел“/Facebook: Маркиян Лубкивский

Турчинов разполага с информация, според която групата, извършила терористичния акта, се е обучавала в руския град Белгород. „Това е поредното свидетелство, че терористичната война, която тече в Украйна, има едни и същи поръчители и организатори като агресията на Изтока“, каза секретарят на СНСО.

Напомняме, че на 22 февруари взрив избухна по време на митинг в Харков, посветен на единството на Украйна. Първоначалните данни бяха за двама убити.

СБУ публикува снимки на неутрализация на екстремистите, които са планирали обстрел от огнехвъргач "Шмел" на заведение и търговски център в Харков.
СБУ публикува снимки на неутрализирането на екстремистите, които са били планирали обстрел от огнехвъргач „Шмел“ на заведение и търговски център в Харков.