Какво трябва да знае Путин за украинския „натовски легион“

С опитите си да изгради някакъв „руски свят“ стопанинът на Кремъл постигна единствено това, че днес в съседна нему славянска страна срещу него воюват даже руснаците

Arkadiy Babchenko
Аркадий Бабченко

Автор: Аркадий Бабченко

Аркадий Бабченко е руски независим журналист, считан за един от основоположниците на съвременната руска военна проза, създател на проекта „Журналистика без посредници” , един от създателите и издател на военния алманах „Изкуството на войната”.

Ето какво пише той по повод изказването на Путин пред петербургски студенти, че украинската армия всъщност не защитава интересите на украинския народ и представлява някакъв „чуждестранен натовски легион“.

Някой да предаде на Путин, че работният език на „натовския легион“ е руският. Че цялата украинска армия говори на руски език. Че заповедите в „натовския легион“ се дават на руски. Че аз, например, съм виждал само един взвод, в който по принцип се говори на украински.

Предайте му, че в създалото се най-мощно доброволческо движение, което ден след ден извършва титанични подвизи, като противостои на агресията, е пълно с хора с руски имена.

Че блогърът Юрий Касянов, доброволката Татяна Ричкова, журналистът Алексей Мочанов, певицата Ксения Бикова, журналистът Борис Филатов са само някои от имената, за които веднага се сещам. Че съветникът на украинския президент – доброволецът Юрий Бирюков също е руснак.

12_main
Доброволци на фронта по време на почивка. Първият отляво – Юрий Бирюков, вдясно – Татяна Ричкова. / Снимка: Анастасия Береза

 

Предайте му, че най-голям процент укриване от мобилизация има в бърлогата на „бандеровците“ – Лвов. Трийсет процента. Че всеки трети натовски „фашисто-бандеровец“ не желае да се сражава за Донбас. Че на хората не им трябва тази война. Че те си имат други приоритети, житейските им интереси текат в друго русло.

Кажете му, че на централния площад в Лвов звучи руска реч. И не само – ами и руски псувни.

Кажете му, че на фронта воюват хора от източните рускоезични области на Украйна. Че батальоните „Днепър 1-2“, „Киев 1-2“, „Донбас“ и прочие са рускоезични.

Предайте му, че Мариупол, чиито жилищни квартали слугите му обсипаха с „Градове“, е сто процента рускоезичен град. Че Днепропетровск, който първи започна да възпира и в крайна сметка спря пълзящата му експанзия, е деветдесет и осем процента рускоезичен град.

Предайте му, че тия приказки за националност, език, етническа принадлежност, рускоезичност и легиони са пълни глупости. В която и да е цивилизована страна. Както навсякъде в нормалния свят, така и в Украйна те звучат налудничаво. Че там такъв въпрос не се обсъжда. Че въпросът за руска или неруска принадлежност е въобще последното, което интересува хората от „чуждестранния натовски легион“.

Предайте му, че докато изгражда своя руски свят, докато спасява руснаците от проклетата Гейропа и воюва с митични легиони, в крайна сметка постига това, че в съседната нему славянска страна руснаците днес се сражават срещу него не по-зле от която и да е друга националност. И при това се сражават за Украйна.

Че ето това представлява той – „натовският легион“.

И че НАТО няма нищо общо с това.

Защото този легион го създаде именно той.

nvua.net

Централната банка на Русия призна текущия курс на рублата за заплаха на финансовата стабилност

Централната Банка на Русия призна текущия курс на рублата за заплаха на финансовата стабилностТекущият валутен курс значително се отклонява от фундаменталните значения. Динамиката на курса води до поява на рискове за стабилността на финансовата система, се говори в изявлението на Централната банка на Русия, публикувано на интернет-страницата на регулатора.

В частност, валутният курс се е отклонил от нивата, които се „определят от действието на макроикономически фактори, предимно влияещи върху състоянието на платежния баланс: цените на изнасяните стоки, диференциала на лихвените проценти, икономическата активност и други параметри“. Според регулатора, излишната волатилност на курса може да доведе до поява на рискове за финансовата стабилност и да се насърчи създаването на устойчиви девалвационни и инфлационни очаквания.

Регулаторът обещава да вземе мерки, способстващи връщането на валутния курс към фундаментално обосновани значения.

„При необходимост, Централната банка на Русия е готова да продължи с валутните интервенции без ограничения на обема и предварително уведомяване. Информация за размера на проведените интервенции ще бъде публикувана в съответствие с установения ред,“ – се говори в изявлението.

По-рано в Държавната Дума сметнаха за възможна деноминация на рублата.

Петрол и рубла, накъде и докога?

Анализ на VeForex, търговска къща, занимаваща се с обучение и прогнозиране на бъдещи движения на финансовите и борсови пазари. 
Цените на петрола и рублата продължават своето понижение с неуморими темпове. Предвид неадекватната политика на Русия това не е изненада за никого. Въпросът, който стои пред нас е накъде и докога? След като в края на миналата седмица страните-членки на ОПЕК не можаха да постигнат споразумение за намаляване на добива на петрол като мярка за справяне със постоянно падащите цени и оставиха без промяна добива от 30 милиона барела дневно, което е 40% Графика на цените на петролот доставките по света, а това от своя страна подкрепи низходящия тренд на петрола. За статистиката и малко цифри от началото на годината спадът е -32,94% а за последния месец -18,82%. В петък фючърсите върху щатски суров петрол с доставка през януари се понижиха с цели 4,58 долара или 6,2% по време на сесията и цената достигна стойности около 67.00 долара за барел. На седмична графика може да видим нивата на подкрепа и съпротива, а след пробива на психологическото ниво от 70.00 и предвид това, че пробивът беше импулсен, можем да очакваме и нови исторически дъна през идната седмица.

Графика на цените на рублатаРублата поевтиня до нови минимуми спрямо долара. След като през изминалата седмица погледите бяха насочени към психологическото ниво от 50.00 и то бе пробитоможем да очакваме пробиви и на нива от 60.00-70.00, а според спекулациите – достигане и на нива от 100.00, тъй като пътя на север е ограничен само от психологически нива и тези стойности не звучат толкова непреодолими.  Тук въпросът не е накъде, а докога, а отговорът е: докато не бъде спрян Путин. Като технически анализатори подкрепени от вълновата теория на Елиът знаем едно просто правило, всеки импулс е последван от корекция, така че всичко е въпрос на време.

Каспаров: Западът най-накрая осъзна, че Путин представлява голям проблем

 

Стабилността на режима на Путин е осигуренa от Запада, опиянен от парите на Кремъл.  

DEUX ROIS POUR UNE COURONNE
Планът на Путин се провали, смята Гари Каспаров

 

Такъв е изводът на Гари Каспаров – един от лидерите на руската съпротива и основател на Обединения граждански фронт.

В интервю за Новое время той заяви, че путинският режим дълго време е получавал огромна морална и икономическа подкрепа от Запада.

Цените на петрола позволиха на руските олигарси да бъдат добре дошли на Запад. Каспаров нарече тази тактика на Кремъл хибридна война.

„Хибридната война е не само анексирането на Крим или провокирането на първите сблъсъци в Донбас. Хибридна война е и купуването от Абрамович на футболния клуб „Челси“. Това е интегрирането на руския престъпен капитал във всички сфери на социалния, културния и обществено-политическия живот на Запада. Този процес вървеше с ударни темпове. Днес става очевидно, че той не само се забави, но и започна откат“, каза опозиционерът.

Каспаров заяви също, че замисленият от Путин план за ликвидирането на украинската държавност, за който той разполагаше с огромни ресурси и за който фактически останалият свят му беше дал карт бланш, се е провалил.

„Като цяло, общественото мнение на Запад, както и политиците,  принудени да се движат във фарватера на Путин, започват да клонят към това, че той представлява голям проблем“, смята Каспаров.

 

 

Станаха известни неочаквани детайли около смъртта на ръководителя на ГРУ на РФ

Игор Сергун, ГРУ РФ
Игор Сергун, ГРУ РФ

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на РФ Игор Сергун, считан за един от вероятните разработчици на хибридната война срещу Украйна е починал в Ливан, а не в Московска област.

За това съобщава американската частна разузнавателно-анализаторска компания Stratfor, с чийто доклад разполага интернет-изданието „Апостроф“.

„Съгласно официалната информация, Сергун е починал от сърдечна недостатъчност на 4 януари в почивен дом в Московска област (бел. ред.: руските информационни средства тиражираха версията, че вероятната причина за смъртта е преумора). Заедно с това, източник на Stratfor съобщава, че е запознат с доклада, според който бившият шеф на ГРУ е починал на 1 януари в Ливан. Ако тази информация е правдива, то възникват въпроси – какво е правил Сергун в Ливан и защо Кремъл крие, че генералът е починал зад граница.“ – се отбелязва в документа.