„Кръвта на украинците е наша кръв“: студенти от Вилнюс организираха „обливане с кръв“ в подкрепа на Украйна. 18+

И призовават европейците да не остават равнодушни

bloodchallenge

Студенти от Вилнюския университет Гедеминас са решили да заснемат малък клип в подкрепа на украинците, като направят „обливане с кръв“.

Акцията е преминала под лозунга „Кръвта на украинците е наша кръв„.

По този начин неравнодушните активисти призовават европейците да не остават безразлични към войната в Украйна.

В акцията са взели участие граждани на Португалия, Франция, Украйна и Румъния.

Акцията е била наречена „Blood Bucket Challenge“ по подобие на разпространения флашмоб Ісе Bucket Challenge – украинците се обливат с кофа ледена вода и предават пари за нуждите на украинската армия. В тази акция освен обикновени украинци са участвали известни политици, спортисти и дори съпругата на президента на Украйна.

iPress

 

Украинският Генерален щаб: „В Донбас има 33 000 терористи и към 10 000 войници от ВС на РФ“

ordinovich_01
Полковник Андрей Ординович

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна, коментирайки новините от зоната на АТО, съобщава, че в районите край границата с Украйна има 53-54-хилядна армия на Руската федерация.

В окупирания от екстремистите Донбас има 10 000 войници от руската армия плюс бронирана техника.

Това заяви в програмата „Свобода на словото“ на украинската телевизия ICTV заместник-началникът на главното управление за военно сътрудничество и миротворчески операции на Генералния щаб на ВС на Украйна Андрей Ординович, предава Зеркало недели.

„Наблюдаваме значително присъствие на руски войски в близост до границата с Украйна. Това се отнася и за Приднестровието и Крим, както и за североизточната и югоизточната граница на Украйна.

По наша преценка общия брой на военнослужещите на Руската федерация е около 53-54 000 души. Освен това се наблюдава значително присъствие и на украинска територия, във временно окупираните райони на Донбас – 8-9 000 войници. Като се имат предвид и около 32–33 хил. „бойци“ от така наречените незаконни военни формирования, това представлява доста сериозен риск за дестабилизиране на ситуацията в Украйна“ – каза Ординович.

139617

 

Той отбеляза също, че в зоната на АТО украински сили продължават да бъдат обстрелвани и че Русия продължава да попълва запасите на противника през тази част от границата, която Украйна временно не контролира.

„Всички тези фактори са свидетелство за това, че оперативната ситуация може да се промени в непредвидима посока. Както отбеляза началникът на Генералния щаб в едно свое неотдавнашно изявление, ситуацията е стабилна, но с елементи на изостряне“, посочи полк. Ординович.

 

Меркел, Оланд и Путин се договориха да прецизират Минските съглашения

Лидерите се договориха да продължат работата върху „възможен съвместен план“, в който да бъдат взети предвид предложенията на Германия, Франция, Русия и Украйна.

1423296055-2669
Снимка: REUTERS

 

Договореностите за уреждане на конфликта в Източна Украйна, постигнати през септември миналата година в Минск, ще бъдат финализирани.

За това се договориха канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд и руският президент Владимир Путин след дълги преговори в петък, 6 февруари, в Москва, пише Deutsche Welle.

Лидерите се съгласиха да продължат работата над „възможен съвместен план“, в който да бъдат взети под внимание предложенията на Германия, Франция, Русия и Украйна.

По думите на представителя на германското правителство Щефан Зайберт, канцлерът на германия и президентът на Франция са обменили мнения в дух на конструктивност с президента на Русия. На основата на предложението на Меркел и Оланд ще се работи над „възможен съвместен документ“, който да отрази Минските договорености.

„Работата над този документ ще продължи“, каза Зайберт.

В неделя лидерите на четирите държави ще проведат конферентен телефонен разговор.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също определи преговорите като конструктивни и съдържателни. По думите му, новият съвместен документ, който ще приложи Минските споразумения, ще включва предложенията на Петро Порошенко и Владимир Путин, направени по време на преговорите с Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Дмитрий Песков потвърди плановете за конферентен разговор в „нормандски формат“ в неделя, 8 февруари.

www.unian.net

В Украйна отмениха ДДС за украинските книгоиздатели

knizhkiВъв вторник, 3 март, президентът на Украйна Петро Порошенко подписа Закон за изменение и допълнение на Данъчния кодекс на Украйна (относно подготовката, изготвянето и разпространението на издаваните в Украйна книги и периодични издания на печатните средства за масова информация), съобщава пресслужбата на Върховната рада.

Съгласно подписания от президента закон, от ДДС се освобождават операциите, свързани с абонамента и доставката на периодичните издания на украинските печатни средства за масова информация (освен изданията с еротичен характер).

Също така няма да се облагат с данък подготовката (литературно, научно и техническо редактиране, коректиране, дизайн и страниране), kazkaизготвянето (печатане върху хартия или записване на електронен носител) и разпространението на издаваните в Украйна книги, включително електронни (освен изданията с еротичен характер), както и ученически тетрадки, учебници и учебни пособия, речници от и на украински.

NV.UA

Нов паметник в Киев

В Киев беше открит паметник на бойците, воюващи в Източна Украйна.

Паметник АТО

 

В Оболонския район на украинската столица се появи нов паметен знак. Той е посветен на воините – украински патриоти, които участват в антитерористическата операция в източните региони на страната.

паметник

 

Автори на композицията са скулпторът Александър Красноголовец и проектантът Екатерина Марченко.

Паметният знак беше открит тържествено от председателя на Оболонската районна държавна администрация Александър Цибулшчак и председателя на обществената организация „Съюз на ветераните от Афганистан от Оболонски район“ Вадим Марченко.

Паметник АТО

 

„Ние не забравяме и никога няма да забравим онези, които с цената на собствения си живот са защитавали родната земя, самоотвержено са спасявали побратимите си. И както е написано на този камък – които са изпълнили дълга си, като са запазили честта и достойнството си. Иска ми се да вярвам и се надявам, че държавата по подобаващ начин ще оцени мъжеството и победата на нашите воини“, заяви на откриването Александър Цибулшчак.

освещаване

паметник

ветерани

Източник: censor.net.ua

 

Посветеният на воините от зоната на АТО паметник е издигнат, след като в Киев и много други украински градове и села се появиха паметници на Героите от Небесната сотня – загиналите по време на Майдана.

 

Киев
Киев / Снимка: vnz.org.ua

 

Небесна сотня
Холодний Яр, Черкаска област / Снимка: facenews.ua

 

Небесна сотня
Бориспил, Киевска област / Снимка: klichko-obl.kiev.ua