Марин Льо Пен / Снимка: Nouvel Observateur

Ултранционалистката Марин Льо Пен намери пари за партията си в руска банка

Марин Льо Пен / Снимка: Nouvel Observateur
Марин Льо Пен / Снимка: Nouvel Observateur

Френският Национален Фронт начело с Марин Льо Пен намери кредитор в Русия. Националният фронт се договори с Първата Чешко-Руска Банка за кредит от 9 млн евро. По-рано Марин Льо Пен каза, че френските банки се отказват да кредитират тази партия. Като резултат Националният фронт е принуден да търси кредити в други страни. За това съобщава съобщава руския канал РБК.

Крайно десният Национален фронт (FN) на Франция, чийто лидер е Марин Льо Пен, получи от Първата Чешко-Руска Банка кредит от 9 млн. Евро. Тази договореност беше постигната още през септември тази година. Тази информация е потвърдена от счетоводителя на Националния фронт Валериан де Сен-Жуст, съобщава френското издание Figaro.

По-рано за това, че Националният фронт се е договорил за кредит с Първата Чешко-Руска банка съобшава френският портал Mediapart с позоваване на източник в политическата централа на партията. По даннина на портала, посредник в сделката се оказа евродепутатът от френските крайно десни Жан-Люк Шафхаузър. Авторите на статията забелязват, че сделката е осъществена на фона на напрегнатите отношения между Русия и Запада във връзка с украинската криза и обръщат внимание на „чуждестранна намеса в политическия живот на Франция“.

Коментирайки статията, Сен-Жуст потвърждава, че партията действително се е договорила за кредит с руска банка и вече е получила първата част от обещаните пари в размер 2 млн. евро. „Ние отдавна търсим откъде да вземем пари назаем за финансиране на избирателните ни компании. Нашата банка, както и повечето френски и европейски банки, категорично се отказват да дават назаем дори малка сума за Националния фронт“, – пояснява Сен-Жуст.

Той добави, че именно евродепутатът Шафхаузър е помогнал на партията да се свърже с Първата Чешко-Руска Банка. „Именно Шафхаузър, който вече отдавна има доста добри отношения с Русия, ни каза: „Обърнете внимание на тази банка“, – разказва Сен-Жуст.

В края на октомври Марин Льо Пен в интервю за списанието Nouvel Observateur разказа, че Националният фрон действително има проблеми с получаване на кредити във Франция. „Нашата партия запита за кредити във всички френски банки, но никой не се отзова“, – каза тя. „Накрая ние се обърнахме с тази молбав няколко чужди банка – в САЩ, В Испания и, да, в Русия. Ние очакваме отговорите“, – поясни тя. Към коя руска банка се обърна Националният фронт Марин Льо Пен тогава не уточни, като добави, че с това се занимава счетоводителят на партията.

Първата Чешко-Руска Банка, главният офис на която се намира в Москва, е основан през 1996 година. Днес единственият собственик на ПЧРБ е руския бизнесмен Роман Попов. Напомняме, че лидерът на френските ултранационалисти и големият приятел на Русия Марин Льо Пен се опита да попречи на Европейския Парламент да вземе решение за удължаване на търговските преференции за Украйна до 31 декември 2015 г. Тя се опита да върне документа в комитета „за по-дълбоко изучаване“. Обаче нейното предложение е посрещнато с недоволство от депутатите.