Украйна вече е компенсирала 60% от загубите си на руския пазар чрез търговия с други страни

flagsУкраинските износители вече са успели да компенсират почти 60% от всички загуби на руския пазар, чрез договаряне на доставки за други пазари.
Това заяви на пресконференция заместник-министърът на икономическото развитие и търговията на Украйна – търговският представител на Украйна Валерий Пятницкий.
„Намаляването с 60% на обемите на доставките за пазарите в РФ е заменено с доставки за други страни“ – каза Пятницкий. По думите му,  компенсирането се е извършвало главно за сметка на значителното увеличаване на доставките за страните от ЕС, а също така и за редица африкански страни. „Има такива екзотични пазари като например Нова Каледония, има редица африкански страни като например Конго, Сомалия и дори Судан и така нататък… Ако намерим 100% алтернатива, ще бъде въобще идеално“ – отбеляза Пятницкий.
„Тоест,  украинският бизнес вече не очаква милост от никого. Украинският бизнес е свикнал да  оцелява и самостоятелно да се бори за своята конкурентоспособност. А ние трябва да му помагаме в това, това е нашата задача“ – каза заместник-министърът.
Също така, Пятницкий отбеляза колко е важно Украйна да участва в органите на ОНД, които регулират международната търговия в рамките на съдружеството.  Това се отнася особено за работата в комитетите и работните групи, които обсъждат правилата за преминаването на стоките, санитарния и фитосанитарния контрол, както и техническото регулиране.
Както съобщава УНИАН, по данни на Държавния комитет по статистика, от януари до юли 2014 година износът на стоки от Украйна в сравнение с аналогичния период на миналата година е намалял с 5,3% – до 33,429 милиарда долара. Обемът на износа на стоки за страните от Европейския съюз за посочения период е бил 32, 6% от общия експортен обем, а за други страни – 67,4%  (от януари до юли 2013 година той е бил съответно 26,9% и 73,1%) . Сред най-големите страни-партньори износът на стоки се е увеличил съответно за Египет – с 34,7%, за Полша – с 22,1%, за Италия – с 13,9%, за Германия – със 7%, за Китай и Унгария – с 3,4%. В същото време е намалял износът за РФ с 23,7% и за Индия – с 2,2%.