Арсений Яценюк

Украйна успешно заменя руските пазари с европейски

Арсений Яценюк
Снимка: ukrinform.ua

Украйна активно заменя руските пазари с европейски, заяви на 17 октомври украинският министър-председател Арсений Яценюк. По думите му износът на украинска селскостопанска продукция през последната половин година се е увеличил до 32% от общия износ.

«Русия се отказа от украинската продукция – ние намерихме начин да я продаваме в Европейския съюз и други страни», казва Яценюк.

Той цитира данни за износа, според които продажбата на месо и продукти от птиче месо в Русия са намалели с 81%, а износът към други страни се е увеличил от 30% на 100%. Износът на олио за Русия е намалял с 50%, но като цяло се е увеличил със 17% и сега е насочен към Индия, Холандия, Иран, Испания, Италия, Алжир, Малайзия, Великобритания.

Арсений Яценюк отбелязва, че в същото време през последните 6 месеца Украйна съществено е намалила вноса на чуждестранни хранителни продукти – с 18%.

Яценюк съобщава също, че по данни на Държавния комитет по статистика произведената селскостопанска продукция е с 16% повече в сравнение със съответния период на миналата година. Същевременно средният добив на зърно се е увеличил с 14% и от износа му тази година Украйна очаква да получи 2 милиарда долара.

Украинският премиер подчертава, че производството на хранителна продукция е един от основните двигатели за развитието на украинската икономика.

ru.krymr.com