Яценюк: Украйна трябва да си възвърне контрола над границата

Министър-председателят на Украйна счита, че чак след възстановяването на контрола над границата и извеждането на войските на РФ, са възможни мирните преговори за Донбас с участието на ЕС и САЩ

Премиер-министърът на Украйна
Снимка на Liga.net

Едно от основните условия за провеждането на мирни преговори трябва да бъде възвръщането на контрола над държавната граница. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк пред журналисти на летище „Бориспил“ след края на работната му визита в САЩ, съобщава пресслужбата на Министерския съвет на Украйна.

„Освен извеждането на войските и артилерията от територията на Украйна, ключов аргумент е възстановяването на пълния контрол над украинската държавна граница. Ако няма възстановяване на контрола, то това е нарушение на един от базовите принципи, заложени в протокола, който беше подписан в Минск“ – подчерта премиерът.

„Протоколът не трябва да се разглежда като отделни точки, които се харесват на руснаците и такива, които не им харесват. Това не е меню. Необходимо е да се изпълнява всичко“ – каза той.

След изпълнението на тези договорености, по думите на Арсений Яценюк, има вероятност, че действително ще започнат мирни преговори. „В такива преговори трябва да участват Европейският съюз и Съединените американски щати. Преди време те са подписвали Меморандума от Будапеща и на нас са ни нужни реални, а не на хартия гаранции за нашата териториална цялостност и независимост“ – отбеляза премиерът.

Ще припомним, че точка 4 от Минския протокол за прекратяването на огъня предвижда мониторинг и верификация на украинско-руската граница от страна на ОССЕ със създаване на зона за сигурност в пограничните райони на Украйна и РФ.