В Русия изискват закриването на Хагския трибунал

Хагският трибунал
Хагският трибунал

Руски депутати искат закриване на Хагския трибунал.

Такова заявление за ООН е подготвил ръководителят на партия  “Родина” Алексей Журавльов. Авторът на документа смята, че трибуналът се е превърнал в наказателен орган, изпълняващ поръчки на САЩ, а не в орган на правосъдието. Държавната Дума на РФ трябва да разгледа тази инициатива в най-скоро време. Тя вече има подкрепата на комитета по международни въпроси и скоро ще бъде поставена на гласуване. Това не е първият опит за закриване на Хагския трибунал от страна на руския парламент. Още през 2006 г. Русия се опита да премахне съда, когато Слободан Милошевич почина преди да получи присъдата си. По-рано украински медии съобщиха, че руски активисти (участници във фейсбук-групата „Груз 200 из Украины в Россию„) събират доказателства за престъпленията на Путин в Украйна за подаване на иск в Хагския съд.

Порошенко: изборите са най-добрата лустрация

ПорошенкоПрезидентът на Украйна Петро Порошенко се обърна към украинците в края на изборния ден след приключването на извънредните парламентарни избори, предава УНН.

„Скъпи съотечественици!

Поздравявам ви по случай празника на демокрацията!

Току-що бяха затворени избирателните секции, където десетки милиони граждани избираха новата Върховна рада. Избирателната кампания и изборният ден преминаха честно, демократично и прозрачно, при висока политическа конкуренция. В съответствие с европейските стандарти ще премине и преброяването на гласовете, което започна преди малко, и много се надявам, че ще приключи бързо.

Резултатите от екзит-половете ни позволяват да направим първите изводи. Вчера се обърнах към вас с молба да гласувате за едно демократично, реформаторско, проукраинско и проевропейско парламентарно мнозинство. Благодаря ви, че чухте и подкрепихте този призив!

Конституционното мнозинство – повече от три четвърти от избирателите, участвали в гласуването – мощно и безвъзвратно подкрепиха курса на Украйна към Европа!

Украинската власт, която отиде на изборите в  няколко колони, получи от народа убедителен вот на доверие. За списъците на партиите, които сега са във властта, гласуваха повече от 50% от избирателите. Украинската власт никога не е получавала такава подкрепа на нито едни парламентарни избори. И аз разбирам, че това е кредит, който ние още дълго, с тежък и самоотвержен труд, ще трябва да връщаме на хората.

Не може да не радва и това, че по-голямата част от избирателите предпочетоха онези политически сили, които подкрепят Мирния план  на президента, търсят политически лостове за уреждането на ситуацията в Донбас, като същевременно се отнасят с необходимото внимание и към укрепването на нашите въоръжени сили.

Привържениците на силовото разрешаване на ситуацията останаха явно малцинство. Както и изобщо всички демагози и популисти, които се  опитваха да съблазнят избирателите с прости рецепти за „лечението“ на извънредно сложните проблеми, пред които днес е изправена държавата. Хората дадоха гласа си за едно политическо мнозинство, което има мощен реформаторски потенциал.

Още една важна и много символична равносметка. Народният съд, над който е само Божият съд, произнесе смъртна присъда за Комунистическата партия на Украйна. За пръв път през последните 96 години в украинския парламент няма да има комунисти. Поздравявам ви за това! Украинците нанесоха решаващ удар по политическата пета колона!

Справедливостта възтържествува също и по отношение на Партията на регионите, която изобщо не можа да участва в изборите, след като загуби напълно доверието на избирателите. Изборите са най-добрата лустрация – казвал съм го винаги.

Скъпи съотечественици!

Резултатите от екзит-половете показват, че не съм сгрешил, когато взех решение за провеждането на извънредни парламентарни избори. И когато след няколко дни видя официалните данни, сигурно ще мога да кажа, че аз като президент съм доволен от резултатите от гласуването.

Рестартирането на властта завършва. Едно забавяне на реформите сега е смъртно опасно. Затова очаквам максимално бързо създаване на нова коалиция. И макар че това е задължение на политическите партии и народните депутати, аз като президент няма да оставам страничен наблюдател. Ще ускорявам максимално този  процес, който трябва да завърши със създаването на ново правителство и приемането на първия пакет реформаторски закони.

Моят екип вече е подготовил базов проект за коалиционно споразумение. В него не става въпрос за длъжности. В него става въпрос за принципи и идеали, за реформи и конкретни закони. За изменения към по-добро, които всеки да може да почувства.

Скъпи украинци!

Благодаря ви искренно за това, че подкрепихте курса към демокрация!

Още въднъж ви поздравявам по случай деня на истинското народно волеизявление!

Време е да се обединяваме в името на Отечеството!

Слава на Украйна!“

Източник: УНН

В Киев беше арестуван един от най-влиятелните политици от обкръжението на Янукович

Efremov2
Александър Ефремов

В съвместна операция украинската Главна прокуратура и Службата за сигурност на Украйна задържаха на 14 февруари Александър Ефремов – един от най-известните украински политици, председател на парламентарната група на Партията на регионите в предишния парламент.

Както съобщава новоназначеният главен прокурор Виктор Шокин, Ефремов е заподозрян в извършването на престъпления по чл. 364, ал. 2  и чл. 366, ал. 2 от Наказателния кодекс на Украйна – „злоупотреба със служебно положение с отегчаващи обстоятелства” и „служебно фалшифициране”.

Шокин отбелязва, че на Ефремов могат да бъдат повдигнати обвинения и по други членове от НК, но прокуратурата все още работи върху това.

По-рано беше съобщено, че по искане на Ирина Герашченко – пълномощен представител на президента за мирното уреждане на конфликта в Донбас – Главната прокуратура започна проверка за участието на депутата Наталия Королевска и бившия „регионал” Александър Ефремов във финансирането на терористите в Донбас.

Efremov1

 

Днес Печерският районен съд в Киев постанови за Александър Ефремов най-тежката мярка „задържане под стража” до 14 април и определи залог в размер на 3 654 000 гривни.

Съдията, постановил решението, отбеляза, че то е мотивирано от евентуалната възможност Ефремов да се опита да напусне Украйна и да се укрие от разследващите органи.

from-ua.com

 

Холандски журналист: предстои дело в ЕСПЧ срещу Путин за свалянето на МН-17

Отломки на Малайзисйкия "Боинг"
Malaysia-Boeing-777-shutdown-crash-fuselage

Експертно-журналистическата група Bellingcat, разследваща свалянето над Украйна на самолета, извършващ полет МН-17 през юли 2014 година заяви, че е съставен списък на лицата, причастни към катастрофата, включващ около 20 руски военнослужещи. В ексклузивно интервю за УНИАН основателят на Вellingcat разкрива някои подробности от разследването.

Докладът, включващ имената и фотографиите на руските военнослужещи, които, според групата, са причастни към свалянето на МН-17, беше предоставен на холандската прокуратура преди две седмици. По-рано, през миналата година, екипът от дигитални изследователи Bellingcat успя да установи, че причастен към свалянето на Боинга е 53-ти батальон за въздушна защита от Курск.

– Приключихте ли своето разследване за причастността на руски военни към трагедията с рейс МН-17?
– В продължение на една година изучавахме профили на военните от 53-та бригада (бел. УНИАН: 53 зенитно-военна бригада на ПВО на Русия, базирана в Курск), които успяхме да намерим във всички социални мрежи и както и профили на свързани с този случай. Трудно е да се каже, какво още може да се изследва, изчерпахме тази тема. Ако се появи друга информация, ще разгледаме и нея.

– Планирате ли да публикувате на сайта си доклада, който предоставихте на Нидерландия?
– Планираме на 25 януари да публикуваме редактирана версия на доклада, в която ще се съдържа по-голямата част от събраната информация, но без имена и без конкретно да посочваме персони. Докладът е от 123 страници, в които се съдържа достатъчно много съответстваща информация. Също така разполагаме и с хора, които работят над рускоезичните публикации. Понастоящем търсим финансиране за руската версия на сайта ни, тъй като има значителен интерес от страна на рускоезични организации, а също и от отделни лица. Говорим за 50-60 хил. фунта, които са необходими за заплащане на превода на материалите. Разполагаме с доброволци, но е по-добре да имаме постоянно назначени сътрудници.

Елиът Хигинс, група Bellingcat
Елиът Хигинс, хоноруван изследовател в Департамента по военни науки в лондонския King’s College. създател на Bellingcat

– Много ли бяха фотографиите, които прегледахте?
– Проучихме стотици, даже хиляди фотографии и профили, сравнявахме дали информацията съвпада. Намерихме имената на военни от 53-та бригада, разглеждахме приятелите им, роднините им в социалните мрежи.
Много хора считат, че снимките в интернет са просто снимки и не се замислят как тези снимки предоставят информация. Т.е., имаме снимка на войник, не просто мъж, който стои насред полето. Ние намираме неговата страница в социалната мрежа, разглеждаме какво публикува, кои са приятелите му, виждаме, че част от тях са членове на същия екипаж (взел участие в атаката над МН-17). Това, което правим е да изградим информационна мрежа около конкретни изображения. А това е важна част от процеса.

– Във вашия списък са включени 20 имена. Възможно ли е сред тях да бъде посочено името на онзи, който действително е натиснал пусковия бутон или е дал командата?
– Казахме, че сме открили 20 души, виновни за катастрофата на МН-17). Но това са двадесет от онези, които са в командната структура – командири на бригадата и батальона. Това са хората, даващи командите. Но има и лица, които по всяка вероятност, са част от конвоя. Проследихме конвоя на 53-та бригада на 24 и 25 юни. Това са голям брой войници, автомобили, транспортни подразделения. Тези хора са се придвижвали заедно по целия си път в Украйна. Говорим за около стотина души. И те са част от едно подразделение. Видяли са какво се прави, знаят, че са се придвижвали заедно като подразделение и на място са разгърнали системата. Даже и някой да не е част от списъка на двадесетте, би могъл да свидетелстват за случилото се в базовия лагер – разговаряли са един с друг, а след това може да бъде установено и кой е пресякъл границата и кой не.

– Мислите ли, че Русия ще допусне виновните да се явят пред съда?
– Изпитвам големи съмнения. Съмнявам се, че ще бъдат разпитани, но ако това все пак се случи, то ще бъдат инструктирани какво да кажат и какво – не. Много трудно е да си представим сценарий, в който те дават показания в съда. Сега адвокат Джери Скинър, един от адвокатите, представляващи жертвите на катастрофата в Локърби, за която Либия пое отговорност (бел.ред.: рейс на авиолинии PanAm, бе взривен на 21.12.1988 г. и загинаха 243 пътници и 16 члена на екипажа) ще заведе в Европейския съд по правата на човека дело срещу РФ и лично срещу Путин за свалянето на МН-17 и нахлуването на руски военни в Украйна. Също така публично трябва да бъдат огласени действията и постоянните лъжи на Русия по отношение на рейс МН-17.

– Има ли признаци за причастност на високопоставени руски военни към случилото се?
– Можем само да предположим, че войниците, които са преминали границата и са свалили МН-17 са действали по заповед. И тази заповед би следвало да мине през различни нива. Кой е дал заповедта? Мисля, че тя идва от много високо място и офицери с различен ранг са били наясно какво се случва…

– Говорейки за това престъпление, какво е вашето мнение – какво се е случило?
– Възможно е целта да са били украински самолети – транспортен и военен и от неразбиране, че това всъщност е МН-17 да са го свалили по погрешка. До този момент вече имаше свален един украински транспортен самолет и има вероятност това да е било опит да се повтори същото.

Интервюто за УНИАН взе Ирина Сомер, Брюксел

Лидер на сепаратистите в Източна Украйна: за нас примирие няма (видео)

ЛНР
Снимка: lenta-ua.net

По време на погребението на загинали бунтовници лидерът на терористите в град Стаханов Павел Дрьомов е  заявил, че  няма намерение да спазва приетите в Минск споразумения за примирие и е разказал за плановете си да превземе градовете Северодонецк и Лисичанск.

Както съобщава Censor.net, видеото от погребението с речта на Дрьомов е публикувал на страницата си блогерът Денис Казанский. 

„Лидерът на стахановските сепаратисти Павел Дрьомов ясно казва: „За нас примирие няма, продължаваме да воюваме, ще превземем  Северодонецк, Лисичанск и т.н. Украйна няма да го получи“. При това украинската армия е обвинявана в кръвожадност, въпреки че от речта става абсолютно ясно, че атакуващата страна е именно ЛНР“ – пише Казанский в коментарите си към видеото

http://www.youtube.com/watch?v=_HYOCWWcGfE

 

Източник: www.censor.net.ua