Румъния се отказва от потреблението на руски газ

Украйна и Полша започват нов газов проект, който няма да хареса на Русия.

През април тази година Румъния за първи път се отказва изцяло от руския газ, съобщават румънските медии, цитирани от УНИАН.

Изданието Economica съобщава, че отказът от вноса на руски газ е станал възможен благодарение на намаляването на специфичното потребление в промишлеността, както и на инвестициите в енергийната ефективност.

„За първи път от десетки години Румъния успява да се откаже от потреблението на руски газ. През април 2015 г., както и през следващите месеци, потребностите на населението ще бъдат покрити за сметка на вътрешните ресурси“, съобщава Economica.

В момента годишното потребление на Румъния е 10-11 милиарда кубически метра, като 400 милиона от тях се внасят от Русия.

През 2007 година потреблението беше 18 милиарда, от които 4-5 милиарда се доставяха от Русия. /За сравнение, България консумира 2,86 млрд. куб. метра годишно – бел. ред./.

Изданието отбелязва, че докато цената на руския газ в момента е 380 долара за хиляда кубически метра, румънският струва само 200 долара.

Румъния се е ангажирала пред МВФ и ЕС да либерализира газовия пазар до 2018 година.

Донецкото летище или ще се обезлюди, или ще се превърне в гробище на терористите

През изминалата нощ украинските „киборги“ напуснаха летището в Донецк. Инфраструктурният обект, за чиято реконструкция бяха похарчени 875 милиона долара при подготовката за Евро-2012, сега е превърнат в купчина камъни.

В известна степен решението да се напусне летището беше очаквано, тъй като украинските „киборги“ успяваха да се задържат там само благодарение на учудващо издръжливата конструкция на сградата на новия терминал, която удържа многобройните обстрели на тежката артилерия.

Но железобетонът не е вечен и с всеки нов обстрел местата, които биха могли да се използват за прикритие, ставаха все по-малко. През последните няколко дни беше унищожена диспечерската кула и беше обстрелван втория етаж на новия терминал, сградите бяха подложени на пряк огън и стана безсмислено да се води борба за тях, понасяйки загуби. Още повече, че летището много отдавна няма стратегическо значение и поради разрушенията там не могат да кацат самолети.

Каквото и да се е случило, отбраната на летището в Донецк завинаги ще остане в историята като образец на украинското мъжество.

Защитата на летището продължи от 26 май 2014 година до 22 януари 2015 година – 242 дни. Това е повече от дните на отбрана на градовете-герои в СССР по време на Втората световна война.

Украинските киборги отбраняваха летището, докато имаше какво да се отбранява. Ето защо терористите няма да извлекат полза от завладяването на разрушените сгради.

Отбраната на летището се усложняваше най-вече от това, че сградите се намират на абсолютно равна местност, която се обстрелва прекрасно от всички страни, и единствените места, от които то можеше да се удържи дълго време, бяха сградите на новия терминал и диспечерската кула, от които вече не остана почти нищо.

След 242 дни напрегнати боеве терористите получиха накрая купчина камъни, които могат да се обстрелват от украинските позиции. Ако нашите военни задържат селата Пески, Опитне и Авдиивка, могат и оттам да обстрелват летището, както това правеха терористите от Донецк в продължение на 242 дни. Още повече, че от околните села това е доста по-лесно.

Така единствената полза за терористите от завзетите останки са някакви ярки фотосесии, които ще трябва да направят доста бързо, за да не попаднат под обстрел. После почти няма да се появяват там, защото е неразумно откритата за обстрел писта да се използва като плацдарм за настъпление.

Ето защо след отстъплението на украинските военни летището в Донецк трябва да стане или неутрална зона, където няма да има повече сериозни боеве, или просто да се превърне в гробище на терористите.

В момента „киборгите“ трябва да се съсредоточат върху организирането на отбраната на околните населени места, най-вече Пески и Авдиивка. Сега това е по-важно, отколкото да се върнат и да защитават купчината разбит бетон, която едно време беше Международното донецко летище „Сергей Прокофиев“.

ТАРАС КЛОЧКО

Превод Райна Камберова

Обама подписа закона за санкции срещу Русия и допълнителна помощ за Украйна

white-house-usaКъсно вечерта на 18 декември украинските медии съобщиха, че президентът на САЩ Барак Обама е подписал законопроект H.R. 5859, който позволява въвеждането на нови санкции срещу Русия и оказването на допълнителна помощ на Украйна.

Подписаният от Обама законопроект по-рано бе одобрен единодушно от двете камари на американския Конгрес. Законът предвижда военна помощ за Украйна в размер на 350 милиона долара.

Същевременно в заявлението на пресслужбата на Белия дом по повод подписването на закона се съобщава, че САЩ възнамеряват активно да работят заедно с европейските си съюзници за трайното уреждане на ситуацията в Украйна и региона по дипломатичен път.

За пореден път са отправени призиви към Русия да сложи край на окупирането на украински територии и на анексирането на Крим, да престане да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна и да изпълнява задълженията си според Минските споразумения.

Всичко това трябва да доведе до постигане на трайно и цялостно решение на конфликта, като се зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Гарантираме правата на българите – МВНР на Украйна

Общинският съветник КашчиВъв връзка с нашумелия наскоро случай на пострадал българин в град Белгород-Днестровский в Украйна, публикуваме официалната позиция на украинското Министерство на външните работи.

Министерството на външните работи на Украйна с безпокойство наблюдава опитите за използването на българското малцинство за дестабилизация на ситуацията в Одеска област.

Скорошните инциденти с участието на отделните предтавители на българската общност по никакъв начин не са свързани с етническата им принадлежност, но бяха провокирани от заявленията на участниците, които, в условията на руската агресия, се възприемат извънредно чувствително от гражданите на Украйна.

В същото време, МВнР на Украйна осъжда каквото и да било насилие за разрешаването на междучовешките отношения. Служителите на правоохранителните органи на Украйна вече провеждат следствени действия и виновниците ще понесат наказание.

Бихме искали да подчертаем, че от момента на получаването на независимост Украйна гарантира и осигурява реализацията на национално-културните права и нужди на българското малцинство.

Продължаваме да полагаме усилиля за предотвратяване на отделни сили и държави да нарушават междунациолния мир и благополучие в Украйна и да влошават отношенията на Украйна с приятелските страни.

Рекорден брой изселници от Донбас

Преселници от Донбас
Снимка: rodniknews.in.ua

Както съобщава украинското интернет издание „Аргумент“, през изминалото денонощие от зоната, в която се провежда така наречената антитерористическа операция, за контролираните от украинските власти райони са заминали повече от 5 700 мирни жители, което е десет пъти повече от средния брой на денонощие от началото на АТО.

Това е съобщил днес на брифинг в Киев прессекретарят на Информационно-аналитичния център на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) Андрей Лисенко.

«В рамките на едно денонощие е регистриран рекорден брой вътрешни преселници — 5 767 души. Това е десет пъти повече от средния брой за денонощие.»

Според него това е показател за влошаването на ситуацията в районите, контролирани от екстремистите.

Основният поток вътрешни преселници е към граничещите с Донбас области, главно Харковска и Запорожка.

С преселниците денонощно работят представители на Държавната служба по извънредните ситуации. По нейни данни броят на вътрешните преселници в Украйна наближава 500 000, от които около 125 000 деца и около 95 000 инвалиди и хора в напреднала възраст.