Украйна с нов национален празник

Президентът на Украйна Петро Порошенко
Президентът на Украйна Петро Порошенко

На 21 ноември Украйна ще отбелязва Ден на достойнството и свободата, а на 22 януари – Ден на съединението. 

Днес президентът на Украйна Петро Порошенко подписа укази за отбелязването на 21 ноември на Деня на достойнството и свободата, а на 22 януари – Деня на съединението на Украйна, съобщава официалният сайт на украинския президент.

„Украйна е територия на достойнството и свободата. Такива ни направи не една, а две революции – нашият Майдан през 2004 година, който беше празник на Свободата, и революцията през 2013 година, революцията на Достойнството.

Това беше изключително тежък изпит за Украйна, когато украинците демонстрираха своята европейска принадлежност, своето достойнство и стремежа си към свобода. На мен като президент ми остава само документално да потвърдя това и да подпиша Указ за Деня на достойнството и свободата, който украинците отсега и завинаги ще отбелязват на 21 ноември“ – каза президентът на Украйна.

По думите на Петро Порошенко на 22 януари както и преди ще се празнува Денят на възсъединението на Украйна. „Ден на съединението, ден на възсъединяването“ – казва Петро Порошенко.

„Украйна днес“ напомня, че вечерта на 21 ноември 2013 година на централния площад в Киев – Майдан незалежности (Площад „Независимост“) се събират група хора, за да протестират срещу решението на тогавашния Кабинет на министрите на Украйна да спре подготовката за подписването на Споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

tmpJoHMMT
„Добре, хайде сериозно. Кой днес до полунощ е готов да излезе на Майдана? Лайковете не се броят. Само коментарите под този пост с думите „Аз съм готов“. Когато се съберем повече от хиляда, ще се организираме.“

 

След съобщение във Фейсбук на украинския журналист Мустафа Найем на площада излизат около 1500 възмутени граждани.

Така започва украинският Евромайдан, който ще продължи 3 месеца и ще доведе до стотици жертви и хиляди ранени, но също и до бягството в Русия на кървавия диктатор Виктор Янукович.