Така изглежда LNG-терминалът в Япония, световният лидер в използването на втечнен природен газ

Украйна планира да строи терминал за втечнен природен газ

Превод от руски

Правителството на Украйна се връща към скандалния проект за строителство на LNG терминал за прием на втечнен природен газ с обем 10 млрд куб. м на Черноморското крайбрежие, като възобновява преговорите с Турция за предоставяне на разрешение за преминаването на танкери през Босфора.

Така изглежда LNG-терминалът в Япония, която е световен лидер в използването на втечнен природен газ
Така изглежда LNG терминалът в Япония, която е световен лидер в използването на втечнен природен газ

 

„В продължение на няколко години ние се опитваме да построим LNG терминал, но за да се построи терминала, е необходимо отначало да се получи разрешение за преминаване (на танкери – бел. ред.) през Босфора“ – каза премиерът Арсений Яценюк на заседанието на  правителството на 9 декември.

По думите му правителството си поставя задача първо да се договори с Турция за възможността на преминаване на танкери през Босфора, а след това да се заеме и със строителството на самия терминал.

„Затова ние продължаваме да преговаряме с нашите турски партньори за възможността за получаване на разрешение за минаване през Босфора на LNG танкери“ – заяви Яценюк.

Справка

На 17 декември 2010 г. е създадено държавното предприятие «Национален проект «LNG терминал», което е трябвало да координира работата на строителството на терминала за прием на втечнен природен газ с обем 10 млрд куб. м на Черноморското крайбрежие на Украйна до 2014 г.

На 30 януари 2012 г. компанията Socoin приключва разработката на технико-икономическата обосновка (ТИО) на проекта „LNG терминал“. На заседание на 8 август 2012 г. правителството одобрява ТИО на строителството в Украйна на терминала за прием на втечнен природен газ (“LNG терминал”). Съгласно ТИО проектът може да бъде реализиран в продължение на 49 месеца. Първите обеми газ могат да бъдат получени вече през 2016 г. Приблизителната стойност на строителството на LNG терминала е около 846 млн. евро. Участието на Украйна в проекта ще бъде около 25%+1 акция.

На 26 ноември 2012 г. Украйна подписва с компанията Gas Natural Fenosa (Испания) скандалното споразумение за 1 млрд. евро за сътрудничество в реализацията на националния проект “LNG терминал”. Както стана известно, документът е подписан от ръководителя на украинския „Госинвестпроект“ Владислав Каскив с представител на компанията Джорди Бонвеи, който не е имал пълномощия за това. След този инцидент ведомството на Каскив така и не е успяло да привлече нов инвеститор.

Източник: УНИАН