Олег Сенцов в съдебната зала на 19 август. Снимка: Антон Наумлюк

Украйна: „Отново – липса на правосъдие и политически цинизъм в Русия“

 

Олег Сенцов в съдебната зала на 19 август. Снимка: Антон Наумлюк
Олег Сенцов в съдебната зала. Снимка: Антон Наумлюк

Властите на Украйна изразиха дълбокото си възмущение от съдебната власт в Русия. Поводът за това е решението на Върховния съд на Руската федерация да остави без промяна присъдите на украинските граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко.

Двамата се изправиха пред съда през август по обвинения „в тероризъм, организиране на терористична групировка и трафик на оръжие“ заради ясната си позиция срещу анексирането на Крим.

На 25 ноември 2015 година МВнР на Украйна направи изявление относно решението на Върховния съд на Руската федерация по делото на незаконно осъдените украински граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко.

Министерството на външните работи на Украйна решително осъжда одобреното на 24 ноември 2015 година решение на Върховния съд на Руската федерация да остави без промяна присъдите на украинските граждани Олег Сенцов и Олександър Колченко, осъдени от руската власт за фалшифициране, осъдени съответно на до 20 и до 10 години лишаване от свобода в колония със строг режим.

Политически мотивираните дела спрямо О.Сенцов и О.Колченко, а също и незаконното задържане на други украински граждани в РФ, е доказателство на липсата на правосъдие в Руската федерация и поредните символи на цинизъм на съвременната й политика.

Изискваме осъдените по политически мотиви украински граждани О.Сенцов и О.Колченко да бъдат освободени незабавно, а също и другите украински политически затворници, държани незаконно от Руската федерация по измислени обвинения. Призоваваме световната общност, международните правозащитни институции да приложат всички възможни юридически и политически мерки за освобождаване и завръщане на украинските граждани – политически затворници на Руската федерация.