Путин заявил, че България не е суверенна страна

Южен поток
Снимка: www.gazprom.com

Владимир Путин, който преди вече е казвал, че се съмнява в състоятелността на Украйна и Казахстан като държави, сега оскърбил България, като заявил, че страната не може да приема самостоятелни решения и е „несуверенна държава“. Това заявление Путин направил в понеделник на пресконференция след преговорите с президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, съобщава собственият кореспондент на Укринформ в РФ.

„Българските ми колеги ми говореха – каквото и да става, те точно ще реализират „Южния поток“, защото това отговаря на националните им интереси, но за съжаление това не се случи. Ако България вече е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, то нека да поискат от Европейската комисия пари за пропуснатите ползи“, –  е казал Путин.

По неговите думи, заради отказа да строи на своя територия газопровода „Южен поток“ България няма да получи най-малко 400 млн. евро в година преки доходи за бюджета на държавата от транзита на газа.

Тези заявления идват на фона на съобщението, че Русия се отказва от газопровода „Южен поток“ по дъното на Черно море, тъй като България няма разрешение за неговото строителство.

Укринформ припомня, че на 1 октомври служебният премиер Георги Близнашки потвърди, че строителството на „Южен поток“ в страната е спряно и в това решение България се съобразява с решенията на Европейската комисия.

Той специално подчерта, че „България се присъединява към санкциите срещу Русия, като става част от общите усилия на европейските държави да достигнат съгласие между страните на конфликта и защото България разделя оценката на европейските колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация са неприемливи“.

„Газпром” се съгласи да продава на Украйна газ по $248 за хил. м³

gaz1„Нафтогаз Украини” и руският „Газпром” подписаха споразумение за закупуване на природен газ от Русия през второто тримесечие на 2015 г.

Това беше съобщено на сайта на Министерството на енергетиката на Украйна на 1 април, предава UA-TODAY.

В съобщението се отбелязва, че цената на хиляда м³ газ ще бъде $248, а останалите условия на споразумението остават същите като в така наречения „зимен пакет”.

„Това е победа на икономически обоснования подход в отношенията между „Нафтогаз” и

vladimir-demchishin
Владимир Демчишин

„Газпром” над политическия… От 2 април „Газпром” ще доставя газ за Украйна в съответствие с подписания договор”, заявява министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Владимир Демчишин.

Според него това е реалната пазарна цена, която е по-ниска от цената на реверса от европейските страни.

„Това временно споразумение обхваща само второто тримесечие. Но то не само ще ни даде възможност да започнем да пълним хранилищата за есенно-зимния период, но и форматира бъдещите ни отношения”, споделя Демчишин.

Той подчертава, че украинската страна планира да преговаря от позициите на същата формула за определяне на цената и по време на тристранните газови преговори относно подписването на дългосрочен договор за периода до края на отоплителния сезон 2015–2016 г., които ще се проведат в Берлин този месец.

Валидността на „зимния пакет”, където цената на газа беше $385 за хил. м³, изтече на 31 март.

На 25 март министърът на енергетиката на Украйна Владимир Демчишин заяви, че от 1 април Киев спира да купува газ от Русия. Като впоследствие уточни, че „Нафтогаз” е готов да възобнови газовите доставки от „Газпром”, ако той потвърди бъдеща цена около $250 за хил. м³.

На 31 март стана известно, че Русия е съгласна от 1 април да продава газ на Украйна на по-ниска цена в рамките на второто тримесечие.

gaz

 

В Украйна пристигат представители на Хагския трибунал

През ноември и декември в Украйна пристигат представители на Хагския трибунал във връзка с делото на бившия украински президент Виктор Янукович. Това съобщава в свое интервю заместник-главния прокурор на Украйна Алексей Баганец, цитиран от ZN.UA.

Хагският трибунал
Снимка: zn.ua

Баганец разказва, че по искане на Украйна през април прокурор на Международния наказателен съд е открил официална процедура за предварително изучаване на ситуацията в Украйна.

„Според изискванията на Римския статут прокурорът на Международния наказателен съд не може сам да събира доказателства, затова от прокурора беше изпратено запитване до украинската държава с молба за предоставяне на цялата доказателствена база в подкрепа на обвиненията по повод събитията от 21 ноември 2013 г. до 22 февруари 2014 г. включително.

През септември вече бяхме готови и предадохме съответната информация по дипломатически канали в офиса на прокурора на Международния наказателен съд. Доколкото ми е известно, негови представители планират работно посещение в Украйна през ноември-декември. Целта им е да се срещнат с главния прокурор на Украйна и с конкретните следователи, които разследват делата за нарушаване на човешките права и свободи, както и убийствата на Майдана“, съобщава Баганец.

Той подчертава, че засега е рано да се говори за привличането на Янукович под отговорност,  тъй като в Международния наказателен съд съществува процедура, която се различава от предвидената от украинския Наказателно-процесуален кодекс.

„Аз като юрист разбирам, че най-важното е събирането на доказателства, които да са достатъчни за Международния наказателен съд. Все пак, те имат свои собствени процедури, различен подход и преценка при събирането на материалите. Да не говорим за разбирането за достатъчност на доказателствата. Това е в тяхната компетенция“, подчертава Алексей Баганец.

На 31 октомври в Украйна влезе в сила закон, който позволява избягалия в Русия Янукович да бъде подведен под наказателна отговорност задочно. 

През октомври срещу него беше възбудено още едно, пето по ред наказателно дело – за държавна измяна и създаване на престъпна организация с цел извършване на тежко престъпление, което е довело до „тежки последици“.

По-рано срещу бившия президент са заведени още четири наказателни дела по 13 члена на Наказателния кодекс.

Янукович също така е смятан за организатор на масовите разстрели на Майдана през периода 18-20 февруари 2014 година.

Украинският „Нафтогаз“ спря доставките за района на бойните действия в Източна Украйна

НафтогазДоставката на газ в зоната на АТО беше прекратена поради нанесените при бойните действия крайно сериозни повреди по газопреносната инфраструктура, съобщи днес пресслужбата на Националното акционерно дружество  „Нафтогаз Украини“, цитирана от „Интерфакс-Украина“.

„Поради многобройните повреди по газопреносната инфраструктура, нанесени в резултат на стрелбата и взривовете в района на бойните действия, от 18 февруари беше прекратена доставката на природен газ в зоната на ATO. В момента възобновяването на доставката на газ е невъзможно поради продължаващите активните бойни действия в региона“, се казва в съобщението.

Украинският оператор на газопреносната система „Укртрансгаз“ изрази готовност да започне ремонтни работи, веднага след като бойните действия бъдат прекратени и обстановката няма да застрашава живота на неговите служители.

„В настоящия момент продължаваме да анализираме повредите и да уточняваме загубите, причинени от унищожаването на газопреносната инфраструктура“, съобщава пресслужбата на „Нафтогаз“.

Взрив на газопровод в района на Дебалцево:

Иск за 900 милиона от роднините на загиналите в сваления „Боинг“

Отломки на Малайзисйкия "Боинг"
Malaysia-Boeing-777-shutdown-crash-fuselage

Роднините на загиналите пасажери от рейс МН17 подадоха колективен иск срещу Гиркин.
Роднините на 18 от пасажерите в сваления „Боинг-777“ са подали в Чикагски съд групов иск срещу руския гражданин Игор Гиркин. Пътническият самолет беше свален над Донецка област през лятото на 2014 година предава „Гласът на Америка“ 

Седемнадесет души, представляващи 18 от пасажерите на Боинга – от Малайзия, Великобритания и Нидерландия, са предявили претенции за компенсация в размер на 50 млн. долара за всеки загинал.
Искът е разделен на 3 части. В първата част командващият терористичните формирования на „ДНР“ Гиркин е обвинен в убийство. Ищците се позовават на член в американския закон, защитаващ жертвите на изтезания.
Във втората част на иска Гиркин е обвинен в унищожаването на самолета в нарушение на международното право.
В третата част на иска Гиркин е обвинен в сговор със заместника си Сергей Петровски и с други хора, причастни към атаката над Боинга. Отбелязва се, че гражданинът на РФ е действал с мними или реални пълномощия, дадени му от руското разузнаване.
Според юристи, слушанията в Чикаго могат да се разглеждат като предварителен стадий на вълна от нови искове, ответници по които могат да станат руската държава и лично президентът на РФ Владимир Путин.