С какво може да се похвали Украйна

С какво Украйна е известна по светаС какво Украйна е известна по света, както, да речем, Италия – с пармезан или спагети, Франция – с коняк или шампанско, а САЩ например – с IPhone?

Олио
Украйна е на първо място в света като производител на този продукт. През 2013 г. производството му надхвърли 4,2 млн. т, а през тази година ще бъде още по-голямо. За сравнение: производството на олио в Русия е 3 млн. т, в страните от ЕС – по-малко от 3 млн. Делът на Украйна в световния износ на олио е 60%.

Зърно
Украйна е известна като житница на Европа. През тази година страната изнесе 32,3 млн. т, и след САЩ (72,3 млн. т) и ЕС (38,5 млн. т), заема трето място в света, изпреварвайки Канада (28 млн. т), Аржентина (21,9 млн. т) и Бразилия (20,1 млн. т). През последното десетилетие украинският износ на зърно се увеличи почти с 80%.

ІТ сектор
Украинските програмисти са много търсени в света. Украйна заема четвърто място (след САЩ, Индия и Русия) по броя на сертифицирани ІТ-специалисти. Само през 2013 г. те докарват на страната 59,482 млрд. грн. (около $5 млрд.). Най-много такива специалисти има в Киев, Харков, Лвов, Днепропетровск и Одеса.

Мед
Украйна произвежда най-много мед в света на човек от населението – 1,5 кг. През 2010 г. най-много от този продукт се изнася за Русия, а през 2012 г. на първо място по вноса на украинския мед излиза Германия. Само през първото шестмесечие на 2014 г. износът за ЕС се увеличи с 37% и достигна почти 11 т. Германия, Полша и Испания, а така също САЩ са сред най-големите вносители на украинския пчелен продукт.

Самолети и ракети
НАТО и ЕС активно използват украинския АН-124-100 „Руслан“ с товароподемност 150 т за превоз на различни едрогабаритни стоки. По време на войната в Персийския залив именно тези самолети превозват американския зенитно-ракетни системи „Patriot“.
Украинските ракети на конструкторското бюро „Пивденмаш“ (гр.Днепропетровск) се използват в проекта „Морски старт“ (Бразилия). Става дума за ракета „Зенит“. Украинците имат и „Днипро“, която във военния вариант по терминологията на НАТО се казва СС-20 („Сатана“). Много страни от света прибягват и към други украински ракети за мирни цели: „Циклон-4“, „Антарес II“, „Маяк“. Между другото, Русия все още не може сама да обслужва своите междуконтинентални ракети СС-20 и ползва украинските специалисти (в момента контактите между ВПК на Украйна и Русия са ограничени). Твърди се, че Израел иска да закупи технологията „Зенит“.

Васил Жукивский
Украински вести

Най-известната в света украинска мелодия

Вероятно и в България всички поне веднъж в живота си са чували тази украинска мелодия, чието оригинално название е “Шчедрик” (укр. „Щедрик“) и която е най-известната украинска мелодия в света.

На Запад украинският „Шчедрик“ отдавна е станал част от коледната култура. Песента, известна там като „Carols of the Bells“, може да се чуе в различни филми („Сам вкъщи“), както и по улиците и в магазините по време на коледните празници.

„Шчедрик“ е украинска народна песен, обработена в началото на 20 век от известния украински композитор Микола Леонтович. За пръв път тази обработена версия е изпълнена от хора на Киевския университет през 1916 година.

Мелодията попада отвъд океана през 20-те години на миналия век. А през 1936 г. Питър Вилхоуский, който работи за радио NBC, пише английския текст за “Шчедрик” и оттогава украинската мелодия става известна в западния свят като „Carols of the Bells“.

Днес съществуват безброй инструментални и текстови вариации на тема “Шчедрик”. Предлагаме ви да им се насладите.

http://www.youtube.com/watch?v=PmycgoBECgk

Ако се съгласим с отделянето на Донбас, руските войски ще влязат в Днепропетровск

На Путин тези територии не му трябват. И Крим не му трябва. На Путин му трябва територия, на която да може да въвежда войски без особени проблеми и да концентрира жива сила за по-нататъшна агресия.

Виталий Портников 

Vitaliy Portnikov
Виталий Портников

Виктор Балога (депутат от украинската Върховна рада – бел. прев.) говори за необходимостта от провеждане на референдум, за да може „да пуснем Югоизтока“, ако повечето украинци не гласуват за продължаване на военните действия.

Генадий Корбан (заместник областен управител на Днепропетровска област – бел. прев.) съветва украинските власти да преговарят за мир с когото и да е, „щом блицкригът се е провалил“.

Руските медии с охота подхващат тези настроения, твърдейки, че позициите на митичната „партия на войната“ в украинското ръководство отслабват – в нея вече не са нито Балога, нито Коломойски (управителят на Днепропетровска област – бел. прев.).

И най-важното – тези настроения намират подкрепа сред самите украинци, които не разбират за какво воюва страната им и за какво загиват хора. За териториалната цялост? За Донбас? Но ако повечето жители на окупираните територии наистина не искат заедно с останалата част от страната да изградят една нова Украйна, ако дори след няколко месеца война те продължават да не смятат Русия за агресор, то какъв е смисълът от тази конфронтация?

В тази логика, въпреки цялото й здравомислие, има един очевиден недостатък. Мога да напиша цял реферат за това как са били определяни границите на Украинската ССР, които Украйна е наследила.

Не е тайна, че Ленин и Сталин са смятали присъединяването на „пролетарския Донбас“ към борещата се за отделянето си от империята „селска Украйна“ за капан. Но оттогава е изминало цяло столетие. И нашата държавност – от териториална гледна точка – е наследница не на УНР, а на УССР.

Можем ли да се откажем от това? Вероятно всичко е възможно само и само войната да спре. Но какво ще стане с жителите на окупираните територии? Ще повярваме ли, че могат свободно да изказват мнението си в присъствието на войските на един от най-отвратителните режими в съвременния свят?

Или може би мислим, че самите руснаци – жители на държава-агресор – гласуват свободно? Тогава защо стотици хиляди от тях излязоха на площада Болотни в Москва, когато Путин и останалите мошеници за пореден път нагласиха резултатите от парламентарните избори? Или може би ние с вас вярваме в достоверността на резултатите от „референдума” в окупирания Крим?

Не, подобни гласувания могат да се провеждат само при условие, че няма окупационни войски, има конкуриращи се позиции, свободни медии и период на преход. Ако Путин бъде оставен да прави каквото си иска, утре Финландия ще гласува за присъединяване към Ленинградска област. Защо не? Нали Виборг е наш.

Ако смятаме, че ние самите тук можем да гласуваме, а жителите на окупираните територии нека гласуват (или въобще да не гласуват) под строгия надзор на Захарченко, Плотницки и прочие бандити – това не е никакъв референдум. Това е предателство на собствените ни граждани.

Може би Виктор Балога или Генадий Корбан смятат, че в бизнеса или даже в политиката са възможни предателства, стига те да спасят човешки животи? Само че в изграждането на една държава предателството винаги – винаги – води до крах. Това не е бизнес. Това даже не е и политика.

Искам хората, които се изказват за разграничаване от окупираните територии, да разберат едно просто нещо: на Путин тези територии не му трябват. И Крим не му трябва. На Путин му трябва територия, на която да може да въвежда войски без особени проблеми и да концентрира жива сила за по-нататъшна агресия.

Тоест – плацдарм. Да, и при това той не иска да финансира плацдарм в Донбас и цели да ни застави да издържаме населението на окупираната територия. Да, той иска Украйна да не остави окупирания Крим да умре от глад и студ. Той наистина няма пари да храни излишни гърла. За армията – засега има. За него приоритет е убийството. Просто призванието на Путин е да убива, а не да храни.

Затова не можем да се оградим от югоизточните области и дори от Крим. Пред плацдарм не се слага ограда. Ако се престорим, че сме повярвали във версията за отделянето на Донбас, защото така са пожелали жителите му, че на границата ни има „народни републики“, които просто не желаят да бъдат с Украйна, ако се съгласим с това, че Крим се отдели от страната ни в резултат на „честен референдум“, както твърдят Путин, Лавров и прочие военни престъпници – то утре руските войски ще влязат в Днепропетровск при Корбан, след още няколко дни – в Ужгород при Балога, а оттам до Будапеща и Братислава има една ръка разстояние.

Тогава референдум ще трябва да правим не ние, а немците: искат ли те да се запази Европейския съюз с Унгария и Словакия в него, или са съгласни те да се присъединят към Евразийския икономически съюз? Защо не – нали са суверенни държави!

Разбира се, всичко това звучи фантасмагорично. Но и поведението на Путин през последните месеци е истинска фантасмагория. И самият план на Путин за възстановяване на империята също е фантасмагория.

Затова нямаме никакъв друг изход, освен да се противопоставим на тази фантасмагория – ако, разбира се, не искаме Украйна да загине. Цяла Украйна, не само Югоизточна. Да се противопоставиш означава не само да настъпваш и да се отбраняваш. Да се противопоставиш означава да не позволиш на врага да ти натрапва своите политически правила.

Може и да нямаме военна възможност да си върнем Югоизточна Украйна и Крим, но това не означава, че сме длъжни да признаем отделянето им. Това означава, че сме длъжни да евакуираме украинците от окупираната територия, да се борим на всички фронтове – военен, дипломатически, юридически, икономически – и да спомагаме за краха на държавата-агресор дори с цената на собствените си лишения.

Защото нашата сигурност – сигурността на Донецк, сигурността на Симферопол, сигурността на Днепропетровск, сигурността на Киев, сигурността на Ужгород, сигурността на цяла Украйна – ще бъде гарантирана само след един такъв крах, а не след референдум за отделянето на Югоизтока.

Този извод сигурно няма да се хареса на Виктор Балога, Генадий Корбан и огромния брой украинци, които споделят позициите им.

Но друг изход, за съжаление, просто не съществува.

www.szona.org

 

map-ukraine

РЕН-ТВ използва снимки от катастрофа в репортажите си за «масови погребения»

Руският телевизионен канал РЕН-ТВ използва на сайта си фотографиите на жертвите от злополучния рейс MH17 като илюстрация в репортажа за уж намерените „масови погребения“ в Източна Украйна, пише Стефан Енис в своята статия за БиБиСи.
През последната седмица в прокремълските медии се появиха много истории за „масови погребения“ на жертви – включително и граждански лица – “измъчвани”, “екзекутирани” и “изнасилвани” от отстъпващите украински войски, близо до селището Нижняя Кринка, на 60 км от Донецк.

Тези гробове са доказателство за „военни престъпления“, заявяват руските средства за масова информация.

На 25 септември сайтът на РЕН-ТВ публикува статия с множество цитати на проруските въстаници, които говорят за “десетки” намерени в три гроба тела, в които са липсвали органи. Статията е илюстрирана с фотография на хора, които носят чувал за превозване на трупове.

След четири дни сайтът на РЕН-ТВ, от който е взет скрийншота, съобщава, че в районите, напуснати от украинската Национална гвардия, „продължават да намират тела“. Съобщението е съпроводено от снимка на чували за превозване на трупове, наредени на земята до някакви бели отломки.

РЕНТВ

11

corpses

corpsescorpsesНо и двете фотографии са фрагменти от снимки, които са били публикувани месец преди това на украинския сайт на вестник «Аргументи и факти» в статията за рейс MH17, свален на 17 юли над територията, контролирана от терористите.

Снимките в пълен размер ясно показват фрагменти от разрушения самолет.

airplanevictims

РЕН-ТВ

В действителност

Второто изображение, което използва РЕН-ТВ, е трябвало да потвърди историята за “масовите погребения”. Но в действителност нещата не стоят така.

Отчетът на ОССЕ от 24 септември за погребенията, споменати от руските медии, описва две погребения с две тела. Съобщава се също и за една могила, която прилича на погребение и на която има дъсчица с имената или инициалите на петима души, които уж са били убити на 27 август. ОССЕ отбелязва, че на дъсчицата е имало надпис: „Те загинаха за путинската лъжа“.

за  путинскую ложь

Руските средства за масова информация постоянно съобщават за голям брой „масови погребения“ и жертви, както и че телата са със следи от мъчения или издевателства.

Говорителят на специалната мисия на ОССЕ Майкл Бочуркив е разказал на 25 септември пред радио Deutsche Welle, че по-нататъшното разследване е невъзможно без привличането на експерти. “Нямаме нито една версия за това кой е виновен за тези убийства” – е казал говорителят.

Но руските медии заявяват, че ОССЕ подкрепя техните измислици. „Донецката самоотбрана е намерила три масови погребения и ОССЕ потвърди тази информация“ – такова заглавие се появява на сайта на RT (известна преди като Russia Today) на 25 септември.

Основнят акционер на медиахолдинга РЕН-ТВ е «Национальная Медиа Группа», която се контролира от банката „Россия“. Нейният главен акционер – Юрий Ковалчук – е съратник на Владимир Путин.

Наскоро председател на съвета на директорите на холдинга «Национальная Медиа Группа» стана Алина Кабаева – бивша гимнастичка и депутат, на която приписват роман с Путин.

По материал на www.stopfake.org

airplanevictims

corpses

Доклад на Съвета на Европа: „Пожарът в Дома на профсъюзите в Одеса е предизвикан от действията вътре в сградата“

Пожар в Дома на профсъюзите в Одеса

През април 2014 г. към генералния секретар на Съвета на Европа е учредена международна консултативна група по ситуацията в Украйна. В състава на групата, оглавена от екс-председателя на Европейския съд Николас Братца, са включени бившия съдия от Европейския съд Владимир Буткевич и бившия заместник-прокурор на Харковска област Олег Анпилогов. За година групата подготвя доклад за събитията на Евромайдана, в който доклад се поставя акцент върху безнаказаността и неподотчетността на действията на сътрудниците на силовите структури по времето на протестните акции в Киев през есента на 2013 г. и зимата на 2014 г. Също така, международната контактна група подчертава „недостатъчната степен на независимост и ефективност“ в разследването на гибелта на участници в Майдана и „системното“ противопоставяне между МВР и СБУ от една страна и Генералната прокуратура от друга. Публикацията на доклада предизвика резките критики на украинското МВР, което определи приведените данни като недостоверни и остарели.

След изследването на събитията от Евромайдана международната контактна група насочи вниманието си към разследване на събитията от 2 май 2014 в Одеса, когато шест човека загинаха по време на уличните безредици и още 43 по време на избухналия в Дома на профсъюзите пожар. Събирането на материали за независимото разследване продължи от февруари до август т.г. На международната контактна група е отказан достъп до няколко документа.

По-надолу са изброени основните изводи, направени от групата в резултат на проведеното разследване:

1. В края на април, знаейки за напрегнатата обстановка в града, свързана с пристигането на привърженици на федерализацията, активисти на Евромайдана и футболни запалянковци, одеските правоохранителни органи разработват планове за екстрено реагиране под названието „Вълна“ и „Гръм“. И двата плана не сработват. Задължителното в такива случаи разследване не е проведено.

2. На 2 май през деня, още в самото начало на стълкновенията, сътрудниците на полицията правят опити да ги възпрепятстват, но в последствие преустановяват тези си опити. „Нещо повече, наред с впечатлението за обща пасивност, публикуваните в Интернет записи биха могли да се изтълкуват като свидетелства за сговор между полицията и привържениците на федерализацията.“ – се казва в доклада. Така на един от видео клиповете е запечатан един от предполагаемите привърженици на федерализацията Виталий Будько, който стреля иззад милиционерския кордон без срещу стрелеца да се оказва каквото и да е съпротивление от страна на представителите на силовите структури. На друго видео е зафиксирано как екс-началникът на одеската милиция Дмитрий Фучеджи (избягал впоследствие от Украйна, обявен за издирване и предположително укриващ се в Приднестровието), леко ранен в ръката, влиза в линейка на „Бърза помощ“, в която вече се намира Будько без да е ранен или контузен. Само няколко секунди след това в същата линейка не е допуснат сериозно ранен сътрудник на милицията и автомобилът потегля. Също така подозрения в международната разследваща група предизвикват и червените ленти, забелязани както на защитните шлемове на милиционерите, така и на ръкавите на привържениците на федерализацията.

3. Международната консултативна група отбелязва, че в този ден милицията не отговаря на телефонни повиквания. По данни на украинския омбудсман от 14 часа в ранния следобяд до 17:30 са направени серия позвънявания за различни случаи на нарушение на обществения ред, но първите задържания по улиците на града са едва след 17 часа, когато вече петима души са загинали от огнестрелни рани. Задържанията около Дома на профсъюзите започват, когато числото на загиналите надхвърля 40 души.

4. Международната консултативна група реконструира събитията в Дома на профсъюзите при следната хронология: на Гръцкия площад активистите на Евромайдана обръщат в бягство привържениците на федерализацията, които се отправят към Куликово поле. Някои от лидерите призовават своите последователи да се разпръснат, но други предлагат да се укрият в сградата на Дома на профсъюзите. В доклада се посочва, че около 18:50 привърженици на федерализацията разбиват вратата на зданието и вкарват вътре „различни материали“, в т.ч. кутии с бутилки запалителна смес за коктейли Молотов.  След това входът на сградата е барикадиран с дъски и дървени летви.

5. С пристигането си на площада привържениците на Евромайдана разрушават палатъчния лагер на Антимайдана, след което започва противостоянието пред Дома на профсъюзите с използване на оръжие и коктейли Молотов. Опитите за щурм се оказват неуспешни, а в 19:45 в сградата започва пожар. Проведените впоследствие експертизи показват, че пожарът е започнал едновременно в пет различни места – в различни части на сградата и на различни етажи. „Изключвайки възпламеняване във вестибюла на Дома на профсъюзите, причина за избухване на пожар биха могли да са единствено действията на намиращите се в зданието.“ – се подчертава в доклада. Нито една от експертизите не констатира признаци на преднамерено подпалване. Експертите от международната група отбелязват, че съдебно-медицинската експертиза не е проведена от властите в задължителния порядък: първият доклад, подготвен през юли 2014 г. не включва резултати от огледа на самото здание и такъв не е провеждан до август същата година.

6. Най-близката до Дома на профсъюзите пожарна част е разположена на разстояние 5 минути път с автомобил от Куликово поле. Въпреки това, първата пожарна кола пристига едва половин час след началото на пожара. Разследващите обръщат внимание на телефонните разговори с пожарната служба, в които диспечерът отговаря на съобщаващия за пожара, че горящите пред Дома на профсъюзите палатки не представляват опасност, тъй като горят на открито. Първата пожарна кола пристига на мястото на трагедията десет минути след позвъняването, съобщаващо за пламъци вътре в сградата на профсъюзния дом. Отговорността за това по-късно е поета от началника на Държавната служба за извънредни ситуации на Одеска област – Владимир Боделан (освободен от длъжност, намиращ се в началото на 2015 г. извън Украйна и чието точно местонахождение е неизвестно). Своето решение Боделан обяснява с нежеланието да излага на опасност живота на пожарникарите, които тълпата даже при пристигането им не допуснала веднага до Дома на профсъюзите.

7. По време на пожара, ограничен едва около девет часа вечерта, от сградата са евакуирани 303 човека, 31 са загиналите вътре, телата на още 8 загинали са намерени в близост – спасявайки се от огъня, привърженици на федерализацията са скачали през прозорците. В някои случаи активисти на Евромайдана са нападали идейните си противници, в други – са правели импровизирани стълби и са опъвали платнища за спасяване на скачащите от прозорците хора.

8. Общото число загинали на 2 май в Одеса е 48 души (7 жени и 41 мъже), всичките граждани на Украйна. Шестима загиват от раните си, получени по време на стълкновенията на Гръцкия площад, а 42 в резултат на пожара в Дома на профсъюзите (34 от пряко въздействие на огъня, 8 при скачане през прозореца). Данните, че в Дома на профсъюзите е бил разпръснат газ, различен от получаващия се при горене на различни запалими инстанции, не се потвърждават. В този ден пострадалите са 208, в т.ч. 34 милиционера (шестима получили огнестрелни рани). Неизвестно е числото на пострадалите, които не са потърсили помощ в болнично заведение поради опасения, че ще бъдат преследвани от закона.

9. В резултат на безредиците на 2 май в Одеса са арестувани 110 души. До момента под арест са 10, в т.ч. трима под домашен арест. 63-ма от задържаните са освободени от съмишлениците си на 4 май м.г., превзели след щурм предварителния арест. Останалите са освободени след прекратяване на наказателните производства, образувани срещу тях и в този смисъл, те не са гледани от съда (в два от случаите международната консултативна група отбелязва особено подозрителните обстоятелства при освобождаването на заподозрените поради недостатъчно улики). Стигналите до съда дела са многократно отлагани, а в случаите, когато гледането все пак е започнало, съдебните заседания са прекратявани заради оскърбления над съдебния състав и натиск, оказван от страна на тълпи поддръжници на обвиняемите над него. 13 души са обявени за издирване.

10. Вземайки под внимание сложната ситуация в Украйна в момента на началото, а и в хода на разследването, международната група достига до заключението, че няма оправдание за пропуските в разследванията, които са признати от експертите за неефективни предвид недостатъчното събиране на доказателства, свидетели и пострадали в събитията. Отделно се отбелязва, че на разследването силно е повлияло прехвърлянето на Службата за извънредни ситуации под шапката на МВР, отличило се с бездействието си в решаващите първоначални стадии на разследваните събития. Също така в доклада се отбелязва, че за издаването на Заповед за арест на Фучеджи са били загубени две седмици – време, дало му възможност да избяга и да се укрие зад граница, макар имено неговото поведение на 2 май да е трябвало да стане обект на незабавно разследване. В доклада на международната консултативна група се казва, че събитията от 2 май 2014 г. в Одеса са от такава висока важност, че властите са били длъжни да предоставят достатъчно информация за хода на провежданото от тях разследване. Въпреки това, данните са били предоставяни нередовно и „в противоречива и трудна за разбиране форма“. Групата резюмира, че за разлика от хода на разследването на събитията от Майдана в Киев, следователите от Одеса не са предприемали координирани усилия, за да уведомяват пряко и редовно пострадалите и роднините на жертвите за хода на тяхното разследване. Също така, видът, в който е поднасяна информацията за разследването пред широката публика, не е допринасял за защита на интересите на пострадалите и роднините на загиналите.

Инфорезист